Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal. Kde sehnat Linux a je výhodné si ho koupit?
No, co jsem se dočetl, tak ano, ale koupený má pár výhod, co zdarma nemá a proto se ptám, kde bych ho mohl koupit.
Linux se vydává v řadě různých distribucí, které se více či méně liší, ale prakticky všechny jsou zdarma. Pokud nějaká firma prodává "placenou" distribuci, tak ve skutečnosti neplatíte za ten linux, ale platíte za doplňkové služby té firmy (spočívající v péči o zákazníky, ve vlastních softwarových řešeních atd.)
Shánět placenou distribuci linuxu pro běžného uživatele postrádá smysl.
Jo v updatech a spolehlivosti Windows pozadu za distry LInux.
Jen je na škodu, že výrobci HW špatně podporují Linux, kromě serverových zařízení. Takže při koupi nového HW, si je nutno ověřit, zda je podporováno v Linux - jsou na to celé databáze ověřeného HW, nebo se doptat na fórech či prodejce.
Například čas update Windows je přímo odstrašující ve srovnání s Linux distribucemi.
Pokud Linux nenaběhne mohu spustit předchozí verze (ano i více verzí pozpátku dle výběru) ihned po restartu (30 vteřin). Když nenaběhne grafické prostředí distra (nutno si předem nainstalovat - založeno na KDE či Gnome a jiných), mohu spustit náhradní grafické prostředí (50 vteřin). Stále přetrvávající velká odolnost vůči malware.
V Česku převládají - asi drtivě Ubuntu (Lubuntu, Xubuntu), Fedora (jedno ze sídel v Brně), openSUSE, Mint
Dejme tomu, vyplatí se jít do Linuxu nebo bych měl zůstat u Windows? Popřípadě nějaká pomoc s tím.
Když počítač koupený s Windows, Windows ponechat a doinstalovat distro Linux. Většina zde uváděných dister se takto umí nainstalovat a windows ponechá, zeptá se. Z LInux můžete přistupovat k údajům na oblasti Windows - obráceně nelze přímo, nutno nainstalovat nějaký SW.
Název je dual-boot. Při zapnutí kompu se zeptá, co chcete spustit: Windows či distro Linux.
Pokud začínáte doporučuji Ubuntu - nejrozšířenější, téměř zaručené bezplatné poradenství na velmi živém fóru: forum.ubuntu.cz/...
Zde se dá doptat i na podporovaný hardware (tiskárny, skenery ...). Případně abclinuxu.cz/... kde také diskutují, ale již obecněji a ne moc rychlé odpovědi.
V případě fór - neptat se diletantsky, vždy se podívat na nějakou wiki - nápovědu, příklad:
Šílený aktualizace woken mě vehnaly do náruče Linuxu a jsem spokojen. Od té doby se mě nestalo že by aktualizace trvala tři hodiny a po třech hodinách to napsalo, že se aktualizace nepodařila a další tři hodiny vracení změn. Tedy celé odpoledne nefunkční komp.
Mám na několika kompech Linux Mint a vše chodí jak má. Moje lepší polovička po nainstalování Linuxu vůbec nepoznala, že nesedí u woken.
Na noťasu si jen tak pro zajímavost zkouším jiný distra Linuxu, vcelku mě zaujala Fedora, ale tam se ty aktualizace dost podobají Windowsu, jen to trvá pár minut, nikoliv hodin.
Pro vyzkoušení není problém při instalaci Linuxu nechat rozdělit disk a instalovat Linux vedle woken.
@pepa, u většiny linuxových distribucí je originální verze právě stažená z internetu. U některých jde objednat instalační CD, některé je pak třeba kupovat skoro stejně jako Windows. Doporučovala bych o tom něco zjistit, rozhodnout se a až pak konat dál, otázka "kde sehnat Linux" je příliš obecná.
@pepeek, ne každá distribuce je.
Zpravidla pokud je jedna placená, druhý klon distra je volný. Například Redhead (podnikové placené) versus klon Fedora (zadara). Obdobně SLES (placené pro servery) a openSUSE. Placené jsou zpravidle serverové, pro domácí užití nevhodné.
Pokoušel jsem si distro linuxu Ubuntu stáhnout z netu i z doporučení přítele, ale nepodařilo se mi ho instalovat. Možná to nějak jde, ale není to nic pro amatéry. Tak jsem nakonec z win7 upgredeoval na win10, a to zdarma.
Tak jsi dělal něco špatně. Instalace Ubuntu (a odvozených OS) je minimálně stejně jednoduchá jako instalace W10 (a to mám vyzkoušené asi 20× s Ubuntu a 15× s Wokny).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.