Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí rozvody kabelů pro internet a televizi

Od: art13® odpovědí: 28 změna:

Dobrý den, měl bych na vás prosbu jestli by byl někdo ochotný mi poradit jak roztahat datové kabely po bytě a jak uspořádat domácí sít.

Byt bude mít v jedné komoře všechny přívody od poskytovatelů internetu a televize ( O2,UPC,Vodafone a Amigo net) a já bych je následně roztahal po bytě. V obývacím pokoji budou 4 datové zásuvky s tím, že do jedné se zapojí router od UPC a dále bych ten signám potřeboval dostat do datové zásuvky v ložnici. Nechci jen provrtat zeď a protáhnout kabel, takže bych na to rád připravil datové zásuvky. V ložnici bude jedna datová zásuvka a druhá by měla být propojená s datovou zásuvkou v obýváku.

V ložnici bude stolní PC , proto to připojení kabelem.

V celém bytě bych chtěl mít WIFI, ale nevím kam jí umístit ( nabízí se chodba u stropu, ale jestli pobere celý byt nevím.

Byt je v rekonstrukci, takže představa byla , tahat kabely chráničkou stropním podhledem a pak zasekat do zdi .

Děkuji za každou radu jak to vyřešit .

Domácí rozvody kabelů pro internet a televizi

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

no je třeba zvážit praktičnost...ten TV propoj do ložnice nic není, v obýváku dáte rozbočení a jeden vývod do ložnice, To protažení dat v obýváku může být také uděláno na pokračování, dal bych tam jen další dvouzásuvku a z té pokračoval na druhou stranu okna a když tak kousek UTP +2xRJ45 a propojku, podobně to jde udělat do toho kuchyňského koutku...no a ten přívod co jste uvažoval uděláte podle sebe, 4x do obýváku a pokračování jak je napsáno výše, a do ložnice 2x zásuvku, nebo jen propojky...a budete mít 2 pokračování...nemusí všude být kabel od ukončení v komoře

hodnocení

Řešení pro poskytovatele optiky je jednoduchý, ale peru se s tím UPC . Tím, že musím mít to jejich zařízení u televize se to komplikuje. Kdyby to šlo dát do rozvodny je to lehčí. Když budu chtít připojit na zařízení UPC wifi kterou budu mít na stropě , tak nevím jak pořešit přívod UTP od zařízení u televize. A to jsem se ještě ani nedíval jak má vyřešeno připojení k internetu a televizi třetí poskytovatel (O2) .
Do kuchyně nic přivádět nebudu , je to malej byt tak to není potřeba.

Propojení UTP do vedlejší místnosti tedy jde i pomocí zásuvek? Chtěl bych to mít nějak hezky a né že se mi tam budou válet kabely .

Domácí rozvody kabelů pro internet a televizi #2
hodnocení

Možná jsem ale nepochopil zapojení datové krabičky. Když je to 2xRJ45 vede do krabičky jeden UTP nebo dva? Já jen abych nesekal zbytečně velkou drážku pro husí krk :D .

motak
A ta WiFi v upc modemu ti nevyhovuje proc,ze si chceš davat svoji?
Každopádně ten upc modem muzes mít v komoře. TV chces mít připojenou jak? Do sta v dome? Nebo iptv?
hodnocení

Zatím jde jen o přípravu. Ještě nevím jakého poskytovatele využiju a proto když jsem ve fázi rekonstukce , tak jsem chtěl vše připravit , abych do budoucna nemusel řešit tahání kabelů lištama.
WIFI od UPC nevyužiju určitě, nyní jí mám v jiném bytě a funguje jen v jedné místnosti, takže tu jejich už opravdu né .

motak
Ja upc modem s WiFi mam a na 5 ghz v pohode cely byt...
hodnocení

Tak to tady nehrozí :( . Proto to v jiném bytě řeším, abych měl rovnou více možností.

111®
hodnocení

1x

když máš dvojzásuvku tak 2x UTP kabel. osobně bych tedy kdž nechceš řešit kuchyň natáhl 2x UTP do ložnice a 2x do obýváku. Pak bych do obýváku a ložnoce dal ještě po jedné dvojzásuvce a ty mezi sebou propojil. Nepotřebuješ v ložnici?

Krátkým kablíkem propojíš přívodní dvojzásuvku s zásuvkou co je propojena do obýváku a hned máš v obýváku 4X LAN, nebo opačně, z kuchyně do ložnice a máš v ložnici 4xLan
Cp se týká UPC v základní nabídce mají k internetu nějakých 20 nebo 30 programů TV, které končí na zásuvce s internetem na samostatném vávodu pro TV, takže Modem UPC nemusí být u TV .

Takhle nějak to myslím

Domácí rozvody kabelů pro internet a televizi #3
hodnocení

Takže nejlepší bude propojit , to bude asi nejlepší . V ložnici mi stačí jen 2xLAN.
Takže takle jako to mám nyní naplánovaný je to zbytečný?
Chci dělat co nejméně drážek do panelu, což při mém plánku jsou 3 drážky a rád bych se dostal jen na jednu :)
Jeden obrázek zapojení optikou
Druhý obrázek zapojení v případě UPC
Asi to mám moc složitě, že?

Domácí rozvody kabelů pro internet a televizi #4
Domácí rozvody kabelů pro internet a televizi #5

hodnocení

0x

Riesenie sa vola patch panel, tam si ukoncite datove kable UTP aspon CAT5, do kazdej zasuvky natahate kabel (4 zasuvky vedla seba = 4 kable). Vedla patch panelu router, tak si prepojite data tam, kam potrebujete. V takom malom byte wifi postaci.

Koaxial kvoli antene by som tahal tiez samostatny do spalne aj obyvacky, nedaleko od datoveho patch panelu by som to ukoncil F konektormi, potom si prepojite aj antenu ako len chcete. Date si niekde tam, kde je ten zeleny obdlznik na stenu datovy rozvadzac.

hodnocení

Díky za radu. Datový rozvaděč plánuju tam co píšete.Kabely mohu do jedné chráničky, nebo je lepší rozdělit po dvou?

Takže ještě si od rozvodny přivedu jeden kabel pro WIFI na chodbu .

Zasekat kabely v chráničce tede není problém? Musím zachovat nějakou vzdálenost od rozvodů elektřiny?
Do datového rozvaděče mám naplánováno : triton RBA-09-AS3-CAX-C1,TP-LINK MC210CS,TP-LINKSG1210P, a ještě do RBA udělám zásuvky na elektrinu.
Kabely bych tahal 23mm hráničkou.

V profesionální praxi se předpokládá, že vzdálenoust nestíněného UTP (pro 1GB) od vedení 230V by mělo být alespoň 20 cm. Některé montážní firmy ale na to kašlou. Obecně byste se měl vyhnout opravdu těsnému souběhu vedení.

Přechod na stíněné vedení je sice možné, ale přinese to mnoho dalších problémů - stíněný patch panel, stíněné přípojné kabely (patch kordy) a nakonec můžou být problémy s dvojím uzemněním.

V beznom byte bez problemu, nejake normy tam riesit nemienim, na par miestach som inu sancu ako do zvislej dutiny v paneli zaviest subezne UTP a CYKY ani nemal. Pokial tam nemate zvaracku, nerusi sa to.

hodnocení

0x

Budou tam přívody dat optikou? Od poskytovatelů...? Koaxiál asi nebudete potřebovat pro signál televize - IPTV...Pokud bude optika, pokračoval bych s ní až k převodníku - routeru...A pak kabely UTP k televizím...

hodnocení

jeden poskytovatel má optiku ostatní né . Potřebuji to připravit tak abych třeba za 1/2 roku mohu změnit poskytovatele. V případě optiky by byl převodník v rozvodně .

motak
hodnocení

0x
Jdete na to moc složité bych řekl.
Z komory bych tahl jenom koax do obyvaku (resp. s rezervou na další kabel optiku/utp při změně providera). V obýváku na to připojíte UPC router. Ten má v sobě switch a do nej připojíte další zařízení v obýváku+ zásuvku z ložnice. Spis si spočítejte, kolim zařízení budete vlastne potřebovat připojit kabelem. WiFi bych nechal u routeru, resp. Použil ten v UPC modemu.

Ak ma peniaze a moznost spravit to profi, preco nie?

Riesenia ako "koax od UPC do routeru a z routra si to roztaham na mieste" vyzeraju ako od stada divych prasiat, vsade sa valaju kable.

motak
Tak samozřejmě že se to da udělat jakkoliv. Ale jenom z toho co napsal,je v tom za cca 5tis(za celkem lowend HW) a v komoře 2 pokojaku bude mít rozvaděč jak pro patro administrativní budovy. Nakonec treba zjisti,ze tolik kabelu nepotřeboval, kdyz skoro všechno může jet přes WiFi...
hodnocení

Jenže co budu dělat, když budu řeěit jiného poskytovatele než je UPC? Vše následně tahat lištama?

hodnocení

Chtěl jsem mít jistitu, že to nebudu muset pár let předělávat a když je byt před kompletní rekonstrukcí chtěl jsem to mít připravný . Kdybych nechal jen UPC, bylo by to jednoduchý a nic bych neřešil, ale nabízí se i jiný poskytovatel (optika) tak jen pro jistotu .

motak
Na to tam budete mit rezervu v chráničce. Nebo tam rovnou dat jeden Ethernet. Kdyz provider ukonci ethernetem,nemate problém. Když optikou,dáte do komory medaikonventor.
hodnocení

Takže základ bude zasekat dostatečně velkou chráničku, abych následně mohl protáhnout, ale to už mě možná nevytrhne těch pár metrů kabelů natahat rovnou .

hodnocení

Motak : naonec jste měl pravdu, bylo to opravdu moc složité . Nakonec jsem vyřešil 1x UTP, 1x Koax a 1x tel. linka ( kdyby někdy náhodou . Ušetřeno mraky práce .

111®
hodnocení

0x

do ložnice bych dal data také 2x, odělal propojku na TV z obýváku, co kdyby, v obýváku na druhou stranu okna také 3x data a ke kuchyní zásuvku a na druhý konec konektor RJ45 a případně připojil pod okno.
VIZ obr.

Domácí rozvody kabelů pro internet a televizi #6
hodnocení

Takže to by bylo kabelů?

111®
hodnocení

0x

nějak nechápu proč vše chcete rvát na strop. Umástění WiFi bch viděl v obýváku. Záleží na tom co to bude za krám. S nějakejma skrytejma antínama to není žádná výhra. Pokrytí závisí jendnak na poloze antény a pak na pásmu. Signál se šíří kolmo na osu antény...takže u skryté antény ani nevíte v jaké je poloze...ale krám od UPC umí WiFi rovnou

WiFi na stropu je nejvhodnější možný způsob, při vhodném access pointu vypadá na stropě jako detektor kouře a nic nestojí v cestě signálu, což zejména pro 5 GHz pásmo je velký problém, když mu něco stojí v cestě, i třeba jen nábytek, sklo či jiné překážky

joudic*
hodnocení

0x
nemyslim si ze po vyzkouseni optiky budete resit jineho dodavatele internetu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]