Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Volné misto na disku

Od: mirek9 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Na notebooku mám windows 10. Disk velikosti mám 110GB. Na ploše mám programy Google Chrome Defraggler Ccleaner. Fotky a jiné mám stažené do flashky. Na disku mám volných 14,6 GB. Jak uvolnit další místo na disku jak postupovat? Je možné poškození atd? Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ten disk 110 GB je dnes na hranici použitelnosti. Vyměnil bych za dvojnásobný. Pak by zbylo i trochu místa na uživatelská data.

Souhlas, ale zas to není úplně jednoduché. A rovnou bych sahnul aspon po 0.5TB ssd.

hodnocení

0x
Doporučím ti prográmek SpaceMonger. Ten ti udělá grafický přehled obsahu disku takže vidíš, kde co je a jakou velikost na disku to má. Když potom budeš mazat soubory mimo adresář Windows tak počítači neublížíš. Nepotřebné programy je samozřejmě lepší odinstalovat než mazat ale obsah složek a hlavně tempy *.tmp můžeš mazat bez obav.
Ccleaner to umí taky a automaticky to je druhý dobrý program pro čištění disku od zbytečností.
mirek5*
hodnocení

Potřebuji jiný program napsalo mi to že nemám oprávnění.

No je více míst odkud se nevyplatí jen tak smazat soubory. Program files, AppData, .adresáře v home. Jestli se tazatel moc v počítačích nevyzná, doporučuji smazat jen ty soubory, adresáře které sám vytvořil. Tj třeba filmy, fotky, hudba apod.

jm
hodnocení

0x
Nejprve běžné pročištění přes CCleaner. Pak na disk C pr.tl.myši , vlastnosti a vyčistit, vyčistit systémové složky. Odstranění starých aktualizací a předchozích verzí

hodnocení

0x

Na co máte Defraggler, když máte SSD (předpokládám dle velikosti)? Jestliže toužíte po volném místě, tak Defraggler odstraňte.

K čištění můžete použít i Windows čištění (cleanmgr).

V moderním nastavením můžete odinstalovat nepotřebné součásti - (Aplikace a funkce>Volitelné součásti)

Nejlépe bych provedl čistou instalaci Windows. Začít čistě od znovu.

Můžete také přejít na linux (např. Ubuntu), ten má obecně menší požadavky na místo.

A nebo koupit větší SSD disk a starosti s místem odpadnou.

kicune*
hodnocení

0x
Na zobrazení velikosti složek na disku používám ve Windows tento SW
TreeSize Free
jam-software.com/...

hodnocení

0x
Nejefektivnější bude čistá instalace windows - zvláště pokud máte systém od výrobce tradičně zaplevelený balastem. Jinak pokud nemáte exotický hw a používáte pc na běžné domácí použití, můžete zkusit i linux. Ten si vezme kolem 10gb disku včetně všech potřebných programů a zbytek vám zůstane na data.

K WINE nějak nemám důvěru. Skutečně to obecně funguje?

Jaký wine? V linuxu je dostatek skvělých aplikací nativních, netřeba tahat přes wine win plevel. Jinak u wine není problém v databázi zjistit, jak si s danou win aplikací poradí.

Za GeoGet a GSAK zcela jistě náhražka není

A některé pojišťovny mají stále ještě aplikace alespoň částečně desktopové.

Já ale psal o linuxu na běžné domácí použití, ne specializovaný sw.
kicune*
Můžete mi říct pane libore007, kde berete jistotu, že vaše doporučení Linuxu nějak tazateli pomůže? Všimněte si toho, jak strukturuje dotaz a odhadněte míru jeho zájmu o problematiku. Opravdu z něho máte dojem, že by teď smazal Windows a začal si hledat vhodné distro?
Tak na tu práci tazatel bude potřebovat něčí pomoc tak či tak, když není ani schopen sám nainstalovat program. Někdo v okolí se jistě najde. Linux je ale stejně mimo hru díky tomu požadavku na specializovaný sw. Jinak dnešní distribuci nainstaluje i slepice, když se jí na enter nasype zrní.

hodnocení

0x

1. Mrkni jak velkou část disku máš nastavenou pro obnovení systému.

2. Průzkumník - Tento počítač v řádku "Hledání" zadat velikost:velké (v "Upřesnit možnosti" zrušit zaškrtávátko "Systémové soubory") a dát vyhledat.

Jen pozor co smažeš.

Volné misto na disku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]