Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Privilegovaný režim - co to je?

Od: burak odpovědí: 7 změna:

čau, mohl by mi tady někdo prosím popsat zkráceně, co to je privilegovaný režim? googlil jsem všemožně, četl jsem z wiki, ale asi na to mám iq moc v mínusu. :( děkuji předem všem ochotným. :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Stručně a neúplně...

Moderní procesory mají zabudované určité režimy a aochrany. Jde o to, aby ani špatně napsaný program nemohl ovlivnit činnost operačního systému nebo činnost jiných procesů v jiných paměťových prostorech. Takže v uživatelském režimu pokus o takovou činnost způsobí havárii programu. Kdežto v privilegovaném režimu, který používá přímo jádro operačního systému, musí být vše povoleno.

burak
hodnocení

hodnocení

0x

A kontext?

burak
hodnocení

privilegovaný režím procesoru :( podle wiki "Privilegovaný režim procesoru je ve výpočetní technice takový mód vykonávání strojového kódu procesorem, který dovoluje používat větší než nejvíce restriktivní podmnožinu instrukční sady" ale nejsem ajťák a nepochopil jsem *ticho*

Vzal jste strojový překlad z angličtiny z Protection ring:

wikiwand.com/...

wikiwand.com/...

Překládat z odborné angličtiny (navíc zde strojově) je nevýstižné a zavádějící (nutné zdlouhavé "opisy"), neb v českém jazyce nejsou velmi často ustálené výrazy. Proto i já raději čerpám z originálu.

V okně vpravo nahoře lze CS změnit na originál En.

jackbrno
hodnocení

0x

Pokud máš IQ tak v mínusu, že to nepochopíš z wikipedie, tak to nepochopíš ani z žádné poradny, to si buď jistý...

burak
hodnocení

a už jste tady zas... *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]