Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou ram do notesu

Od: fanda71® odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, vlastním postarší notes Packard Bell, Easy Note TK87 JU. Ve slotu pro oper. paměti mám 1 4gb kartu, chtěl bych v rámci menšího upgradu zvýšit výkon a koupit minimálně aspoń ještě 1 4gb kartu. Bude to mít znatelný vliv na rychlost notebooku, nebo mám raději koupit nové 2 8gb karty? A jestli ano, jakou značku, aby byly s tímto strojem funkční. Děkuji

Jakou ram do notesu

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Máš 64bitový windowsy? Ovládací panely -> systém (info).

32bit nebere víc než 4GB. Pak by tam ty ramky navíc nepoužíval.

Myslím že jsem ani neviděl noťas se 4GB RAM, kterej by měl (z výroby) 32bit widle, ale neříkám, že mít nemůže.

hodnocení

3x
Jaký je zbytek sestavy? Podle mě víc než 8 GB tam moc nemá smysl, pokud je to na běžné domácí použití. Ale ze 4 na 8 určitě špatný nápad není.

hodnocení

3x

Ten noťas pobere jen 8GB RAM. Takže doporučuji buď dokoupit 1 ks 4GB DDR3 RAM, která ale bude podtaktovaná, protože původní RAM má jen 1066MHz, kdežto když koupíte novou, ta bude mít nejspíš 1600MHz ale pojede vám jen na 1066MHz. Nebo lepší bude koupit 2 stejné RAM a ty pak pojedou na 1600MHz, což je lepší.

doplněno 11.02.21 23:10:

@kicune: Nepobere. Najdi si specifikaci.

kicune*
11.02.21 23:00

Pobere 16

kicune*

Řádek: "Maximum memory" na screenu

Věřil bych spíš parametrům výrobce chipsetu než sandře nebo aidě

kicune*
hodnocení

2x

Ano dejte tam ještě 1x4GB, to bude pro váš notebook akorát. Pokud máte tu možnost, tak vyberte stejný paměťový modul, který tam už jeden máte. Nebo i jiný, ale se stejnými parametry, pro normální práci nepotřebujete dual-channel, tak paměť nemusí být naprosto totožná.

clovicek*
hodnocení

2x

Pokud tam ještě nemáte SSD disk tak kupte ten , to je to co ovlivní svižnost NTB. Další 4GB ram nejsou špatná volba , akorát to už asi tolik nepoznáte.

hodnocení

Díky všem za podporu, rozhodl jsem se koupit 2 nové 4gb ramky a ssd disk. Díky!

Pokud nechcete investovat víc, než je třeba, těch RAMek jsou plné bazary. Kupte si tedy 2x4GB stejného výrobce, ať se vyhnete problémům. SSD naopak starý nekupujte - nové jsou často v akcích levnější než staré na bazoši a mají také program ke kopírování (klonování) systémového disku. Než hledat jiné free programy typu acronics nebo nově instalovat ...

kicune*

Mám stejný názor jako jmlc. Kupovat dvě nové ramky do tak starého notesu, kde nepoznáte rozdíl mezi dual-channelem a režimem bez něho, jsou vyhozené peníze. Kupte z inzerce nebo z aukra podobnou jakou tam už máte a náklady na zdvojnásobení ram budou čtvrtinové.

Vůbec nejde o dual-channel. Jde o to, že v prvém případě pojedou RAMky na 1066 MHz, kdežto ve druhém na 1600 MHz. A to už trochu rozdíl je.

kicune*

Při běžné práci tento rozdíl ve frekvenci běžný úživatel pc nepozná. Tohle by řešil hráč na herním PC, nebo grafik na pracovní mašině, ale pro bězné použití je takové navýšení frekvence irelevantní.

Podle mého názoru touto svou radou zbytečně prodražujete tazateli investici do navýšení ram.

Si pootvírej několik oken v prohlížeči a dotoho sleduj jako kulisu film.

Ram není jen pro hráče. Frekvence je docela dost podstatná.

kicune*

To je jako když si na běžnou škodovku koupíte závodní gumy. Úplně zbytečná investice.

Ano, pro člověka, co nezávodí (stačí mu jedno okno prohlížeče a nedělá na pc více věcí najednou - střih videa, sledování filmů,atd...)

kicune*

To je čistá demagogie. Nevěřím, že byste s těmito činnostmi poznal rozdíl ve frekvenci RAM. Rozdíl je sice změřitelný, ale v praktickém multimediálním použití notebooku je pro laika rozdíl mezi 1066 a 1600MHz nerozpoznatelný. Možná jen zaznamená vyšší teplotu.
Ani nemluvím o tom, že u takto starých Nb je možné, že by 1600 MHz dosáhl jen s v OC módu. Max standart bývá 1333MHz

kicune*

Kde jste vzal přesvědčení, že 1600 je pro vaše typické využítí lepší než 1066? Ten příklad máte z vlastní zkušenosti, nebo jen papouškujete satamův laický nesmysl, který si on sám jen někde přečetl? Dejte konkrétní příklad, jak vás 1066 omezuje oproti 1600. Prosím o konkrétní čísla.
Jak často stříháte videa, že o tom mluvíte?

jm
Oni to kluci myslí dobře. Na svých NTB stříhají videa 4K a s monitory 100" řeší složitější věci v Autocad. Pak potřebují vše top.
Zapomenou, že běžný smrtelník je omezen WiFi, nemá připojení optickým kabelem 150x rychlejším.
Troufám si tvrdit, že u toho NTB bude největší brzdou po upgradu RAM a SSD právě připojení k internetu.
kicune*

Přesně tak. Rozdíl mezi 1066 a 1600 pozná hráč na nějakém minimálním (ale opravdu jen minimálním) nárůstu FPS, nebo profík, který pracuje v profesionálních programech s ohromným datovým objemem.

A on mi tu klidně argumentuje oknama v prohlížeči a filmem v pozadí.

Ok, navýšení kapacity RAM a přidání SSD má smysl, ale řešit na běžném domácím multimediálním PC frekvenci RAM je hovadina.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]