Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
můj kamarád u mě uviděl moji IP Adresu a vyfotil si ji, aniž bych o tom věděl a on se v tom docela pohybuje a myslím si, že kdyby to nebylo tak těžké, tak by ji zneužil. Nevím jaký typ Adresy mám, ale je to klasická IP Adresa prostě jsem doma a mám zapojený internet do počítače :D Je to lehké zneužít? Je mu 13 let, dokázal by to?
Díky J.
Znalost IP-adresy není nic, co by se mělo nějak tajit. Spousta lidí a hlavně firem má úmyslně a třeba i za příplatek veřejnou a známou IP-adresu. Navíc jsi nenapsal, jestli máš adresu stálou veřejnou (normálně dosažitelnou z internetu), nebo privátní přidělenou poskytovatelem (ta obvykle normálně dosažitelná z internetu není). Ať je to, jak chce, přístup z internetu k tobě by měl být VŽDYCKY omezen firewallem a pak je ti úplně jedno (z hlediska bezpečnosti), jaký typ adresy máš a kdo ji zná. Kdo na vstupu firewall nemá nebo má skrz něj povolen neošetřený přístup dovnitř, tomu tam taky samozřejmě může někdo z venčí vlézt a škodit. Jsou-li tvoje věci z venčí dostupné, klidně ti může škodit 13letý kluk, různé automaty apod.
Pro domácnosti je obvykle nejlepší zakázat ze strany internetu kompletně přístup do modemu nebo routeru i do vnitřní sítě.
Tady hodně záleží na tom, jak máš nastavený firewall a co za porty máš povolené, případně jejich přesměrování. Zřejmě viděl Tvoji veřejnou IP, ta může být třeba (náhodně vymyšleno) 76.100.38.47. Pokud viděl Tvoji lokální 192.168.x.x nebo 172.(16-32).x.x nebo 10.x.x.x. , tak je mu tato informace k ničemu. V mém případě by tyto adresy vypadaly asi takto viz obrázek 1, kde částečně rozmazaná je moje veřejná IP a ta druhá je pak adresa místní sítě (172.30.0.0/23).
Nejhorší případ by byl asi, že by se mohl libovolně pohybovat po LAN síti, zadal by si http:/tvoje ip adresa, čímž by se dostal na konfigurační stránku routeru. Pokud by uhádl heslo či v horším případě našel výchozí přihlašovací údaje na daný router / modem (dá se snadno najít), pak by mohl si například nastavit přesměrování portů a zabezpečení tak, aby si mohl v Tvé síti dělat psí kusy. Ideálně bych si dal na router / modem silnější heslo a zkontroloval, jestli nemáš některé porty přesměrované do místní sítě.
Pro inspiraci tady mám konfiguraci firewallu a přesměrování portů z mého MikroTiku (router) - poslední dva obrázky . Ve zkratce mám třeba nastaveno, aby mi nikdo z internetu nemohl chodit přímo na router a pak na přesměrování vše, co mám uvedeno v přesměrování portů, kde mám pravidla (např. port 28960, abych mohl hostovat Call of Duty server)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.