Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zánik účtu

Od: slavo® odpovědí: 18 změna:

Zatím jsen toho tady četl dost, ale zajímá mě.

Pokud daná osoba jednou přestane používat svůj účet - protože nikdo není nesmrtelný, tak jeho účet po nějaké době zanikne - respektive ho někdo zruší?

A pokud nějaké údaje uniknou, tak ty budou ještě dohledatelné i 100 let po jeho smrti?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Problém je v tom, že notář(ka), mající na starost pozůstalostní řízení, nekontaktuje všechny banky, působící v ČR, neboť jich je 54 viz: banky.cz/... Může se tedy stát, že notář(ka) a potažmo dědicové se o všech účtech zůstavitele nemusí dovědět.

hodnocení

4x

Slavo, to jsou starosti.

Po smrti pátrá notářka po účtech zemřelých, banka se s tím vypořádá a pak účet zruší. Kdo by hledal účty po 100 letech, po zrušení.

doplněno 30.01.21 14:19:

Jak se dá otázka pochopit jinak, nežli jí autor myslel. Jsem rád, že nejsem sám, kdo si myslel, že tazatel se ptá na finanční účet.

k2

Tak vzhledem k rubrice "pocitace a prislusenstvi > socialni site" asi notarka moc patrat po techto uctech nebude ani po smrti...

2222

Po smrti člověka jde jeho majetek k dědickému řízení a notář/notářka si zjišťují u bank jestli tam měl zemřelý na účtech nějaké peníze aby to mohl zahrnout do dědického řízení. Po vyřízení dědictví u notáře si ty peníze můžou dědici vybrat a účet zrušit.

k2

@2222:pokud to ma byt reakce na mne, tak jste uplne mimo. Na druhou stranu prispevek krasne sbira hodnoceni za dobrou odpoved, tak nevim, co si myslet...

hodnocení

Já jsem měl na mysli účet na sociílní síti a ne účet v peněžním ústavu.

Ale na to mi hop odpověděl.

2222

lavo: Co jsi měl na mysli to je jedna věc a druhá věc je ta, že jsi to nijak neupřesnil. Účty mohou být různé a to nejen nebo pouze na sociálních sítích.

k2: Mysli si co chceš. To hodnocení ale svědčí o tom, že je to dobrá odpověď i když tazatel to myslel jinak, ale bohužel neupřesnil to.

hop®
hodnocení

3x

Vzhledem k tempu vyvíjení nových zařízení na uchovávání dat s čím dál větší kapacitou budou pravděpodobně veškeré účty archivovány stále, ta "digitální stopa" každého člověka na internetu je věčná.
Ohledně zachování aktivního účtu i když je nepoužívaný je to otázka podmínek správce konkrétní sociální sítě.

smode*
hodnocení

3x
Dobrý den. Například FB umožňuje zvolit si co se po smrti jedince s účtem stane. Účty mrtvých jsou obecným problémem sociálních sítí zejména z důvodu že jejich počet rychle roste. Stejně jako jsem psal ve vedlejším vlákně, i "smazané" účty budou k dispozici v budoucnu pravděpodobně navždy už jen proto že se cena úložiště zatím stále snižuje. Zcela jistě vzniknou placené služby které umožní třeba za 100 let nahlédnout do profilu a tím do života "pradědečka" kterému je nyní 30 let apod.

hodnocení

2x

Záleží na provozovateli dané služby. U Seznamu třeba stačí tuším rok bez přihlášení a už vám zruší e-mail. Ani nemusíte zemřít. A ano, pokud údaje uniknou, pravděpodobně budou kolovat po webových úložištích desítky let. Ovšem koho by zajímaly osobní a údaje a hesla, které unikly před 20 lety...

hop®
hodnocení

1x

@2222: Mluvíte o jakémsi upřesnění, ale asi hodně podceňujete tazatele, když si myslíte, že by dotaz na bakovní účet směroval do rubriky "Počítače/sociální sítě". Další upřesnění snad není třeba, jen by někteří měli nejdříve číst a pak odpovídat...

Hope, já čtu dotaz, nikoliv kam ho kdo zařadí, do které rubriky. Holt jsem špatně pochopil tazatele.

Já rovněž tak.

hop®

@milancukrar: Už když jsem četl název dotazu, začal jsem přemýšlet o jaký účet jde, protože "účet" je slovo s mnoha významy a asi by nemělo smysl psát o jiném účtu. Pak už nebylo těžké vystopovat, na co se tazatel ptá...
Vzhledem k počtu ohodnocení ale asi více lidí nezná jiný účet, než bankovní...

2222

hop: Čtu dotazy podobně jako milancukrar nebo bruno2 a nemohu za to, že tazatel asi nezná jiný význam slova účet než popuze účet na sociální síti.

hop®

@2222: Tazatel jistě ví, že jsou různé účty, jen nevěděl, že to asi kvůli některým jedincům musí upřesnit několikrát, že nestačí jen umístění do rubriky...
... spíš to vypadá, že především tazatel zná i jiné účty než bankovní, také je to oficiální terminologie...

2222

hop: Spíše bych řekl, že je to tím, že tazatel se neumí vyjádřit konkrétně, ale takových je v diskuzích bohužel více co šetři textem až příliš a pak se diví, že někteří nepochopi o co jim jde.

iz*
hodnocení

1x

Naštěstí jsem si všimla (tu většinou přehlédnu) rubriky, do níž byl dotaz zařazen. (-:

Zánik účtů se řídí pravidly té které služby. Některé služby (např. Gmail.com) umožňuje nastavit, co se má s účtem stát po určené době od posledního přihlášení.

Jiné služby ruší účty po nějaké době automaticky (např. Seznam.cz).

Další služby dělají se zrušením účtu či profilu problémy (např. Facebook.com).

Dáte-li někomu své přihlašovací údaje, může v době, kdy to bude aktuální Vaše účty smazat nebo zrušit za Vás. To je u zahraničních služeb asi nejspolehlivější cesta, protože např. Facebook (asi budou i některé další) odmítá s pozůstalými jednat. Vím o stále existujících účtech několika lidí, kteří zemřeli už skoro před 10 lety. Účty jsou zřejmě nějak chráněny (nelze tam nic přidávat/psát), ale Facebook je zachovává jako vzpomínku na bývalé uživatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]