Nejste přihlášen/a.
Pokud ten disk používáš pouze ty sám a ještě neznáš cenu uložených dat, tak NAS nepotřebuješ.
NAS je kompletní řešení ukládání dat, zabezpečení přístupu a zálohování dat. Takže pokud koupíš NAS s jedním diskem, tak na tom budeš stějně jako teď. NAS s dvěma nebo více disky už umí ukládat data na dvě média současně a tím snižuje riziko ztráty dat.
Jestli to má smysl si musí vyhodnotit každý sám podle svých možností a požadavků.
Mám NAS, kde se mi zrcadlí disk, což je relativně bezpečné. Poslední dobou ho už jako DLNA nepoužívám, na filmy se díváme online a nestahujeme je předem. Je tam jen pár pohádek, které frčí častěji. Ale jsou tam fotky, hudba, dokumenty a i další zálohy...
USB disk by šel použít, ale NAS můžu používat kdekoli doma. V obýváku, v pracovně a i na zahradě, kde dosáhne wifi.
Já mám NAS hlavně pro ukládání různých záloh, pak filmů, videí, fotek, hudby a pod. Vytvořil jsem si různé přehledné složky. Mám dva disky v zrcadlení, tím je zaručeno, že o obsah nepřijdu, ani při poruše jednoho disku a v klidu ho můžu pak vymněnit. Pomocí WiFi mám NAS také připojen k televizi, takže některé věci mohu pohodlně přehrávat na velké obrazovce televize.
Ještě používám jeden externí disk.
Hezký den. Po vyčerpávajících odpovědích jen dodám že otázka toho na kolik si data ceníte je zásadní. Mám soubory o které rozhodně nechci přijít (kódy obchodních strategií které mají sice pár kB ale jsou za nimi léta práce). Osobně jsem díky tomu možná až příliš paranoidní a představa NASu doma v technické místnosti nebo dokonce někde na stole vedle PC mi kromě zrcadlení nedává smysl a přemýšlel jsem i o tom že bych takový NAS "zakopal" do vybetonované jámy která by byla následně zahrnuta aby nedošlo ke zcizení nakonec ovšem NAS nemám a ani jej neplánuji - stejně jako větší obnos peněz nemám doma ale v bance tak i nejdůležitější data mám zálohovaná na online úložiště (a pro jistotu ještě jednou vždy u sebe na paměťové kartě - zakódovaná). Mít důležitá data jen doma na jednom či dvou PC je dle mě obecně docela hazard už jen pro mylnou domněnku typu "mě určitě nikdo barák nevykradne a když tak výpočetní technika ho určitě zajímat nebude".
To zde vůbec neřeším. Pro mě je takové riziko nižší. Kdybych se bál konkrétně tohoto tak mám všude po pozemku roztaháno několik linek UTP takže vytvořit si separátní LAN kde bude jen NAS a potřebná zařízení je pro mě asi tak stejný problém jako uvařit si čaj
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.