Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spolehlivý router

Od: arny® odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer,
chci domů pořídit nový Wi-Fi router a hlavním požadavkem je spolehlivý a kvalitní provoz. Protože jsem technický typ, uvítám i širší možnosti nastavení.
Zatím jsem rozhodnutý pro "MikroTik hAP ac3", ale protože jsem fanda značky Xiaomi, tak v mém výběru figuruje i model Xiaomi "Mi AloT Router AC2350".
Co by jste vy, zkušenější uživatelé, vybrali?
S routery Xiaomi nemám žádné zkušenosti, MikroTik by měl být zárukou kvality.

Děkuji za Vaše názory.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm
hodnocení

0x
access-pointy.heureka.cz/...
Perfektní nastavení pro děti a jejich přístroje. Signál výtečný.
hodnocení

Pár TP-Linků už mi prošlo rukama a bohužel to není "to pravé ořechové".
Po hardwarové stránce třeba celkem v pohodě a dostačující pro běžného nenáročného uživatele.
Ale pokud po těchto routerech "chcete víc", chovají se dost nestabilně a tak nějak ty pokročilejší funkce fungují/nefungují, tak, jak by měly, i když ve specifikaci routeru a samozřejmě i v jeho nastavení tyto funkce dostupné jsou. Zřejmě nevyladěný firmware. Je to asi daň za hodně funkcí při zachování nízké ceny.

MikroTik hAP ac3

TP-LINK by nebyl právě až tak špatný, spíše trpí na horší software. Třeba měl jsem TP-LINK Archer C5 v1, který s původním firmware skoro nic nedal, nešlo na 5 GHz vypnout WPS a třeba nastavit VLAN na wifi síť pro hosty, to jsem radši rezignoval na toto a původní firmware nahradil firmwarem DD-WRT. Všechno krásně šlape a kvalitou už se i trochu přibližuje RouterOS :)

hodnocení

pro db47
Taky to tak vidím. :)
Jenže aktualizace firmwaru TP-Link moc neřeší, a už vůbec ne u routerů, které už nejsou v prodeji, i když se jedná o nedávno prodávané modely. Do posledního TP-Linku jsem nainstaloval OpenWrt.
Mám stejný router, min. s poslední verzi firmwaru jede vše co stě vyjmenoval. Co se týče 5GHz tak ta mi jela stale, zbytek jsem v ty době nezkoušel.

hodnocení

0x

MikroTik hAP ac3

Za mě rozhodně jakýkoliv trochu obstojnější MikroTik. Sice na začátku prvotní instalace a nějaké věci dají více práce a čekají že uživatel má aspoň lehce pokročilejší znalost TCP/IP + sítí, na druhou stranu skoro vše lze upravit / přenastavit, kdo si troufne, může si na něm udělat třeba VPN do své domácí sítě, přesně definovaná a přehledná pravidla na firewall, případně VLAN např. na oddělení Wi-Fi pro vnitřní uživatele a hosty (aby neviděli na lokální síť) Navíc kromě update RouterOS na MikroTiku jsem zatím nemusel router restartovat :)

honzaalfonzo
hodnocení

0x

Dobrý den vážený pane/paní, doporučil bych vám tenhle router:

czc.cz/...

Věřte mi, mám sním zkušenosti. Mám ho už nějakej pátek a ani jednou mě nezklamal, ale muj poskytovatel mě bouhužel párkrát zklamal, ale to nic nemění na tom hodnocení tohoto routeru. Přeji hodně štěstí s vybíránim.

hodnocení

Však to je ten druhý v mém dotazu (anketě). :)
Ale rozhodně děkuji za Vaši zkušenost.
Jeden můj kamarád má také router Xiaomi a to ještě nějaký nižší model, než ten ve Vašem odkazu a taky je s tím routerem spokojený.
Nicméně jsem stále více nakloněný tomu MikroTiku. Routery Xiaomi zřejmě nebudou špatné, ale MikroTik bude zřejmě "vyšší" liga a taková sázka na jistotu.
Nerad bych se znovu zklamal tím, že router koupím a opět ty pokročilejší funkce nebudou šlapat tak, jak mají. Raději si trochu připlatit a mít jistotu.
Do teď jsem používal TP-Linky, měl jsem i Edimax, Tendu, apod. (vždy kupováno s ohledem na cenu a udávané papírové parametry). A v tom je nejspíš ten "zakopaný pes" . Raději si teď připlatím, než potom řešit případné problémy. Tyto levnější routery pro běžný provoz dostačují, ale pro pokročilejší uživatele to není to pravé.
Nedávno mi v domácnosti přibyla Wi-Fi IP kamera, NAS server a s tím spojené odlišné nároky na funkce routeru (nemluvě o připojených 10 klientech, u kterých musím nastavovat různá individuální "pravidla"). Starší TP-Link to sice tak nějak vše zvládal, ale ne tak, jak by se po něm chtělo.

otto*
hodnocení

0x
Jedna vec je kvalitný router a tá ďaľšia vec je kvalita driverov na klientoch. Ak niekto požaduje kvalitné wifi, tak je potrebné riešiť aj tú druhú stranu, nielen router. Obidve strany sa podielajú na tom, ako to v konečnom dôsledku bude fungovať.
hodnocení

To je sice pravda, ale měl bych k tomu 2 poznámky:

1) k routeru se běžně připojují různá zařízení (mobily, NB, chytrá televize, atd.). U některých zařízení můžeme ovlivnit "vyladěnost", ale u některých jsme bohužel závislý na firmwaru výrobce.

2) router je "srdcem" a mě se jedná o spolehlivou funkci vlastního routeru.
Když jsem třeba u jednoho nejmenovaného routeru nastavil, že když se připojí dané zařízení (s učitou MAC adresou), tak mu router měl přidělit jistou IP adresu. Router to dělal, ale jen při prvotním připojení. Když se zařízení odpojilo a po čase následně opět připojilo, router mu přidělil IP adresu podle "svého uvážení" :) a úplně ignoroval nastavení pravidla.
A to, jak musíte uznat, není problém připojovaného zařízení, ale vlastního routeru.

otto*
K prvej poznámke mám poznámku. Je potrebné kupovať zariadenia, ktoré majú odladený firmware. To len, že keď si dávame veľmi záležať na kvalite routra, tak túto vec nieje radno opomenúť.
Router je potrebné hlavne správne umiestniť, pretože na rozdiel od klienta pracuje s maximálnym zosílením (citlivosťou) a to preto, aby chytil aj toho najvzdialenejšieho klienta. Klienti, teda ak majú správne odladený firmware (driver) si nastavujú zosílenie podľla signálu od AP. V prípade silného signálu od AP je klient zatlmený a nevšíma si okolité rušenie. Na AP takéto niečo nejde urobiť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]