Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který vymazat řádek a kde může být problém

Od: slavo® odpovědí: 9 změna:

A - Na počítači mám fyzicky dva disky.

Jeden C a druhý D.

Abych si mohl při startu vybrat jaký operační systém chci spustit provedl jsem následující postup.

1 - Na disk D jsem nainstaloval Win XP.

2 - Na disk C jsem nainstaloval Win 7

Až jsem ty sedmičky nepotřeboval, tak jsem pokračovat takto:

3 - Instalačním programem XP jsem disk C zformátoval a dal na na něj XP.

Tím pádem jsem měl na obou discích XP.

4 - Z Win XP z disku C jsem disk D zformátoval.

A nyní bych potřeboval vědět který řádek je pro disk C a který pro disk D?

Jestli prcní je C a druhý D a nebo obráceně?

A co by se stalo kdybych vymazal ten druhý? - šel by najet ještě v nouzovém režimu a nebo bych musel provést znovu čistou instalaci?

B - mám dvě zvukové karty.

Pokud první dám do slotu počítače tak je vše OK.

Pokud tam ale dám druhou, tak se po zapnutí počítače vůbec nerozsvítí monitor, ale v počítači vše běží.

( disky, ventilátory ).

Kde může být problém, zákl. deska si nerozumí s tou zvukovkou?

Zítra to zkusím do jiného počítače zda ten se rozjede s tou zvukovkou.

Který vymazat řádek a kde může být problém

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

hádají se ti IRQ přerušení, obě zvukovky asi mají totéž a to je problém, koukni do BIOSu

hodnocení

Ale, že to na tu druhou jede.

Nemyslel jsem tím, že do základní desky dávám obě současně.

Na jednu to běží v pohodě a na druhou se nerozvítí monitor.

Takže jestli to dobře chápu, tak by stačilo, tu na kterou to nejede, tak ji tam nedávat, ale jenom nainstalovat ovladače.

111®
hodnocení

0x
Proč ovladače když ji tam nebudeš davat
hodnocení

Protože to nemá zvuk a tudíž tam něco chybí.

Nakonec jsem tam dal tu druhou i s ovladačemi.

A zvuk je jak "víno".

Ale stále jsem se nedozvěděl který řádek je pro disk C a který pro D.

A víme snad jak máš disky rozdělené a přiřazené? Ono je tam vše napsané... Takže porovnat s tím co zjistíš oze Správce disků.

hodnocení

Já jsem si myslel, že se to dá poznat dle rdisk (0) a rdisk (1) - který je který.

Ale asi ne.

Kdybych na každém disku měl jiný operační systém, tak by to tam bylo napsáno, ale tam jsou napsané stejné.

Při bootování mě to nabízí dva řádky a platný je horní, takže předpokládám, že tady bude také platný horní.

hm*
hodnocení

0x

Co vím, tak Microsoftí OS vždy značily pevné disky od C a začínaly tím fyzicky nejvíc vpředu, tzn. master na 1. kabelu, disk v 1. sata apod.

Podle toho výpisu je defaultovou hodnotou řádek s rdisk(0), takže z něj by to mělo bootovat přednostně (samo). Jestli ti defaultové bootování funguje, pak by se nemělo stát nic špatného, když druhý řádek smažeš. První řádek zároveň, podle mě, patří disku C.

Na prvním disku by také měl být zavaděč (bootloader). To je maličký prográmek hned na začátku disku, který je spuštěn BIOSem při startu, a teprve zavaděč se stará o (výběr a) načtení a spuštění OS.

Pozn.: Kdyby to náhodou tak nebylo, tak mi nenadávej.

hodnocení

Tak jsem v souboru boot.ini v druhém řádku opravil windows na widle a je to ten druhý.

První řádek je disk C a druhý řádek je disk D.

Ale zajímá mě když smažu druhý řádek, tak jestli tam taky bude běžet čas na výběr.

hodnocení

Tak to byl ten druhý řádek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]