Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chtějí po mě mou IP adresu

Od: mcs odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

zaměstnavatel, resp. externě najatá agentura pracující pro něj, se na mě obrátili s žádostí o poskytnutí mé IP adresy. Prý za účelem zřízení přístupů ke vzdálenému počítači, na který budeme oni a já vzájemě přistupovat a díky tomu by mohli publikovat moje příspěvky na profesní sociální síti.

Dočetl jsem se však na internetu, že díky tomu je možné mě sledovat na dálku. A některé články uvádějí, že IP adresa, vázaná na mého poskytovatele internetu v domácnosti, je můj osobní údaj.

Je to podle vás riziko, mou ip adresu takto někomu poskytovat?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

taky jsem musel dávat zaměstnavateli IP adresu...teda nemusel...chtěl, abych se mohl přihlásit ke svému pc na dálku...bez přidané adresy do seznamu povolených se tam nedostanu

hodnocení

2x

Kazdy web server, na ktory date poziadavku navstevou stranky dostane v hlavicke HTTP (s) requestu vasu IP, vratane tejto poradne. Plus plno dalsich info ako nazov prehliadaca, operacny system, rozlisenie obrazovky.

To máš pravdu :)

Koho to zajímá tak třeba tu:

idnes.cz/...

Nechtěl jsem dávat zvláštní linky ;)

hodnocení

1x

Jako klidně jim ji poskytněte, ale nevím proč by to mělo být vázané na IP adresu, která vůbec nemusí být jen vaše... Navíc takto přijdete o možnost publikovat odjinud než z té adresy.

inspa*
hodnocení

1x

Asi ta externí IT firma budou nějací umělci. U nás ve firmě (50-60 lidí) to řešíme pomocí OpenVPN - zdarma jeden malý virtuální server na našem železe. Nový kolega vždy dostane certifikát a konfigurační soubor openVPN, žádnou IP po něm nechceme

hodnocení

0x

Není. A IP adresa se navíc pravidelně mění, pokud si nepřiplácíte za statickou.

mcs
hodnocení

Když se tedy IP časem mění, k čemu jim to tedy bude? Možná nyní pouze dočasně, ale jakmile se změní, tak jim ta původní bude k ničemu, je tak?

Jojo, ale oni můžou nastavit i povolení rozsahu, např. pokud je vaše IP 1.2.3.4, tak nastaví 1.2.3.X a za poslední tečkou bude vyhovovat cokoliv. Většinou se mění jen to poslední číslo.

mcs
hodnocení

Ok díky za upřesnění. Poskytnul byste jim to tedy v mén případě nebo ne?

06.01.21 01:00

Ano :)

Já bych nad tím nepolemizoval :) Záleží na taky ISP a toho nevíme ne? Někde je IP rovnou veřejná a mění se, někde je statická a jsi za NATem (tedy adresu NATu vidíš zvenku), někde můžeš mít veřejnou NATovanou... Například u xDLS je často stejná veřejná IP dost dlouho - dokud se například nezmění MAC, nebo na dýl nevypneš router.

hodnocení

0x

Bez poskytnuti IP Vam nedovoli se pripojit na vzdaleny PC. Je to kvuli bezpecnosti, ikdyz ta se da resit lepe, treba VPN pristupem, ale firma bude nejspis mensi a nezaplatila by to. Budete pracovat z firemniho PC? Potom Vas monitorovat mohou i jinak. Na osobni PC se nedostanou podle IP, maximalne uvidi, kdy jste on-line, jestli nemate zapnuty firewall. IP by jsem klidne dal, je to spis pro vas.

ondra1

A jak je to, když mám na jednom modemu připojený soukromý a služební notebook? Můžou sledovat provoz na tom konkrétním připojení celkově, když jsem k síti zaměstanavatele připojený přes VPN?

Ondra1
Nemůžou...jak by mohli? Vidí jen služební noťas.
ondra1

maverick

To já nevím. Proto se na to ptám. Díky.

Ondra1

Dobře, pro vysvětlení:
VPN je "tunel" do práce. Jasně, vidí z jaké IP jsi připojený, ale zase svou veřejnou IP má málokdo (záleží taky na typu připojení, někde je to běžné) a i kdyby... Takže notebook máš připojený do práce a i když na stejné domácí síti máš další počítač, tak ten už není v tom "tunelu".

Snad je to jasnější

ondra1

To já chápu, že není v tom tunelu, ale nevěděl jsem, jestli zaměstnavatel nemůže sledovat provoz na netu i mimo tunel. Když sedím v práci, tak ten počítač není připojen přes VPN, a zaměstnavatel dokáže sledovat provoz na připojení k internetu. Akorát jsem nevěděl, jestli sleduje opravdu to připojení nebo jen počítač. Každopádně díky za vysvětlení. :)

Jo, ale sleduje to na tom pc, případně síťových prvcích (většinou router...). Ale u tebe doma nic takového nemá.

hodnocení

0x

Vzdálený přístup ke služebnímu poči...

hodnocení

0x

Já mám taky povolen vzdálený přístup do firmy.

Firma po mě nic nechtěla.

Jen mi sdělila název počítače a ostatní údaje uživatelské jméno a heslo znám a připojím se z libovolného počítače přes vzdálenou plochu.

Bez vpn a jen rdp (vzdalena plocha)? No tak to je tvá firma další adept na napadení... to je ta nejhorší varianta. Doufám, že jsi vynechal nějakou podstatnou část...

Já znám takových lidí více.

Vzdálenou plochu má každý počítač.

Spustím připojení, zadám název vzdáleného počítače, uživatelské jméno a heslo a jsem na všech povolených discích ve firmě, tak jako jsem fyzicky ve firmě, ale jsem třeba doma.

Jak vy ostatní se do firmy připojujete třeba když máte homeoffice?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]