Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak začít programovat

Od: filda3 odpovědí: 4 změna:

Zdravím,
rozumím tomu, že v nějakých obměnách už tu určitě podobné dotazy byly, ale zkusím moje otázky více specifikovat, tak snad to nebude problém.
V souvislosti s nějakými životními změnami mě celkem láká možnost naučit se programovat - primárně pro tvorbu několika vlastních projektů, do budoucna i jako možnost obživy (ale není to nutnost, ani primární cíl). Trochu bizarní je to u mě možná v tom, že jsem nikdy nestudoval žádnou školu technického rázu a ani ve svém zaměstnání jsem de facto nepřišel s IT věcmi do styku. Mám nějaké předpoklady, které by třeba mohli pomoct (slušné logické myšlení, rychle se učím, mám nadstandardní paměť, umím dobře aj), ale jinak bych začínal v podstatě od nuly.
Jako výchozí jazyk, ke kterému bych chtěl směřovat, je (po načtení základních informací) Java. A teď moje otázka tedy směřuje na to, jestli dává smysl, abych se rovnou vrhl na nějaký tutoriál Javy a začal se rovnou učit to nebo jestli bych na to měl jít například jinak. Jestli je třeba něco čemu bych se měl vysloveně věnovat předtím než se vrhnnu na programování. Nějaké technické věci nebo něco takového. Možná se ptám naivně, ale je to spojené s tím, že do toho fakt půjdu od nuly.
Analogicky by mě pak zajímalo do jaké míry má smysl se předtím/paralelně s tím učit kodovací jazyky jako html, css a další, ať už proto že mi to dá nějaký dobrý základ nebo s ohledem na to, že je budu stejně do budoucna potřebovat.
Díky moc za všechny postřehy.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

To je zakladne nepochopenie : programovanie nie je o pouzitom jazyku, ten je len prostriedok na realizaciu. Mali by ste studovat teoreticke zaklady ako principy objektovo orientovaneho programovania, databazy, algoritmy. Inak to skonci stylom "pisem Basic v kazdom jazyku". Ak sa tym mienite zivit niekde vo firme alebo ako kontraktor, vsade sa budu pytat na referencie. Vy uz mate nieco za sebou, svoj vek, kazdy rok skoncia technicke univerzity mladi ludia, ktori budu lepsie teoreticky pripraveni. Vas vsade zoberu len ako "juniora" (skusenostami) a dostanete podla toho plat, mozno si myslite ako je to dobre platene. Ano je, ale u seniorov, ktori maju za sebou projekty a prax.

hodnocení

0x

Web špíše hraní si grafikou a pár řádků javaScriptu či PHP, to není podstatě žádné programování. Web Vás moc na programování nepřipraví. Teď k Javě. Proč Vás tolik láká Java? Nejprve bych zkusil nějaké ikonkové programování jako Game Maker nebo batlík, to připraví Vaši logiku programování, pak se prhněte na Javu.

hm*
hodnocení

0x

Pokud přesně víš, co to, principiálně, program je, klidně se pusť do Javy.

Podle mě by se každý měl aspoň seznámit s assemblerem nějakého jednoduchého procesoru, aby měl představu, co se to vlastně děje. Asi to jde i bez toho, ale pořád tomu člověku pak v myšlení "něco chybí", si myslím.

Html, css, ... - je to něco jiného a používá se to jinde. V javě můžeš napsat normální program. Html a css jsou jen pomůcky pro web.

hodnocení

0x
Java je ok, možná můžete zkusit i python. A nebo začít s funkcionalnimi jazyky jako clojure, elm (najdete si Elm Mario) apod. Nebo další hledisko, při jakou platformu chcete vyvíjet. Web? Javascript, iOS? Swift nebo objC, atd.
Nejdřív prostě umět napsat a pustit hello world program. Naučit se jak trochu ten jazyk. Jak deklarovat proměnné, cykly, podmínky...
Pak nejakou lehkou úlohu typu roman numeral kata. Kde řešení je známé a jde o to to umět naprogramovat.
Coding math na youtube je zajimavy.
A teď jsem objevil CodeCombat.com. Na začátek super, ale zdarma je tuším jen python.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]