Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Router nastavení

Od: acer® odpovědí: 26 změna:
Dobrý den.
Mám poměrně zvláštní otázku na nastavení routeru.
Doposud jsem měl anténu na střeše pro příjem internetu od dodavatele, anténní kabel byl sveden dolů do místnosti, kde mám router.
Na síťovém kabelu byl internet. Kabel byl vložen do routeru do zdířky WAN. Vse fungovalo klasicky.
Nyní jsem obdržel novou anténu kde je vše stejné, opět
dole na síťovém kabelu internet je, ale router je momentálně nastaven jinak a to tak, že kabel se zapojuje do zdířky 1-4 ! kde dříve byl výstup a ne vstup.
Router je klasický nový tplink archer, takže je jen jinak nastaven a chci přijít na to jak.
Do WAN se nic nezapojuje. Dokázal by někdo poradit proč to tak je a co zvláštního je v něm nastaveno? Chci mít totiž na svým routerem zprávu, tak bych si ho chtěl nastavit od znova sám, tak abych se do něj kdykoliv dostal jako dřív. Nemám totiž přístupové heslo.
Díky

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nickys
hodnocení

3x

Jednoducha odpoved. Skutecnym routerem je nyni nova antena na strese. Vas puvodni router ted funguje pouze jako access point pro wifi. Do wan se v tomto pripade nic nezapojuje a na zarizeni se vypina dhcp server. Toto reseni ma svoje vyhody i nevyhody.

nickys

Precetl jsem si to znova. Takze vy jste ho resetoval, prepojil kabel z LAN1 do WAN a jste spokojeny, ze vam to funguje? Pokud ano ok. Muze byt. To je ten druhy zpusob router za router. Vysvetleni proc vam to fungovalo i v LAN1 jsem psal vyse.

hodnocení

2x
Nu ono se blbě zjišťuje nastavení něčeho kam nemáš přístup ;)
Nicméně podle tvého popisu se zdá, že máš na anténě zapnuté NATování a DHCP a na routeru máš asi DHCP vypnuté. Což si ověříš i tak, že odpojíš přívod od antény a buď router restartuješ, nebo odpojíš a připojíš kabel k pc. Pokud nedostaneš ip tak ověřeno :) v zásadě si můžeš router nastavit podle sebe, dát net do wan,kde bude brát ip z DHCP a bude ti NATovat na tvůj rozsah. Akorát si ověř co dostáváš teď za ip ať nepoužíváš stejné.
Podivné kamarádství;) a ber to jako odhad tvého zapojení. Nicméně jinak mi to moc nedává smysl.
nickys

Nevim jestli jsem to spravne pochopil, ale tazatel uz asi svuj router zresetoval a zapojil si to zase do wan. Tim samozrejme ztratil konfiguraci routeru jen jako AP a ma z toho zase router, ktery zapojil za router co ma na nejspis na strese. Asi se mu nastesti nestalo, ze by se trefil do duplicitnich rozsahu, to by to nefungovalo. No nevim, pouze se domnivam, tazatel na moji otazku, jestli router opravdu resetoval do factory nereagoval. A do toho jeste router v garazi, "jen prijima internet a posila ho na kamery", no nazdar.

Jo to už udělal, ale koukni kdy psal, že už to resetoval a kdy jsem odpovídal ;)

hodnocení

0x
A proč se ptáte nás místo dodavatele připojení, který vše dělal?

hodnocení

Protože je to můj kamarád a nechci aby věděl že jsem si opět název WiFi sítě nastavil po svém..

Podivné kamarádství, je to váš router a vaše volba, ale píšete nový router, tak kompletní návod najdete v manuálu. Tam si také najdete způsob připojení a nastavení, pro vaši potřebu.

jm
hodnocení

0x
Naprostá většina WiFi je s automatickým nastavením. Stačí reset přístroje, vstup zapojit podle manuálu, nastavení routeru také... Pokud prozradíte název routeru, zkusíme manuál dohledat. Tplink má český stránky nastavení... Do prohlížeče se vypíšou čísla nebo web stránka, kde si nastavíte podle schopnosti routeru.

hodnocení

Nemám s tím problém, nastavil jsem ho a funguje, jen mě zajímá jak mohl fungovat před tím než jsem ho zresetoval když signal internetu nebyl v zásuvce WAN ale v portu č1.
Je to tplink archer c6 dualband.

takto funguje snad každý router - tedy co jsem měl za poslední roky, neměl jsem takový, co by "chybou" zapojení přívodu z antény nefungoval. Jedná se prostě o "rozdvojku" signálu jako v el.síti - jedna zásuvka sdílí data se všemi ostatními. Jenom to nastavení lze aplikovat pro WAN... - tedy tolik můj laický názor, který vás nijak neohrožuje, pokud by byl chybný...

nickys

Opravdu laicky a zjednoduseny nazor. Rozdvojka to rozhodne neni. Routovani, dns, dhcp, firewall, dmz, atd.

Router (směřovač) opravdu "rozdvojka" není, této analogie by spíše odpovídal switch (přepínač) nebo prastarý hub.
Router velmi zjednodušeně si lze představit jako třeba vrátnici a správu budovy ve firmě. Mají za úkol zprostředkovat komunikaci mezi vnějškem a n kancelářemi uvnitř, zajišťuje správné nasměrování na adresáta ve firmě, případně zamítne zakázané zásilky pokud porušují pravidla nebo nejde dohledat kam se má doslat (firewall / NAT / přesměrování portů) a také aby kanceláře byly očíslované (DHCP server).

Přeci jsem psal jak to nejspíš funguje, co na to není jasného? Někdy si říkám, jestli má cenu rozepisovat odpovědi...

hodnocení

0x

V původní instalaci jste pravděpodobně měl tzv. WISP. Tedy že na střeše byl Wi-Fi klient a ten po ethernetu bez jakéhokoliv NATu předával konektivitu na router, který si řešil samotné routování, DHCP na LAN síti pak si už řídil Váš TP-LINK router. Jinak řečeno Wi-Fi klient byl v bridge s ethernetem, který vedl dolů k TP-LINKu.
V nové instalaci máte router s Wi-Fi klientem už na střeše, řeší NAT, DHCP, apod. Takže již není přítomen bridge mezi Wi-Fi kartou a ethernet porty. Tudíž propojit router ze střechy do stávajícího TP-LINKu do WAN zdířky by akorát vneslo chaos (dvojitý NAT, nemožnost přesměrování portů a spoustu dalších problémů jako třeba kolize IP adres).
Tudíž jak již mnoho ostatního správně odpovědělo, tak máte nejspíše TP-LINK router nastavený jako Wi-Fi access point, tedy stejně jak jsem obšírně popsal v návodu jak si z routeru udělat access point poradte.cz/... Pokud se nemůžete po výměně antény dostat do nastavení routeru TP-LINK, pak je asi dost možné, že dochází ke kolizi dvou IP adres, případně router ze střechy jede na jiné podsíti než TP-LINK (což se mi jeví jako nejvíce pravděpodobný scénář).

Pokud tedy TP-LINK jel třeba na 192.168.1.0/24 síti a nový router na střeše používá třeba rozsah IP 192.168.88.0/24 a z tohoto rozsahu rozdává IP adresy skrze DHCP na zařízení v LAN, tak TP-LINK na původní adrese už není v stejné síti. V takovém případě je potřeba si TP-LINK vzít stranou, spojit LAN kabelem s počítačem a ručně si na síťové kartě nastavit adresu, která spadá do sítě TP-LINKu, tedy například 192.168.1.150 a masku sítě 255.255.255.0 (/24). V administraci TP-LINKu následně změnte IP adresu tak, aby již spadala do podsítě routeru ze střechy, ale nebyla stejná jako IP adresa brány (router ze střechy) a taky aby nedošlo ke kolizi s rozsahem DHCP (musíte zjistit v nastavení routeru ze střechy) a taky jinými statickými adresami, přesně jak to udělat mám v přiloženém návodu (jako odkaz)

nickys

Chybka hned na zacatku. WISP samozrejme preklad provadi a nejspise ho ma na strese prave ted (pokud nema prijimac v bridgi, to uz by byla ale dobra bezpecnostni divocina). Rezim, ktery popisujete chybne jako WISP se jmenuje Klient. Ja jen ze jste se tak rozepsal jako odbornik, stejne tady tomu malokdo rozumi, soudim dle nekterych dotazu a odpovedi.

Oy vey :D , samožrejmě máte pravdu, nicméně až na terminologii se domnívám, že podstatu jeho sítě jsem vystihl včetně problému, že se nedostane vlivem různých subnetů do administrace

hodnocení

Pane db47 myslíte že je to věc, která by se dala na dálku za úplatu pomocí vyřešit.
Momentálně nevím proč ale od doby co jsem dal druhý router do garáže, kde pouze přijímá internet a přenáší do nahrávače kamer, tak mi dost kolísá signál WiFi po domě a když je malý signál je pomalé i načítání.

hodnocení

Když to shrnu. Zapojil jsem vše tak jak jsem měl původně, kdy z vrchní směrové antény jde síťový kabel ve kterém je internet který je 100/100. Když nakonfiguruju dual router, tak ve spodních patrech domu jsem rád, když mám 20/20 - 30/30 cca. to by ještě šlo.

Mám pocit, že mohlo nastat rušení kvůli garážovému routeru, protože nevím jestli je strávně ale při režimu přemostění jsem se do něj už nikdy nedostal. Musel jsem provést restart abych ho nastavil. To by mohl být problém který mě teď trápil a to je OBČAS slabý signál v dolních patrech a tím i spojená slabá síla intenetu (šlo to i pod 10).

Momentálně mi jde o to, zprovoznit online dohled na kamery v garáži bez rušení.

V plánu je to stejně jako doposud, ale bez zarušení což sám asi nedám. V garáži umístím další router na něm bych potřeboval přes WIFI stáhovat signál a po LAN posílat do DVR rekordéru, tak aby se to nemotalo dohromady a dostal se jak do DVR tak do Router NETIS 2,4GHZ v gar.

Víte někdo, jestli při volbě přemostění (při správné konfiguraci) v routeru je menu nastavení stále vzdáleně přístupné? Díky

Proč nemáš v garáži ap v režimu klient a k němu dvr?
hodnocení

mám totiž pocit, že když jsem dal klient, tak jsem se z něj přes počítač připojil k internetu, ale nefungoval z nějakého důvodu online dohled. Kamera se mi nenačetla.

Zkusím to znovu.

hodnocení

Tak jsem to zkoušel v režimu klient to funguje ale nevím jakým způsobem se do něj pak dostat k případným úpravám.

Ani přes kabel se s ním nespojím.

nickys

Pane acere. Nevim jak dlouho budou mit ostatni trpelivost, ja osobne doporucuji sitarinu tedy nastudovat. Upozornuji, ze toho ale neni malo. Zacnete OSI vrstvami, lan/wan, pracovnimi mody, routovanim, natem, segmenty IP adres, subnety, dhcp klient-server, gateway, pevna/dynamicka ip. Pokud do toho zapojite jeste wifi, tak alespon wisp/ap/bridge/klient, ssid, volba kanalu a mody sifrovani. Vynechat muzete prozatim mac adresy a asi i sluzby dns. Uvidite potom, jak je vlastne jednoduche s temito znalostmi zprovoznit malou domaci sit.

hodnocení

Bral bych to umět, ale myslim, že je to na mě moc. Zatím mi to funguje, ale lepší by bylo kdybych věděl o problematice víc a nedělal pokus omyl..

Mohu vřele doporučit tento kanál na samostudium problematiky sítí: https://youtube.com/c/PowerCertAnimatedVideos Vysvětleno je tam vše podstatné bez zbytečné omáčky a mnoho videí má i překlady (někde i CZ titulky). Naučí se tam jak úplný začátečník, tak i pokročilejší / profesionál v oboru :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]