Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi duplex a duál

Od: juk odpovědí: 7 změna:

U multifunkčních tiskáren se setkávám u oboustranného skenování, resp. oboustranného kopírování s variantami "duál" a "duplex".

Víte, co to znamená?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Myslím, že se jedná u nepřesný překlad pokud jde o češtinu nebo nepochopení dvou odlišných technologií.

- duplex sken - papír je oskenován z oboustran, než je vyplivnut ze skeneru

- dual scan - se užívá u TFT monitorů, technologie obnovy snímku DSTN (Dual-Scan Supertwist Nematic)

juk
hodnocení

Aha, když jsem koukal na videa, tak u některých skenerů (multifunkčních tiskáren) položili fascikl papírů do pořadače, skener si je sám nahoře postupně "hltal" a skenoval rovnou obě strany, a pak je "vyplivl" dole. Takže vlastně ta tiskárna měla uvnitř dva skenery, jestli to chápu správně.

A na jiných videích jsem viděl, že skener "vcucl" papír, oskenoval jednu stranu, "vyplivl", ale obratem zase "vcucl" a oskenoval druhou stranu.

Hledám ty první skenery, protože podle videí tento způsob skenování byl značně rychlejší (bylo to takový "průchoďák").

Předpokládám, že oboustranná kopírka u multifunkcí funguje na stejném principu, resp. kopírka u multifunkcí funguje tak, že si oskenuje předlohu a pak vytiskne. Kopírka je tedy skener + tiskárna.

No a já teď hledám podle parametrů, ale zmátla mě nejednotnost terminologie.

- levné si mechanicky papír otočí a pod jediným snímačem přečtou napodruhé

- dražší "jednoprůchodové" mají dva snímače na líc a rub současně

- speciální mají více snímačů v různých optických spektrech a snímají pod různými úhly, tím odstraní ze snímku rýhy, vrypy, prach ...

Multifunkcím je dobré se vyhnout. Odpůrcům říkám, podívejte se do diskusí, které problémy převažují. Se skenery nebo s multifunkcemi?

juk
hodnocení

No jo, ale to by člověk musel mít na stole nejméně 5 zařízení:

- dokumentový skener, protože nejlépe a nejrychleji skenuje dokumenty

- plochý skener na fotografie s CCD snímačem, protože nejlépe skenuje fotografie

- černobílou laserovou či LED tiskárnu, protože nejlépe a nejrychleji tiskne texty

- barevnou inkoustovou (tankovou) tiskárnu, protože nejlépe tiskne fotografie a obrázky

- kopírku

Tak asi proto multifunkce. Co naděláte...

Mám tiskárnu HP laserJet 1320 a na ni položený deskový skener HP ScanJet 200. Předtím starobylý UMAX Astra skener. Místo zabrané na stole se nemění. Výhoda je, že jednou mě "neuspokojuje" tiskárna, jindy skener. Nezávisle kupuji. Znám případy, kdy po přechodu z XP na Vista či Win7 nebo WIN10, multi-funkce nebyly plně funkční, neb drivery už nebyly ke stažení. Výrobci mají rádi *smich*, když si koupíte nové zařízení.

Barvu jsem přenechal na copycentra nebo fotolaby. Zjistil jsem, že doma se nevyplatí.

@ juk: ono dnes je to skoro jedno - všechny solidní kopírky co jsem poznal jsou připojitelné k počítačové síti a tím pádem multifunkce

hodnocení

0x

Já bych se především podíval do originálního (anglického ) popisu. Nikde není řečeno, že ten kdo se snažil o překlad do češtiny věděl že slova duplexní / duální nejsou synonyma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]