Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3D tiskárny - vyhoření

Od: supkot odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, rád bych si někdy pořídil 3D tiskárnu, ale slyšel jsem že ta tiskárna může nějak vyhořet, nebo selhat a většina tady v České Republice nemá proti tomu ochranu (údajně). Mohl bych se vás zde optat na podrobnosti toho slova flash-vyhořet a jak by se to mohlo stát, popřípadě nějaké prevence proti tomu? Děkuji za odpovědi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tiskárnu doma nemám, ale obecně řečeno. Tisk probíhá při tavení plastu kolem 200°C v tiskové hlavě. Ta sama o sobě může při této teplotě začít hořet (závadou), případně jsem viděl, že se občas tisk nepovede, plast je všude na hlavě,a tiskárna to nevidí a pálí dál. Řekl bych že i ten plast všude kolem roupálené hlavy může začít hořet. Mimo to se často tiskne třeba 12 hodin a lidé to nechávají bez dozoru, což bude nejčastější příčina požáru.

Jednoduše hlídat, případně dát do místnosti detektor kouře. (kupovaný v Česku aspoň za 500 korun. Mám doma pár různých čínksých a nereagují ani když sami hoří)

supkot
hodnocení

Aha aha. To je zajímavé. Tak kdybych něco tisknul, tak bych to dělal, když bych byl doma. Já upřímně nic nenechávám zapnuté když odejdu z baráku :D Díky za osvětlení, nikde nebyli schopni vysvětlit jak to může vyhořet, teď už tomu rozumím :D

k2

@supkot: Ani lednici, televizi ci mobil na nabijecce?

supkot
hodnocení

Ty víš co jsem tím myslel, nedělej tu ze mě blbýho :)

freestone*
hodnocení

0x

Dobrý den,

asi vím, o co jde. Koupil jsem si "entry-level"tiskárnu Ender 3 na Alze (používám ji asi 2 roky) a při sledování videí o ní se někteří youtubeři zmiňují, že základní deska té tiskárny nemá správnou ochranu proti přehřátí a existuje velmi malá šance, že by se mohla přehřát a teoreticky(!) se nějak spálit. Řeší se to dvěma způsoby: buď si za 1500 do ní koupíte novou "základní desku"(vypadá v podstatě jako Arduino s více konektory) anebo to necháte být a při každém tisku u tiskárny sedíte a hlídáte ji. Tak to dělám já. Vytiskl jsem už hodně věcí a tiskárna funguje dobře.

Připomínám, že "3D tisk"je nejen svět možností, ale také svět problémů a svět probdělých nocí při zjišťování, co je špatně a jakto, že se to nedaří spravit. Není to žádný zázrak a je pár věcí, které vám k tomu prodejci - zvláště u levnějších 3D tiskáren - schválně zamlčují:

- prodají vám ji v krabici a SÁM si ji musíte složit - super, když ani nevíte, jak to má vypadat. Návod jsem měl, formát A6 a v čínštině. Ještě, že na YouTube existují kanály jako "CHEP", kde krok za krokem vysvětlují, co přesně udělat, proč, a proč by to v návodu, kdybyste ho sledoval, bylo špatně.
- ze začátku se vám to nebude dařit a vůbec nebudete vědět proč: vytištěný materiál nedrží na podloce a uprostřed tisku prostě odpadne, nebo to bude tisknout, ale bude to dělat podivné "struny"... budete muset vysledovat hodně videí, abyste vůbec pochopili, co kde je potřeba upravit.
- budete se muset naučit s programy jako CURA a weby jako Thingiverse, tam strávíte mnoho hodin.
- tisk i malé věci trvá hodně dlouho. Malinké prasátko-pokladinčka, do které se sotva vejde pětikoruna, se tisklo klidně i 4 hodiny. (tiskárna má svůj zdroj, který má kolem 200W)
- je hlučná! Jestli máte doma děti, nemůžete jen tak tisknout. Já tisknu převážně v noci a z vedlejší místnosti.
- prvních pár vytištěných věcí budou v podstatě jen upgrady pro vaši tiskárnu, aby byla použitelnlější: kryt na větrák, aby ten hluk směroval dozadu, podložka pod spodní motor, aby netočil takovou tyčinkou nakřivo a ta se brzy neopotřebila...
- k tiskárně dostanete startovací kousíček filamentu, to je dobré, ale doporučuji si na Alze koupit aspoň jeden 1kg kotouč nějakého dalšího. Například žlutý fungoval dobře. (Každý filament může potřebovat jiné teploty, některému stačí 200/50, jiný potřebuje trošku vyšší nebo nižší... vítejte ve světě pokusů a omylů a zbytečně vyplýtvaného filamentu)

Dále připomínám, že zdůvodu urychlení tisku a šetření materiálem jsou ty výtisky zpravidla duté (uvnitř jsou vyplněné jen takovou "mřížkou", tomu se říká "infill"), takže to moc nevydrží. Tiskl jsem si třeba malinkatou svorku - takový jakoby svěrák -, a ten se okamžitě rozlomil. Je to dobré například na figurky (prostě cokoliv, v čem se nic nehýbe a jen to někde stojí), ale když by to mělo nějak "fungovat"- ozubená kolečka, nebo cokoliv otočného -, počítejte s tím, že se to buď zasekne, nebo rozlomí, nebo ohne. Můžete samozřejmě dát infill na 100% a pak mít vyplněnou figurku, ale to se čas tisku klidně i ztrojnásobí.

Co se týče nějakého přehřívání, tiskl jsem i 8mi hodinové věci a nikdy jsem nezaznamenal problém (nechal jsem si tu nejzákladnější desku a bylo mi to jedno). Podle mě stačí dobrá cirkulace vzduchu pod tiskárnou - nalepit zespodu nějaké gumové čtverečky.

Tiskárna, o které mluvím:
alza.cz/...
(není špatná: je skutečně "pro začátečníky", jakým já pořád ještě jsem)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]