Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pracovat s Linuxem?

Od: myska odpovědí: 11 změna:

Dobrý, ráda bych se zeptala, jak začít s Linuxem? Vybrala jsem si třeba Linux Mint a jak s ním mám začít na instalaci do počítače a podobně?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1. najít klub nebo přátele na netu s možnosti propojení on-line na vzdálenou plochu jako třeba AnyDesk

http://www.linux-mint-czech.cz/o-nas/

fórum http://forum.linux-mint-czech.cz/

2. různé wiki návody http://cs.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint

3. videa

myska
hodnocení

Co, kdybych chtěla tam mít Kali Linux, Parrot security OS atd...

Kali či Parrot OS pro začátečníky? :( No, snad s odbornou pomocí a záměrem stát se hackerem nebo bezpečákem/sekuriťákem.:)

Pokud chcete experimentovat, máte volnou USB flešku nad 4GB:

1. stáhněte si Ventoy ventoy.net/...

2. pomocí Ventoy si naformátujte flešku na boot-ovací (formátuje na exFAT)

3. Stahujte si Live distribuce Linux (zpravidla ISO obrazy)

4. standardně nakopírujte ISO obrazy na flešku

5. po restartu proveďte boot z flešky

6. z menu si vybírejte Live distribuce a zkoušejte bez instalace

? Jestli chápete Kali a Parrot OSjako bezpečnější systém, tak není bezpečnější. Součástí instalace jsou programy (nástroje) pro hackování a zabezpečování systémů. cs.wikipedia.org/...

Domácí a kancelářské programy zpravidla neobsahují.

hodnocení

2x

Začni asi tady. Jinak, ač je v Linuxu vše úplně jinak, po instalaci systému a jeho spuštění nepoznáš žádný výrazný rozdíl. Snad jen v tom, že jsem po instalaci Mintu na několik různých počítačů nemusel doinstalovávat žádný ovladače, vše fungovalo hned po instalaci. Ale znám pár případů, kdy byly potíže s tiskárnou a ovladačemi CUPS.

Linux nepodporuje "Windows tiskárny". Vykuchaná zařízení, aby výrobce srazil cenu na absolutní minimum a životnost maximálně 2 roky tomu odpovídá. Pokud tiskárna podporuje PostScript nebo PCL nikdy jsem neměl problém.

Já jsem taktéž neměl s tiskárnou problém. Mám Canon 5300, pokud si dobře pamatuji. Připojenou k routeru přes WiFi. Dvakrát Mint, jednou Fedora a jednou Win 8. Všichni můžou tisknout podle potřeby.

hodnocení

0x
Teď je to nějak trendy téma .

youtu.be/...

youtu.be/...

youtu.be/...

hodnocení

0x
Mimo výše uvedené odkazy bych jen podotkl, že mint vychází z ubuntu. Takže velmi mnoho věcí bude stejných a na wiki.ubuntu.cz je také dost informací pro zvědavé začátečníky. Nicméně mint je po instalaci dá se říci kompletně připraven k použití, včetně většiny potřebných programů pro běžného domácího uživatele. Zbytek je z 99% v repozitářích a instaluje se jednoduchým správcem aplikací bez nutnosti nahánět každý program pokoutně pi celém netu.

hodnocení

0x

Stáhnout iso image instalačky a dát na flash disk nebo CD třeba přes nero.

Pak nainstalovat jako windowsy. Nebootovat v UEFi či BIOSu instalačku a pak už to jede intuitivně.

Po instalaci je vesměs s 99% připraven a vše jede.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]