Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

No bootable device

Od: s odpovědí: 7 změna:
Dobry den,
je to asi rok, co jsem si kupovala novy notebook, Acer Nitro 5. Vse fungovalo jak ma az doted. Zapla jsem ho, chtela jsem otevrit Word, ale najednou se mi vse seklo, pocitac se vypl a ukazalo se mi toto. Je v poradku? Nejsem ajtak, takze tomu vubec nerozumim. Bojim se ho vypnout, abych neco neposkodila...
Dekuji mockrat

No bootable device

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jen pro jistotu: Nemáte v USB zapomenutou flešku nebo SD kartu?

hodnocení

2x

vypnout můžete - to už nepoškodíte - to už poškozené je

Vypadá to, že odešel disk do křemíkového nebe. Pokud by se podařilo zapnout a případně opravit start windows, ihned si zazálohujte vše potřebné a připravte se na servis.

doplněno 27.01.21 18:10:

Je zvláštní, že tu, kolegové, píšete správný překlad a uvádíte možnosti o bootování - ale všimli jste si, že se vyplo samo při práci? To neznamená, že tazatelka zapla NTB a napsalo jí to tuto hlášku. To znamená, že při práci na NTB jí najednou systém spadl - vypl se nebo restartoval a dále už dle popisu - nenašel potřebnou jednotku.

Asi lze těžko u tazatelky předpokládat, že se hrabala v BIOSu s nastavením.

sirokko
hodnocení

1x

No bootable device znamená, že počítač nenalezl disk, na kterém je operační systém Windows. Takže je nějaká závada v disku samotném nebo na jeho rozhraní mezi počítačem. I když se jej pak podařilo spustit, indikuje to, že není na 100% v pořádku a závada se může projevit znova a na trvalo. Takže jak jste již dostala radu, pokud máte na disku osobní soubory, tak je zazálohovat.

s
hodnocení

Tak mi to zapnout slo, jsem na nem v pohode a funguje. Nemela jsem tam krome bezdratove mysi zaple nic... mam to i tak rozbite? Je to novy notebook...

Je vysoká pravděpodobnost, že v příštích dnech či měsících vám odejde část toho NTB a nebudete moct použít - takže jak jsem psal - všechnu práci vždy ukládat, počítat s možným pádem. Pokud se to stane ještě jednou-dvakrát, reklamujte.

Může se jednat o "studený spoj" na desce nebo vadu disku.

Vy na své pozici můžete jen kliknout pravým tlačítkem myši na ikonku disku "C" a dát vlastnosti - nástroje - zkontrolovat

Jako každé jiné zařízení jednoho dne nejde (auto, mobil...). Zálohovat. Pokud neznáte jak, poraďte se se znalými v okolí, nebo použijte jeden z tisíců návodů na Internetu. Když se pokazí úložiště údajů, zpravidla koupě nového lepšího za odhadem tisícovku a obnova za pár minut ze zálohy.

hodnocení

0x

No bootable device = BIOS / EFI nenašel žádnou jednotku, ze které by šlo zavést operační systém.
Příčin tam může být více

- Špatně nastavená prirorita bootovacích jednotek, systém se pokusí načíst jako první např. z SD karty, Flash disku, apod.
Řešení 1 - Vyjmout SD karty a Flash disky a následně resetem nabootovat znovu
Řešení 2 - V BIOSu / EFI přepnout pořadí boot priority tak, aby disk se systémem byl první v pořadí
- Závada HDD/SSD
Tam, bohužel může být toho více, buď to odešlo celé médium do křemíkového nebe, případně jen jeho řadič, v lepším případě mohl třeba jen povyskočit SATA kabel (již se mi jednou stalo po vysávání PC). Pokud je disk ještě čitelný, tak například přes externí SATA - USB konvertor lze disk zkopírovat do bezpečí. Data mají větší cenu než operační systém, který lze znovu nainstalovat.
- Závada SATA řadiče
Vzácné, ale i to se může stát. Disk je sice v pořádku včetně kabelu, ale může selhat na základní desce řadič, v takovém případě se k datům dostanete, ale u notebooku je to většinou konečná bez výměny základní desky, u PC jako dočasný workaround lze použít přídavnou kartu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]