Nejste přihlášen/a.
vypnout můžete - to už nepoškodíte - to už poškozené je
Vypadá to, že odešel disk do křemíkového nebe. Pokud by se podařilo zapnout a případně opravit start windows, ihned si zazálohujte vše potřebné a připravte se na servis.
Je zvláštní, že tu, kolegové, píšete správný překlad a uvádíte možnosti o bootování - ale všimli jste si, že se vyplo samo při práci? To neznamená, že tazatelka zapla NTB a napsalo jí to tuto hlášku. To znamená, že při práci na NTB jí najednou systém spadl - vypl se nebo restartoval a dále už dle popisu - nenašel potřebnou jednotku.
Asi lze těžko u tazatelky předpokládat, že se hrabala v BIOSu s nastavením.
No bootable device znamená, že počítač nenalezl disk, na kterém je operační systém Windows. Takže je nějaká závada v disku samotném nebo na jeho rozhraní mezi počítačem. I když se jej pak podařilo spustit, indikuje to, že není na 100% v pořádku a závada se může projevit znova a na trvalo. Takže jak jste již dostala radu, pokud máte na disku osobní soubory, tak je zazálohovat.
Tak mi to zapnout slo, jsem na nem v pohode a funguje. Nemela jsem tam krome bezdratove mysi zaple nic... mam to i tak rozbite? Je to novy notebook...
Je vysoká pravděpodobnost, že v příštích dnech či měsících vám odejde část toho NTB a nebudete moct použít - takže jak jsem psal - všechnu práci vždy ukládat, počítat s možným pádem. Pokud se to stane ještě jednou-dvakrát, reklamujte.
Může se jednat o "studený spoj" na desce nebo vadu disku.
Vy na své pozici můžete jen kliknout pravým tlačítkem myši na ikonku disku "C" a dát vlastnosti - nástroje - zkontrolovat
No bootable device = BIOS / EFI nenašel žádnou jednotku, ze které by šlo zavést operační systém.
Příčin tam může být více
- Špatně nastavená prirorita bootovacích jednotek, systém se pokusí načíst jako první např. z SD karty, Flash disku, apod.
Řešení 1 - Vyjmout SD karty a Flash disky a následně resetem nabootovat znovu
Řešení 2 - V BIOSu / EFI přepnout pořadí boot priority tak, aby disk se systémem byl první v pořadí
- Závada HDD/SSD
Tam, bohužel může být toho více, buď to odešlo celé médium do křemíkového nebe, případně jen jeho řadič, v lepším případě mohl třeba jen povyskočit SATA kabel (již se mi jednou stalo po vysávání PC). Pokud je disk ještě čitelný, tak například přes externí SATA - USB konvertor lze disk zkopírovat do bezpečí. Data mají větší cenu než operační systém, který lze znovu nainstalovat.
- Závada SATA řadiče
Vzácné, ale i to se může stát. Disk je sice v pořádku včetně kabelu, ale může selhat na základní desce řadič, v takovém případě se k datům dostanete, ale u notebooku je to většinou konečná bez výměny základní desky, u PC jako dočasný workaround lze použít přídavnou kartu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.