Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod textu na mluvené slovo

Od: magdon® odpovědí: 6 změna:

Existují programy na převod psaného textu do mluveného slova. Zajímalo by mě, odkud se bere konkrétní hlas? Je pevně dán už v programu, nebo si lze dosadit nějaký jiný? Pokud lze dosadit, co je k tomu potřeba? Kompletní slovní zásoba namluvená dotyčným, nebo se to to dá nějakou simulací?

doplněno 22.01.21 09:21:

Jak patrno, musím otázku upřesnit, aby bylo jasné o co mi jde.

Před pár lety jsem si vytvořil vlastní hlas pro navigaci. Tehdy mi to namluvila kamarádka, ovšem na pár hlášek jsem jaksi zapomněl. Než jsem to stačil napravit, kamarádka zemřela a tím odpadla možnost "přirozeného" doplnění databáze. Její hlas v navigaci je tak nepříjemně doplňován hlasem jiným, což je dost rušivé. Nemám žádnou zkušenost s digitálním tvořením hlasů a tak mě napadlo, jestli by se pomocí nějakého programu nedala chybějící slova amatérsky vytvořit uměle při využití slov stávajících, případně cizí řeč upravit tak, aby byla co nejpodobnější hlasu kamarádky.

Nejjednodušší by samozřejmě bylo najít někoho s podobným hlasem, nebo šikovného imitátora. Tu možnost ale nemám.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
hodnocení

0x

U Balabolky je to např. tak, že program hlasy jenom managuje. Ty mají svou vlastní instalačku a program si je přidá do předvoleb. Hlasy a čtecí program jsou dvě oddělené věci, ale mohou být i součástí jedné instalace.

hodnocení

0x
Když si zadáš do vyhledávače "český hlas" tak zjistíš že vzorů je k mání několik. Ne každý program ale umí pracovat se všemi. Jsou různé formáty.
hodnocení

No mně jde spíš o to, dodat hlas vlastní (třeba přítelkyně). Tedy o vytvoření nového hlasu. Co všechno taková hlasová databáze obsahuje?

Ten soubor, co si pro funkčnost takový program stahuje má asi 150 mega a jedno slovo bude mít tak kilobajt. Myslím že v domácích podmínkách je něco takového neproveditelné. To není jako hlas pro navigaci kde máš 150 výrazů. To si pro představu můžeš někde na uložto najít (Ostravak /Liška/hantec)
Jako reakce na tvoje doplnění mě napadá akorát to, že ženských hlasů pro navigace se dá dohledat asi 10 nejvic narazíš na Kateřinu a Elišku takže ti nezbyde než hledat hlas co nejvíc podobný té kamarádce aby to tolik nebilo do uší a z toho potřebné zvuky vytáhnout. Další možnost by byla použít nějaký modulátor hlasu a dostupný hlas zdeformovat tak aby se tvému stávajícímu přiblížil. Hledej voice morphing.

hm*
hodnocení

0x

Poskládat (sestříhat) slova z existujícího záznamu možné je, ale výsledek asi bude hrozný.

Narazil jsem na tohle povídání:
universitas.cz/...
Je vidět, že k dobrému výsledku vede poměrně složitá cesta, kterou už nemáš k dispozici.

V dobrém zvukovém editoru můžeš zkusit něco poslepovat, ale asi to pak zahodíš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]