Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyměnit disk v notebooku?

Od: jirka5 odpovědí: 5 změna:

Mám notebook s SSD M.2 diskem o velikosti 500 MB, je na něm Windows 10. Chtěl bych disk vyměnit za větší 2 TB.

Nerozumím ale přesně, jak provést výměnu, aby mi byla zachována licence Windows. Problém totiž je, že na notebooku (HP Elitebook) byl předinstalovaný Windows od výrobce, a já nedostal instalační CD / flešku.

Tak moc nechápu, jak Windows dostat na nový disk, resp, co se stane, až vyndám současný disk a vložím nový disk?

Děkuji za radu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Licence je vázaná na MB, přímo na BIOS. Takže výměnou SSD neztratíte licenci.

Pokud to zvládnete, bude nejlepší udělat na nový SSD obraz toho starého disku. Tím dojde k převedení všeho z původního SSD na nový. Pak by měl NTB po zapojení nového SSD normálně naběhnout.

Obraz disku lze udělat např. pomocí Acronisu.

jirka5
hodnocení

Aha, děkuji za informaci. To asi nezvládnu, raději zajdu do servisu. Ale jsem rád, že s převodem nebude problém.

hodnocení

0x

Instalační média jsi sice nedostal, ale můžeš si je sám "vyrobit".

Někde v počítači je HP Recovery a tam je možnost vytvoření instalačních médií.

Já jsem přehazoval SSD za větší v notebooku s WIN7 a po překopírování dat ze starého disku na nový (říká se tomu klonování disku - protože vytvoříš naprosto stejnou kopii) všechno fungovalo tak jako na starém disku.

Jediný problém byl právě s částí disku, kde jsou zapsána instalační média. Tato část se sice zkopírovala, ale nedokázal jsem ji zprovoznit tak, aby se odtud dala udělat nová čistá instalace win7.

jm
hodnocení

0x
Koupíte si něco takového m.heureka.cz/...
Vložíte nový disk, přes správce disků naformátovat, programy na clonovani disků jsou třeba při nákupu disků ssd a-data. Acronics už se hledá ve free verzi špatně. Návody na YouTube jsou polopaticky uvedené. Původní SSD necháte jako zálohu nebo zformátovaný používáte jako flešku

kecám - ten program nabízí Transcend - ale použil jsem tenkrát stejně staré cd s Acronics - ten je česky a jednoduchý, jenom ho mám na cd a nejde tedy u novějších cd bez mechaniky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]