Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelichotivé fotky na FB - možnost zneužití

Od: renonc odpovědí: 27 změna:

Ahoj,

tahle diskuse spíše teoretická, hypotetická. Ale i tak mne zajímají Vaše názory. Myslíte si, že někdo může brát v potaz (třeba v zaměstnání nebo kdekoliv) případně uveřejněné fotky na FB, kde dotyčný společensky unavený spí na židli v restauraci, přičemž není nijak zaneřáděný ani počmáraný? Prostě jen spí na židli a padá mu hlava. Jedni známí takovu fotku mne udělali a dali jí do společné diskuze na FB (3 lidi v diskusi včetně mne). Není nikde na zdi a já upřímně doufám, že se ani na zdi neobjeví, jelikož už je to pár měsíců. Ani to nemůžu moc sledovat, jelikož FB ani nemám. Nebylo to myšleno asi nijak ve zlém, prostě blbý žertík. Ale čistě hypoteticky, myslíte, že taková na zdi zveřejněná fotka může někdy mne poškodit (společensky, pracovně)? Jak se tohle dneska bere vážně? Má s tím někdo nějaké zkušenosti? Ti známi jsou kolegové z práce, mohli by to tereticky vidět lidé z práce.

Díky.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

A vy byste chtel pracovat pro nekoho, komu vadi fotka spiciho cloveka?

renonc
hodnocení

Díky, chtěl jsem slyšet, že to nebude tak vážné. :)

re4zon
hodnocení

1x
-muze
-zamestnavatel by musel byt velky debil, aby pro nej tohle bylo relevantni
-jestli se vam to nelibi, tak vyzvete facebook k odstraneni. Vase fotky nema bez souhlasu nikdo pravo verejne vystavovat.
renonc
hodnocení

Add. 3 Jo a to se dělá jak? To by mě zajímalo. Povídejte. Díky.

renonc
hodnocení

Jinak bych to dovysvětlil, tehdy jsem ještě FB měl, ale teď už ho nemám. Tak.

prikld1
hodnocení

0x

O jednom případu vím. Autor snímku zveřejnil na svém Facebooku fotku svého kamaráda. Nevím zda to nemá něco společného s ochranou osobních práv. Ale o to nejde. No a ten kamarád tuto svoji vlastní podobenku sdílel. Jenže autor toho snímku kamaráda zažaloval a vysoudil statisíce za porušení autorských práv.

To nedává smysl. Někdo někoho vyfotil a dal to fotku na Facebook a ten dotyčný z té fotky tu fotku sdílel a poté ho autor fotky zažaloval? Tak jsem to z toho pochopil a pokud to tak je, tak je to ptákovina. V okamžiku, kdy dáte něco na fb, se fotka stává majetkem fb a prakticky každý jí může dal sdílet, těžko by za toho vysoudil peníze. Je to v VOP Facebooku, s kterými každý užívátel musí souhlasit během registrace. Buď je to blbost nebo jste to špatně napsal.
prikld1

Je úplně jedno jak to ty chápeš. Důležité je, že to soud posoudil jako zneužití autorských práv a zcela bylo jedno, že na snímku byla ta žalovaná osoba.

Myslím, že pokud by to byl precedent tak by se na Facebooku nechalo docela zbohatnout. Nikdo nemá právo sdílet moje vlastní fotky bez mého souhlasu které zveřejním a je jedno jaký objekt je na fotografii zobrazen

daniela1

@prikld1, nějaký relevantní zdroj takové informace existuje? Tak, jak je to napsáno, je to totiž v právním státu nesmysl.

daniela1

Ještě mě napadá jako doplnění, ať se nezasekneme na jednom slově - co přesně znamená "ten kamarád tuto svoji vlastní podobenku sdílel"? "Sdílel" ve smyslu stáhnul / zaznamenal a sám šířil dál, anebo "sdílel" ve smyslu, že použil funkci Facebooku "Sdílet" a sdílel přímo autorův příspěvek?

Statisíce za fotku, to patří do kategorie urban legend.

prikld1

To Daniela. Každou krávovinu si neschovávám. Navíc Facebook nepoužívám, takže mi je to jedno. Facebook je tak akorát pro blbce. Ovšem paměť mám dobrou. Zda je to košér to soudit nebudu. Od toho jsou jiní. Zda se to stalo nevím. Já u toho nebyl. V každém případě byl případ publikován, tak jak jsem ho podal. Ostatně nastuduj si Autorský zákon. V každém případě vím, že použití jakéhokoliv obrázku z internetu třeba na svůj Avatar, bez souhlasu autora je porušení Autorského práva. Teda až na případy, kdy se autor těchto práv zřekl a třeba umožnil použití jeho díla za stanovení jistých podmínek.

Právě v právním státě je to OK pokud Autorské právo bylo porušeno. To ovšem já soudit nebudu

prikld1

Ovšem vzpomínám na jeden případ kdy Česká pošta snad vydala nějakou známku k zimní Olympiádě. No a nějaká lyžařka reprezentantka, nevim jméno, tyhle husy mne nezajímají, zažalovala poštu že silueta na známce má stejný postoj jako ona při sjezdu. A vyhrála to. No došlo k porovnání známky s někou fotografií a silueta na známce jen vzdáleně připomínala uvedenou lyžařku při sjezdu. Pochopitelně tyhle lidi mají málo, ikdyž fanoušci se je nezaplatí, pouze sponzoři a tak se snaží vyrazit peníze ze všeho. Já bych to spíš chápal jako reklamu. Stejně jako Uzel bude každý den propagovat Ergimax který je nejspíš úplně k ničemu. Jen tahání peněz z kapes těch, kteří tomu věří.

Mezi fotografy se šíří spousta nepravd, výmyslů, nesmyslů a mýtů ohledně autorských práv. Statisíce za fotku na facebooku by nevysoudil ani Jan Saudek.

prikld1

Tak jsem hledal. Omlouvám se nebyla to lyžařka, ale běžkyně Hejnová. Ta požadovala na České poště 1050 000 Kč. Jak dopadla nevím.

Bratr Wonky vysoudil za bratra asi 600 Kč.

Nečesaný o kterém v Hořicích všichni vědí co je zač (žil u babičky, doma ho asi nechtěli) a co má za otce, měl dostat víc než milion. Vždy se jednalo o nějaká osobnostní práva.

Zda rozsudky byly pravomocné nevím.

Prikld1: Tady jste o to, že pokud je to tak, jak jsem to pochopil, tak je to blbost a nemohlo se to stát. Na fotografii máte autorské práva, to máte pravdu a nikde je nesmíte bez souhlasu autora zveřejnit. Problém je v tom, že v okamžiku sdílení vaší fotky na FB o tyto autorská práva přijdete, protože se fotka stává majetkem FB. Lidé si stahují fotky z FB běžně, dokonce se i noviny si stahují fotky celebrit z jejich fb, protože jim za to žádný postih nehrozí. Váš příběh se tedy odehrál buď trochu jinak a popletl jste to nebo je to kravina a nějaký výmysl, co se šíří internetem. Pokud chcete prokázat opak, doložte nějaké důvěryhodné odkazy k tomu.
sirokko

Prikld1 samozřejmě plácá nesmysly, poněvadž patří k těm, kteří někam lezou a jen odfajfknou podmínky aniž by se o ně zajímali. A pak slyší urban legends od agentury JPP.

3. Oprávnění, která nám udělujete

Abychom vám mohli poskytovat naše služby, potřebujeme od vás určitá oprávnění:

Oprávnění k používání vámi vytvořeného a sdíleného obsahu: Některý vám sdílený nebo nahraný obsah, jako jsou fotky nebo videa, může být chráněný zákony na ochranu duševního vlastnictví.

Vlastníkem práv k duševnímu vlastnictví (jako jsou autorská práva nebo ochranné známky) u takového obsahu, který vytvoříte a sdílíte na Facebooku a v dalších vámi používaných produktech společností Facebooku, jste vy. Nic v těchto smluvních podmínkách vám práva k vašemu vlastnímu obsahu neodnímá. Obsah můžete sdílet s kýmkoli a kdekoli.

Abychom vám však mohli poskytovat naše služby, potřebujeme od vás jistá oprávnění (tedy licenci) k používání takového obsahu. Potřebujeme je výhradně pro účely poskytování a vylepšování našich produktů a služeb, jak je popsáno výše v oddílu 1.

Když v našich produktech nebo v souvislosti s nimi sdílíte, zveřejňujete nebo nahráváte obsah, na který se vztahují práva k duševnímu vlastnictví, udělujete nám nevýhradní, převoditelnou, dále licencovatelnou, bezplatnou a celosvětovou licenci k hostování, používání, distribuci, úpravě, spouštění, kopírování, veřejnému předvádění nebo vystavování, překladu a vytváření odvozených děl k vašemu obsahu (podle vašeho nastavení soukromí a aplikace). To například znamená, že když budete sdílet fotku na Facebooku, dáváte nám oprávnění ukládat, kopírovat a sdílet ji s jinými osobami (opět podle vašeho nastavení), jako jsou poskytovatelé služeb podporující naši službu nebo jiné vámi používané Facebook produkty. Tato licence pozbývá platnosti okamžikem odstranění vašeho obsahu z našich systémů.

Když svůj obsah odstraníte, ostatní uživatelé už ho neuvidí. Může ale nadále existovat jinde v našich systémech

sirokko

@gismo Jen to upřesním, o autorská práva sdílením nepřijdete, jen podle smluvního ujednání výše udělujete pro tato svá autorská práva licenci Facebooku. Prakticky napořád. To taky znamená, že FB může vaši fotku prodat. Samozřejmě, pokud by to byla fotografie, kterou by někdo od FB koupil, a ne dementní selfíčko.

hodnocení

0x
Když může být v televizi prezident s virozou a nic se neděje, tak proč by se mělo něco dít kdekoliv jinde.

hodnocení

0x

Zásada je nikde nezveřejňovat své fotky. Je to jen hloupá móda. Každá fotka kdekoli mimo můj dosah, je zneužitelná.

renonc
hodnocení

Ale já jsem je nezveřejňoval. Vemte si třeba příklad, že někdo zveřejní Vaše fotky na FB, a Vy nemáte účet na FB. Jak to pak zjistíte? Když to nevíte, tak se ani bránit nemůžete.

Ten někdo se ale musel k fotkám nějak dostat, že. Když nechci, nikomu fotky neposkytnu.

renonc
hodnocení

Ovšem, ale ten někdo může pořídit fotografii Vás, a Vy si toho ani nemusíte všimnout. A nevíte nic.

Správně. Nikde žádné fotky. Fotky kradou duši (omg *zed*)

Projděte se v sezóně na nějakém turisticky exponovaném místě. Budete určitě na desítkách fotek (většinou jako nežádoucí :) )

renonc - ale to už je trestné. Vyfotit a zveřejnit bez souhlasu. Spíš jde ale asi o fotky v choulostivé situaci. Běžnou fotku myslím nikdo řešit nebude, pokud nebude spojena s něčím nekalým.

iz*
hodnocení

0x

Ano, ta fotka Vás může společensky i pracovně poškodit.

Pracovně nejen v momentálním zaměstnání, ale i do budoucna, až budete hledat zaměstnání nové > kdyby fotku viděl potenciální zaměstnavatel.

Co to máte za kolegy? Jak je napadlo Vás takhle vyfotit (v tom stavu jste jim souhlas nedal) a následně Vaši fotku zveřejnit právě na FB, z něhož bývá problém vložené obrázky odstranit?

Vyzvěte "vtipné" kolegy k odstranění a k jejímu smazání ze zařízení, na něž byla pořízena. Příště si lépe volte společnost, s níž budete trávit "společenské" večery.

renonc
hodnocení

Oni to dali jen do naší interní konverzace na mesengeru, nic zveřejnili. Tehdy nám to tak nepřidalo...:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]