Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím omezit čas nebo IP adresy - router/proxy

Od: jmlc® odpovědí: 33 změna:

Zdravím všechny.

Před časem jsem si pořídil nový router. NETIS WF2780. Když jsem hledal nějaké nastavitelné routery, vyskočil mi tento, ale to jsem se asi přehlédl, protože manuál s nastavením patřil verzi WF2880.

Nejprve jsem to řešil vypínáním elektřiny, ale při on-line výuce prostě děti na netu být musí. Ani rodičovská ochrana u windows nepomůže, protože tam nejde nastavit to, co bych si představoval. Chci některé IP přímo zakázat, některé omezit časově, případně vypnout připojení daného přístroje v konkrétní dobu.

Řešili byste to novým routerem nebo nějakým konkrétním programem typu proxy? Co máte ověřeno nebo můžete doporučit?

Děkuji!

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pozrel som svoj ASUS RT-AC68U, ten vie, co chcete. Blokovat napr decku tablet alebo telefon podla jeho MAC adresy na zadany cas, povedzme 19:00 - 8:00 sa tam nedostane. Vseobecne, je suvis medzi cenou, renomovanym vyrobcom a moznostami vo firmware.

Aj vyssie modely TP-link to vedia.

hodnocení

ten vypadá zajímavě - pročtu si o něm... díky

Asus mam take, aplikace v mobilu, celkem dobre nastaveni na jednotliva zarizeni v dome.

U Windows to muzete resit pres microsoft ucet pro dite, kde jde definovat jak dlouho muze byt na PC jako takovem, blokovat, nebo casove omezovat vsechny aplikace, co jsou nainstalovany. Mam to u syna na hernim PC. Ovladani zase aplikaci v telefonu. Muze si poslat zadost o prodlouzeni casu a podobne. Do Android telefonu se to da take nainstalovat. Potom ma omezeni na jakekoliv siti / wifi.

account.microsoft.com/...

jirib
hodnocení

0x
To nedoženeš nastavením routeru,ale výchovou...
Doma to budeš blokovat,tak se podívají u spolužáka...
Na továrním routeru určitě ne.
Na destičce od Microtiku asi ano...?
hodnocení

Mám dost starostí s Aspergerem - výchovu doporučují hlavně ti, co mají přes 50 nebo nemají děti vůbec... Takto dotaz nezněl, ale děkuji za váš komentář.

@jirib: Jako teorie dobrý.

jirib
Pokuď neumíš jedním kliknutím zapnout filtraci MAC adres,tak ti není pomoci...zbytek ti obejde každej druhej školák resetem routeru a máš po ptákách...

@jirib: Rád si poslechnu, jak zapnutím filtrováním MAC adres zařídím, aby Youtube neběželo, ale Teamsy jo.

hodnocení

0x

Pozrel som na nete parametre, ma to mat : IP / MAC / domenovu kontrolu. Cize viete bloknut nejake veci, kam nechcete, aby deti chodili. Slusny router vie blokovat aj podla casu, to by som musel vidiet screenshot, kde sa to nastavuje. Pri blokovani podla casu ale najskor vypne celu wifinu. Ci vie vypnut aj fyzicke porty, neviem.

Pripravte sa na vsetko mozne : deti si napr kupia druhy router a ked pojdete spat, vymenia ich ... zavislost je svina.

hodnocení

no v 10ti letech už někdy obchází mé nastavení - to je fakt... ale koupit druhý router asi nebudou moct - sedím u něj nonstop - dělám už rok z domu

hodnocení

0x

Dalej : je mozne nastavit logovanie, cize uvidite, kto kedy siel na ake stranky. Dolezite je mat kvalitne heslo na administraciu routera, aby vam tam deti neliezli. Mozu mat aj snahu pichnut kabel od poskytovatela priamo do pocitaca a obist tak router.

hodnocení

díky za upozornění - napřímo to dát nedokáží - kabel visí z antény kousek od stropu, nemají spojku,...

S heslem nemám problém - prostě jen musím najít jiný router, který lze naprogramovat. A NEBO prostě nějaký software, kterým si síť můžu upravit. Pokud takový existuje a lze ho použít na libovolnou značku routeru...

Aj ten vas router to asi zvlada, len musite preklikat cele jeho admin menu. Viete sem dat screenshoty?

hodnocení

řekl bych, že mi chybí SW možnost jako je právě u vyššího typu

Čím omezit čas nebo IP adresy - router/proxy
Čím omezit čas nebo IP adresy - router/proxy #2

krtek6
hodnocení

0x

mám ten samý...a jde akorát přidělit a povolovat/blokovat IP adresa...na čas to nejde...na to je potřeba externí aplikace...vím, že kamoš dom pořizoval taky novej router a má to přes mobil...a když děcka neposlouchají tak jim to vypne přes aplikačku v mobilu...na pár kliknutí

hodnocení

jj, přesně to by se mi líbilo - můžete prosím zjistit typ? Děkuji předem moc !

Toto mám na Smart boxu O2, ovšem moc to nepomůže, protože na dálku můžu wifi zapnout nebo vypnout nebo nastavit čas, kdy má být aktivní, ovšem samotný VDSL modem/router neumožňuje zase blokování konkrétních webových adres. Musel jsem ho zkombinovat se starším routerem, který sice není tak chytrý, ale pár adres blokovat umí. Ovšem na Youtube je krátký i on, zatímco jiné adresy blokuje, Youtube běží vesele dál, netuším proč...

hodnocení

0x

Podla fotiek to bude v sekcii "filtrovanie pristupu", tam si to rozklikajte viac.

hodnocení

@peter - to je ten manuál na WF2880, ale já mám to první - 2780 - takže to tam nemám!

hodnocení

0x

Velmi dobré možnosti filtrování a ochrany mají MikroTik v RouterOS ve sekci IP->Kid control. Lze zakládat profily jednotlivých dětí, přidělit dětem MAC adresy jejich zařízení a omezit čas, kdy mají přístup k síti :) . Samozřejmě ve firewall se dají pak udělat i přesnější a složitější pravidla, ale to už vyžaduje trochu větší znalosti TCP/IP
timigate.com/...

daniela1
hodnocení

0x

Trochu mě překvapuje, kolik rádců si myslí, jak neprůstřelné je filtrování / omezení MAC adres v domácí síti, kde můžu zjistit MAC všech zařízení. Práce na pár minut. Nebo snad v "zakázu" bude internet vypnutý pro celou síť?

Ono se to možná leckomu nelíbí, ale odpověď od @jirib je pro větší děti správná. Omezení IP a/nebo MAC bude fungovat pro úplně malé děti, které nejenže si s obcházením neporadí, ale často je to ani nenapadne.

jirib
Děkuji,léta praxe...když už nic,jistič to jistí...
Jak je těžké zkontrolovat dítě ve vedlejším pokoji?Jó složitější je to uhlídat na dálku,když nejste doma.

hodnocení

Jsem rád, že je to tak "jednoduché". @jirib - prosím, zkuste mi trochu lépe popsat, jak to můžu udělat. Já na manuálech a rodičovské kontrole našel jenom celkový čas a věk.

Mám router, 4 kabely z něj.

1 - pro dokovací stanici pracovního NTB - potřebuji bez omezení

2 - druhý router v patře - bez omezení pro wifi i další kabelové připojení - pracovní -manželka

3 - PC dítěte - nutná práce v době cca. 7-16 na teams, google - web školy, on-line výuka - zhruba 3-4 hodiny za den podle rozvrhu hodin (který se občas mění). Po tuto výuku povolit jen konkrétní weby a zakázat vše ostatní (youtube, hry...) Zatím mám nastaven max. povolený denní čas, časové rozpětí spuštění PC, blokace instalace, weby a hry obsahem nad 15 let věku dítěte, platby. Problém je v tom, že nemůžu sedět za prdelí dítěte a sledovat záložky - jestli během výuky nesleduje něco jiného.

4 - PC dítěte - nutná práce v době cca. 7-21 hod. - teams, weby do 18ti let věku převážně studijního charakteru. Po dobu výuky potřebuji povolit jen tyto weby se zákazem konkrétních oblíbených herních stránek.

U PC dětí - na svém PC nebo mobilu chci mít možnost ukončit připojení na konkrétní hry nebo ukončení připojení internetu. To znamená, že pokud je mimořádná situace, můžou na PC být, učit se, ale zablokuji mimořádně cokoliv nepracovního.

Je to možné něčím nastavit, zajistit, ovládat?

Přesně a do puntíku moje potřeby, je to boj.

Doporučuju AnyDesk a připojovat se k němu. Pokud tedy dokážete dosáhnout toho, aby se bál...

hodnocení

Jako že bych se tam připojil a začal mu to klikat, vypínat atd? - To by asi nešlo - na tom mém PC jsem přes VPN v práci.

Nemám tam možnost instalovat žádné programy a hodně webů je zakázáno.

Ale tak ani ne přepínat, ale on vidí, když se připojím a to byste viděl, jaký má reflex na Alt+Tab. Ale že by to moc pomáhalo...

jirib
Můžeš mít vzdálenou plochu na jiném než na firemním počítači...?
To už máš lepší rozjet počítače u dětí jako předinstalované terminály a nemohou dělat nic jiného,než co jim tam dáš ty jako administrátor...
Weby můžeš zakázat i v bezpečnosti widlí...
Nevymýšlej ptákoviny a věnuj se dětem...
hodnocení

Z pracovního PC můžu jen pracovat přes VPN - nemůžu nic instalovat, takže asi nemůžu ani nastavit vzdálenou plochu.

Je moc hezké, že mi píšete o věnování dětem. Nemůžu nic jiného než závidět, že vy to zvládáte bez potíží. Já se snažím v rámci možností s pouberťáky vyjít tak, aby nefetovali a neutíkali z domu. Samozřejmě je tam i úmysl nějaké výchovy a vzdělání.

Nicméně přijít za 15ti letým s tím, že se "domluvíme" a on od té chvíle nebude při učení sledovat chat nebo messenger, to je asi trochu mimo mé ubohé schopnosti.

Vy to zvládáte bez potíží @jirib? Můžete mi tedy doporučit místo nastavení třeba literaturu, jak vychovat dva puberťáky? Nebo to zvládáte sám bez literatury a pomoci?

hodnocení

Tak jsem různě brouzdal a hledal, debatoval a ptal se.

Koupím si tento - access-pointy.heureka.cz/...

Podle popisů i některých debat je možné nastavit připojená zařízení dle potřeby. Tak uvidíme...

doplněno 22.02.21 15:54:

tak ne - ještě lépe - czc.cz/... - tam je i rodičovská kontrola a celkově rychlejší i do budoucna - ať to neřeším každý rok - rozhodnuto, kupuji ;)

Tak dufajme, pubertak nenajde fintu, ako to obist ...

hodnocení

Co jsem se tak bavil přímo s TP-Linkem, tak obejít jde vždycky všechno - jde jen o to, jak to v případě pokusů o obejití bude složité a jestli to obcházení pomůže-vyřeší blokaci.

Pokud to totiž vyresetuje, nebude fungovat net vůbec, protože to nastavení bude na mém telefonu a on by musel nastavovat přes aplikaci všechno od začátku :D

a to by udělal jednou - a letěl by oknem hned za svým PC

hodnocení

0x

Co ten Microsoft ucet?

U Windows to muzete resit pres microsoft ucet pro dite, kde jde definovat jak dlouho muze byt na PC jako takovem, blokovat, nebo casove omezovat vsechny aplikace, co jsou nainstalovany. Mam to u syna na hernim PC. Ovladani zase aplikaci v telefonu. Muze si poslat zadost o prodlouzeni casu a podobne. Do Android telefonu se to da take nainstalovat. Potom ma omezeni na jakekoliv siti / wifi.

account.microsoft.com/...

hodnocení

Na tom účtu má omezeno hraní na den - konkrétní hry třeba na hodinu denně nebo celkový čas atd. Ale nemůžu (nebo o tom aspoň nevím) nastavit, že v době 8-14 se nebudou moct používat žádné weby mimo 3 konkrétních.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]