Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak začít s programováním?

Od: honda odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, rád bych se zeptal. Jak začít s programováním? Nějaké rady pro začátečníka?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Asi bych začal nejdříve pracovat na logickém přemýšlení. Ono ve výsledku je celkem jedno, jestli budeš programovat v Java, Delphi, C#, Pythonu či PL/SQL, ale v každém případě budeš potřebovat vědět, co je to proměnná, že existují primitvní a referenční datové typy, základy algoritmů a jejich složitosti. Velmi vhod přijde i lepší znalost matematiky (výroková logika, teorie množin - ta přijde vhod hlavně v SQL)
Za mě jsem s programováním a praxí IT analytika začal už na gymplu (měl i programátorský obor), tam jsme měli Javu SE a MySQL. Zatímco programování jsem tam nějak pochytil, databáze moc ne. Během studování programování mi dost pomáhaly YouTube tutoriály, články s již řešenými příklady včetně rozboru proč je to špatně nebo dobře. PL/SQL jsem se učil až v praxi, když mě vzali do firmy, tak jsem si ve volnu zkoušel (nevykazoval jsem to jako placenou práci) na vývojovém prostředí sestavovat dotazy, napsat první proceduru, apod. než jsem si v tom začal připadat jistý. Když jsem nevěděl co který příkaz dělá, pak jsem vlezl do dokumentace nebo na jiný popis toho samého, v případě SQL třeba sem :) w3schools.com/...
Další dobrý zdroj, hlavně na algoritmy, ale i mnohé další věci z potřebné matiky a logiky jsou na tomto českém webu algoritmy.net/... (Velké množství dobře okomentovaných zdrojáků v Java SE)

smode*
hodnocení

3x

Hezký den. Kromě hltání všemožných kurzů a seminářů by podle mě bylo dobré začít s programováním něčeho co osobně potřebujete. Tedy prográmky které Vám ulehčí denní práci. Zároveň si vybrat jazyk který je pro Vás na pohled "pěkný" a srozumitelný. Také je dosti důležité jak jste na tom s genetikou - což hodně lidí neřeší a pak se diví. Aneb nejsou-li Vaši rodiče pomocní dělníci ale např. ing/mgr, máte větší pravděpodobnost stát se dobrým programátorem s potřebným abstraktním myšlením. Naopak někdy se spousta lidí léta snaží a vůbec jim nedochází že na to nemají. Osobně programátor nejsem (nejde mi to) i když nějaké pomocné skripty na automatizaci odesílání burzovních příkazů apod. zvládnu. Pro tyto účely se mi líbí skvělý AFL skript (který je ale jednoúčelový - s ním určitě nezačínejte) a vím že hodně kolegů studuje Python, který je ale dle mých měřítek naprosto špatně vytvořený, pomalý, velmi těžce zapamatovatelný, špatně se píše, je nesrozumitelný a navíc má velmi nepřehledný kód. Ovšem jak jsem napsal - jiným vyhovuje - takže vždy záleží na konkrétním uživateli.

host
hodnocení

1x

Kupte si Arduino, nepájivé kontaktní pole pro zapojování různých dalších obvodů, hrst LEDek, pár mikrospínačů, nějaký tranzistor, pár rezistorů (podle různých návodů), nekupujte motorky, ty vykucháte ze starých hraček, disketových jednotek, nějaký vyřazený ventilátorek od chladiče procesoru se také hodí, případně ventilátor ze zdroje PC, k tomu napájecí adaptér, sešit s kroužkovou vazbou, propisku a pár dalších maličkostí a můžete programovat a zároveň vidět, co to dělá. Různých návodů je všude dost. Dobrá je e-kniha Miro Božíka - Naprogramujte si Arduino bez predcházdajucich znalostí.

Můžete začít pouhým blikáním LED, pak přidáte dvě barvy a můžete si udělat semafor, atd. atd.

hodnocení

1x

Programování je především hobby. A pak je to o praxi. Nějaké základy potřebuješ nastudovat (jak správně podotýkají jiní, tak jazyk je lhostjný, jde o postupy a aplgoritmizaci). Pak je dobré si dělat nějaké soukromé projekty - já třebas kdysi hodně dělal prográmky na řešení matematických úloh z časopisů; kamarád se zase zajímal o hvězdy a tak si dělal výpočty viditelnosti hvězd a takových příkladů by se dalo najít spousta. Hodně se člověk poučí studiem cizích programů, dají se použít jako vzor a zkoušet modifikace.

honda
hodnocení

Programy, cokoliv...

hodnocení

0x

Ach jaj, to je zase otazka. Zacat s programovanim coho? Webove aplikacie? Server ci klient? Desktopove pre Win? Apky pre mobily?

hodnocení

0x
Tahle otázka už tu byla několikrát. Možná by to chtělo nejdřív hledat a až pak se ptát. Jinak par příkladů s čim můžete začít...

codecombat.com/...
codingdojo.org/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]