Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrychlení počítače

Od: pepe* odpovědí: 21 změna:

Zdravím, vlastním 11 let starý počítač, který používám na distanční výuku na střední školu, už mám fakt nervy s ním, protože se strašně seká, nezvládá programy, většinou spadnou a nebo celý zamrzne a nemůžu s ním nic dělat, na počítači mi přijde divné že jde stále naplno disk, akorát že když disk prohlédnu přes HD tune, tak vypadá jako plně funkční. Poslední dobou dělá to, že když si otevřu nějakou aplikaci, tak kam kliknu, tak se mi zobrazí černá linie přes čtvrtku obrazovky a nebo celobarevná, pomůže jen restart a pak funguje. Už podruhý se mi stalo že se mi při online výuce sám vypnul a začal se sám restartovat. Někdy nejde vůbec vypnout, pouze tvrdý vypnutí přes tlačítko skříně, protože přes windows mě to hodí pouze na domovskou stránku. Nový počítač konkrétně notebook by měl přijít na CZ trh až cca v polovině března, což je cca za měsíc a mě ten počítač blbne čím dál víc, všechno se dlouho načítá, někdy i 5 minut. Hardwarově do něj investovat nechci, protože to fakt nemá cenu. Chci se zeptat zda nenexistuje nějaký program apod. co zvýší výkon počítače? Jsem už fakt zoufalý, nevím jak tomu mám už pomoct, zkoušel jsem třeba promazat zbytečné soubory ale nepomohlo to. Děkuji předem za odpovědi.

jinak hardware počítače je:

Zákl. deska Gigabite

Intel i3 540

ram 4 gb

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

3x

Jak vypadají teploty? Podle popisu to vypadá jako přehřívající se CPU/GPU.

kicune*
hodnocení

1x

Nainstalujte program Speccy, vyscreenujte teploty komponent z tohoto programu a vložte obrázky sem.

doplněno 19.02.21 08:22:

Speccy

hodnocení

0x

To není o výkonu PC. Je to nejspíš o tom, že PC je totálně SW zaneřáděný. Kdy byl naposled SW vyčištěn? Kdy byl naposledy od základu přeinstalován? Žádný "rádobyprogram" na zvýšení výkonu PC prakticky neexistuje.

PS: Snad by trochu pomohlo zvýšit RAM na 8GB.

pepe*
hodnocení

Systém byl přeinstalovám cca říjnu-listopadu, protože to bylo nesnesitelný ale stejně to pomohlo jen z cca 5-10% jinak počítač spíš funguje jak kdy, jako kdyby se mu měnila nálada :D. Ty ramky mě taky napadly ale z důvodu zvýšení cen do toho nejdu, počítač má hodnotu cca 1000-1500,- ale kdybych do toho koupil ramky v hodnotě 800 a více, tak bych maximálně prodělal a to já nechci. Chci to vydržet takhle ten měsíc ale chci aby se mi ten počítač tak nesekal a fungoval normálně.

jirkazxc
hodnocení

0x
Nejdriv bych otestoval paměti memtestem
. Můžou být vadný.
pepe*
hodnocení

Dobře zkusím, díky moc za návrh ! :) paměti mě taky napadly ale nemám čím otestovat. právě že když se zapne nějaká aplikace, tak ramky vyskočí na 100% ve správci úloh a pak zase spadnou na cca 60-70%.

pepe*
hodnocení

Tak jsem zkoušel udělat test ram, a výsledek je, že jsou dobré.

au1
hodnocení

0x

kdyby existoval nějakej program na zrychlení počítače, tak výrobci cpu grafik disků ramek nemají co žrát *smich*
bez investic doporučuju přeinstalovat wokna, z toho co píšeš mám tak nějak dojem, že tam bude instalace těch 11 let stará *ee* 100% vytížení disku by ukazovalo k problému tímto směrem, takže pokud by ses přecejen rozhodl investovat 4 stovky do SSD, určitě by to staříkovi pomohlo. 4GB ram navíc by se taky hodily, třeba nějaký bazarový. pak si myslím že s i3kou to bude šlapat jak hodinky *frajer*

pepe*
hodnocení

Instalace tam není 11 let stará, dříve tam byly Windows 7, pak Windows 10, a já znovu přeinstalovával Windows 10, nemám chuť do toho už investovat, procesor a deska jsou ta jediné dvě věci co jsou dobré, pouze deska má dva sloty ram. Určitě se mohu dívat po bazarech kdyby tam někdo náhodou dával komponenty za dobrou cenu tak je určitě vezmu, ale když vidím že starý 2x4gb ram prodávají skoro za stejnou cenu jako nový, tak se mi do toho moc jít nechce.
au1

v tom je právě to kouzlo RAM, jetý stojí skoro stejně jako nový, protože někteří výrobci dávají doživotní záruku ;) takže když teď koupíš bazarový, za měsíc budeš mít novej PC a ty RAMky už nebudeš potřebovat a rozhodneš se je prodat, měl by jsi dostat +- stejně peněz jako za ně teď vysolíš. Což si myslím za pokus stojí, než mít další měsíc nervy z PC ve stávajícím stavu.
jen upozorním, kdyby to nebylo jasný, že s SSD to takhle nefunguje *smich* ten kdyby ses rozhodl koupit, tak už pravděpodobně neprodáš za stejnej peníz.

pepe*
hodnocení

Teď koukám na cenu 2x2gb ddr3 ram, a stojí třeba 500,- na bazoši, takže kdybych si koupil nový tak ušetřím, ale problém je v tom že paměti 4x2 jsou celkem vyprodaný, a našel jsem pouze jednu 8gb a to fakt nevím jestli se mi do toho chce jít, aby to nebyla velká zátěž na jednu ramku. O tom SSD disku neuvažuji ale vím že by ztratilo cenu, akorát o těch ram jsem to nevěděl.

au1

ono by asi stačilo přikoupit 1x4GB RAM, akorát je riziko, že nepofičí spolu s tou RAM co už máš ve slotu na desce. Ideálně stejnou značku, stejnej model. Ty KITy např. 2x4GB RAM jsou jen kvůli dual channel kterej umožňuje procesoru lepší přístup k pamětem a o pár jednotek procent zvyšuje celkovej výkon. Myslím, že pokud nehraješ náročnější hry, tak je pro tebe dual channel zbytečnej, a úplně v klidu můžeš použít 1x8GB RAM :)

pepe*
hodnocení

Hry na tom ani hrát nejdou, i blbej minecraft to rozehraje maximálně na 3fps, koukám že na desku se dá maximálně dát 8gb ram, ale spíš by to chtělo dát ramky na dual channel, protože náročný co je pro tento počítač je autocad, který poslední dobou moc nezvládá, ale se školou v něm děláme naštěstí málo.

hodnocení

0x

Já tvrdím, že po deseti letech nastává u počítačů nejvyšší čas na kompletní výměnu.

pepe*
hodnocení

To právě že čekám až přijede nový notebook do česka, protože nikde není k sehnání, protože to je nedostatkové zboží. Bohužel budu muset být ještě měsíc s tímto počítačem takže proto se tu ptám co udělat pro to, aby se mu alespoň o trochu zvětšil výkon.

jm
hodnocení

0x
Přehlédl jsem přesný název desky? Možná je 4gb RAM max.
Stejně bych to už nekrmil. Pokud je problém, kontaktuj školu, jestli náhodou nemůžou půjčit NTB
doplněno 18.02.21 21:44: Na bazoši vidím několik inzerátu DDR3 2*4gb za 500. K tomu SSD ve výprodejích cca 500 na systém. Buď investice 1000 nebo jiný pc
doplněno 18.02.21 21:48: Jako na socku? A to jako musí všichni mít prachy na top PC? Někdo má jen mobil...
pepe*
hodnocení

Deska je Gigabyte h55m-d2h, dá se do ní dát maximálně 8gb ram, ale nechce se mi do toho už investovat. Notebook bude v česku až za měsíc, protože to je nedostatkové zboží a je o něj velkej zájem. S tou školou to je dobrej nápad, akorát se bojím aby se potom na mě nedívali divně.

pepe*
hodnocení

Když vidím jak si učitelé předávají informace mezi sebou tak fakt ne...

hodnocení

0x
Já bych zkusil se vykašlat na ten systém co tam je a zkusil nějaký live distro Linuxu z usb flašky, jednak Ubuntu, à pak je i spoustu dalších lightweight distr. Jako slax,... Teams je k dispozici na Linuxu, stejně jako většina dalších kecalku taky.

youtu.be/...

sirokko
hodnocení

0x

Tady musím souhlasit s @praivo (dal bych ti body, abys byl nahoře, ale nemůžu), vypadá to, že se vlivem teplotního přetěžování zpomaluje procesor. Pokud PC nemá přídavnou grafiku, tak problémy s obrazem u integrovaného grafického jádra v CPU tomu rovněž nasvědčují. Chce to zkusit přepastovat a vyčistit chladič. Zátěž disku je tím, že čeká/posílá informace a procesor je nestíhá zpracovávat.

Samozřejmě navýšit tu ramku by nebylo od věci a SSD by tomu taky pomohlo.

Mimochodem, deset let starý n/... s přeinstalováním na W10, novou baterkou, rozšířenou RAM ze 4 na 8 GB a stále originálním HDD (plánovaná výměna za SSD) funguje pořád stejně dobře, jako na začátku provozu v 2011 :) Samozřejmě, slouží jako druhý stroj v domácnosti, na cesty a podobně. Není tedy důvod, aby tak staré počítače, pokud je o ně postaráno, nemohly na internet a dokumenty normálně fungovat a musely končit ve šrotišti.

hodnocení

0x
Zkontrolujte chlazení.
HDD nahraďte SSD.
A potom již jen zbývá použít tíhové a gravitační zrychlení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]