Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak oskenovat kinofilm

Od: dedousek® odpovědí: 40 změna:

Dobrý den.

neví někdo jak oskenovat kinofilmový negativ na multifunkčí tiskárně Epson L 3151. Jaký přípravek je potřeba?

Děkuji

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V domácích podmínkách asi nedosáhnete uspokojivého výsledku. Spíše zoufalého. Pokud ne moc svitků, vyplatí se dát do foto-servisu. Skenuje se několika průchody, se světlem dopadajícím z různých úhlů, tím odstraní prach a slabé škrábance + v různých světelných délkách a tak dále. Nebo na bazarech koupit foto-skener poloprofi.

hodnocení

1x

Ani to nezkoušejte, ze skeneru nic použitelného nevyleze (věřte mi, zkoušel jsem to, dokonce na stejné tiskárně) *smich*

hodnocení

1x
Můžeš zkusit dětský projektor a fotit na dlouhý čas promítaný obraz. To by mohlo dát lepší výsledek než skenner.
anonymni357

To nebude mozne.Negativ ma v naproste vetsine tzv. masku,je cely zbarveny do zlutohneda,jako byste se na nej dival pres filtr takove barvy.Navic barvy jsou prevracene,je to negativ,nedavaji smysl.

Toto se koriguje barvou svetla a procesem kopirovani fotografie.

Je potreba specialni sken na negativ.

Ofotit ze zdi jde jen pozitiv,jako film tedy diapozitiv,ten ma skutecne barvy.

O barevné masce na negativu jsem nikdy neslyšel tak se o ní hádat nemůžu ale invertovat barvy z pozitivu na negativ a zpět umí kdejaký free photoshop.
anonymni357

Zuby nehty se zase musim branit silnym vyrazum!Ty neumis cist?Reagoval jsem na navrh ofotit NEGATIV promitnuty na zed "nejakym detskym projektorem"!To si ten free photoshop odnese domu?On umi i fotografovat?

Na zaver jsem napsal,ze je potreba skener!Co je uvnitr toho photoshopu,kdyz umi prevadet negativ do digitalni podoby jineho nez nejaky skener?

Hledáš argumenty za každou cenu. Nafotí si to v negativu a pak jako dávkovou konverzi vše hromandně invertuje na pozitiv. Bude to samozřejmě dlouho trvat při větším objemu dat ale furt je to lepší řešení než se pokoušet běžným scannerem prefocovat samotný negativ. I tak by samozřejmě měl vysek negativ a musel to invertovat.

hodnocení

1x

Na obyčejným skenru bude mizivá kvalita. Můžete oskenovat film pomocí specializovaných skenerů např (Rollei skener DF-S 310 SE), ale osobně bych kinofilm vyvolal a poté oskenoval.

Jak to myslíte?

...ale osobně bych kinofilm vyvolal a poté oskenoval.

Vyvolání fotografie je vytvoření papírového fota - (např. happyfoto.cz/...). Papírový obrázek je pak lehce oskenovatelný.

Takže si mám dát udělat do fotolabu cca 3 500ks fotek (asi 100 kinofilmů), abych je mohl poté naskenovat? A ještě k terminologii...osobně bych kinofilm vyvolal....ale kinofilm je vyvolaný, je to pás s obrázky; a to chci převést do digitální podoby "skenováním" doma (píšu o sobě, taky jsem tím prošel). Abychom si rozuměli...

anonymni357

Vyvolani negativu je vyvolani negativ,fotky s ti nemaji co delat.Navic on negativy vyvolane ma,co by delal s hromadou nevyvolanych negativu,navic po expozici vydrzi zaznam jen kratkou dobu.

Navic vytvorit z tech negativu nekolik tisic fotek a potom je skenovat, je opravdu vyborny napad!

hodnocení

1x

Některé tiskárny mají přímo adaptér pro skenování filmů a diapozitivů. Měl jsem to u tiskárny Canon, už si ale nepamatuji typ, stejně už je to řadu let. Ale možná to ještě existuje. A obrázky z toho byly solidní (pokud byl film v pořádku).

hodnocení

1x

Pro občasné použití naprosto dostačující skener z Lidlu.

karel556*

Ten mám a jsem s ním celkem spokojen.

hodnocení

Tak už jej mám a hned jsem ho vyzkoušel. Za ty peníze dělá dobrou prácí.Zkoušel jsem zatim jen negativ a je to prima, hned převádí do pozitivu a to velmi obstojně, děkuji za radu.

jabraka*
hodnocení

0x

Kvalita přímoskenovaného barevného negativu byla mnohem horší,nežpřímá fotografie digitální.Není ani možné čekat stejný výsledek.

JABRAKA

anonymni357

Ale on si chce naskenovat archiv,ty negativy uz ma.

hodnocení

0x

Pokud chcete alespoň trochu použitelný scan, pak něco takového, EPSON Perfection V850; pokud vám stačí "jen pro zobrazení"na monitoru, pak snad nejlevnější funkční je snad Epson Perfection Photo V600...nebo se můžete pustit cestou Pavla Richtera?!?!...nebo využít třeba fotolab, např. cewe

111®
hodnocení

0x

mohli by ti to oskenovat ve fotocentru na DVD

hodnocení

Mám sice skener Mustek Bear Paw 2448 TA PRO, ale ve Win.10 nejde ovladač.CD k němu je pro Win.7. Stáhl jsem si z webu nový (je uvedeno že je pro win.10) ale nefunguje.

Toto také nefunguje?

hamrick.com/...

hodnocení

Ne na Mustek to nefunguje, ale na epson ano (ovšem z vodoznalem)

Pokud by byla chuť do nečeho investovat: Skener negativů

hodnocení

Už jsem to objednal, vyzkouším a dám sem vědět.

111®
hodnocení

0x

a zkusil jsi tem pro W7? nebo kouknout do správce zařízení jestli je ve zpracování obrázků něco vidět, případně zkusit přidat nebo najít , nevím jak je to přesně nový HW

host
hodnocení

0x

Takže asi promítnout na plátno a ofotografovat?

Neblbněte. Výsledek bude šílený.

jdukolem

Předsádku na objektiv zrcadlovky a ofotografovat proti bílému monitoru.

jabraka*
hodnocení

0x

Na běžném scaneru u tiskárny HP jsem se snažil zkopírovat diapozitiv

jabraka*
hodnocení

0x

Nezdařilo se .Ještě jednou diapozitiv a výsledná fotografie.

Jak oskenovat kinofilm
Jak oskenovat kinofilm #2
jdukolem

Přefotografováno zrcadlovkou,zmenšeno.

Jak oskenovat kinofilm #3
anonymni357

Jabrako,to neni diapozitiv,ale negativ s tzv.maskou,to je to zlute zabarveni.To jde jen na zarizeni,ktere umi ovlivnovat barvy,filtrovat.

Jako že to jsou ve skutečnosti černoši?

jabraka*

Hotový vyvolaný diapozitiv už masku nemá!

JB

anonymni357

Jabrako,ano,mate pravdu,ale na me vas priklad dela dojem,ze to neni diapozitiv,ale negativ.Mohu se mylit,ale v tom pripade je to barevne podani katastrofa .Pokud je to opravdu pozitiv,mate pravdu vy.

anonymni357

Genehawkins,mezi barevnym a cernobilym negativem je rozdil.Stribro,ktere je v cernobilem je barvotvornou vyvojkou premeneno na barvy,ktere jsou ale jine nez vysledek na pozitivu.Uz si presne nepamatuji ty dvojice barev,hledat to nebudu,stejne se jedna osmiseni vice barev.Jako priklad,cervena na negativu muze byt modra na pozitivu.U Jabrakova prikladu to vypada jeko BAREVNY NEGATIV S MASKOU,ale mohu se mylit,a jen je to velmi spatne podani barev.

Blaboly o cernosich svedci o jednoduchosti ,v lepsim pripade o priliz zbrkle reakci bez potrebnych znalosti!

Asi jsi nikdy neviděl barevný negativ, jinak bys nemohl napsat takovou blbost. A mimochodem - červená je na negativu zelená.

anonymni357

Jabrako,o tom,ze by to mel byt negativ svedci to,ze text mezi perforaci ma barvu masky,ale ani to netvrdim na 100%,zdravim.

anonymni357

Ote posledni vete svedci to,ze nechapes text.Napsal jsem dvojice nepamatuji a ty barvy jen jako priklad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]