Nejste přihlášen/a.
Pokud se instaluje do počítače další operační systém který má více disků a chci na každém disku mít jiný operační systém, např. na první disk jsem nainstaloval třeba win 7 a na druhý disk chci dát např. XP, tak je nutno při instalaci na ten druhý disk ten první disk na kterém jsou např. win 7 fyzicky a nebo jinak odpojit?
Já jako první jsem instaloval sedmičky, a byl tam 1 disk, pak jsem tam přidal druhý na kterém byly napřed data.
Potom jsem na ten disk který byl připojen samostatněa byly na něm původně data ( ty mám zálohované ) nainstaloval XP a při startu jsem si pak vybíral z kterého disku se má zavést operační systém.
Nyní jsem ty XP potřeboval komplet přeinstalovat a nechtělo se mi ten disk ze sedmičkama odpojovat.
Tak jsem počítač nabootoval s instalačního CD a vybral na který disk se mají ty XP instalovat.
Vše proběho OK.
A nyní když chci spustit systém z toho druhého disku kde jsou sedmičky tak mi to hlásí:
NTLDR nenalezen - tak co se tam podělalo a nebo co jsem tam já podělal.
Ono stejně potřebuji něco zkoušet na XP a pak stejně půjde ten PC do ˇKopruˇˇ protože je 12 let starý.
Jsou dvě základní možnosti + kombinace:
- zavaděče operačních systémů
- virtualizace
Myslím ale, že zdejší fórum k výuce není určené. Jsou potřebné odborné znalosti. Proto dohledat znalosti na specializovačnějších internetových stránkách. Hesla k hledání ve vyhledávačích - zavaděč operačního systému nebo virtualizace.
Chyba "NTLDR nenalezen" se dá řešit pomocí instalačního média ("Oprava spouštění systému", nebo pomocí příkazového řádku).
Disk, který obsahuje seznam instalovaných systémů (obvykle ten první, primární s aktivním oddílem), musí při zavádění systémů být v PC a zapojený, protože z něj pc čte, co má vlastně spouštět. Ve vašem případě tedy ten disk se sedmičkama. Když ho odpojíte, tak pc neví, jaký systém má načíst a odkud.
Právě když poprvé bootoval z CD a disk ze sedmičkama byl odpojený tak pak jsem si potom mohl vybírat z kterého disku bootovat když byly připojené oba a fungovaly oba OS.
A podruhé když opět bootoval z CD a byly připojené oba disky a já určil na který disk se má instalovat ten druhý systém
tak najednou pro ten druhý systém chybí NTLDR.
To co píšete nedává smysl. Co tedy chcete řešit za problém? Chcete opravit chybu zavaděče, nebo chcete vysvětlit, proč se vám zobrazuje to co se zobrazuje při bootování z placky? Tím bootováním myslíte instalování systému?
Bootováním myslím instalaci systému.
A pokud by to šlo opravit chybu zavaděče co nejjednodušeji - četl jsem, že to jde z instalačního CD, snad ho ještě někde najdu.
Nejlépe to uděláte s pomocí instalačního média (DVD, flash) Windows 7. Při dotazu, zda instalovat systém, nebo ho opravit, zvolte Opravit a dále postupujte podle tohoto návodu: servispckupka.cz/...
Script prohledá disky v PC, najde na nich spustitelné systémy a na primárním aktivním disku vytvoří nový zaváděci sektor.
Právě když jsem ten disk ze sedmičkama odpojil tak poprvé se nic při instalaci XP nestalo - běžely oba.
A podruhé nejedou sedmičky když ten disk byl připojen - chybí NTLDR.
Co to způsobilo - to to že jsem na jiný disk instaloval XP když byly připojeny sedmičky?
A když budu opravovat sedmičky tak "mám obavy" aby zase XP nechyběl po opravě sedmiček NTLDR.
Ke startu systému Windows je potřeba mít na disku tzv. zaváděcí sektor. Ten řekne počítači, kde a co má spustit. Pokud tento na disku sektor není, nebo je poškozený, může se to třeba hlásit podobnou chybou jako vám, tedy "NTLDR nenalezen"( nebo i jinak, podle příčiny a stavu).
Zaváděcí sektor se vytvoří na disku poprvé při instalaci systému (dá se instalovat i samostatně, ale to je věc spíše pro odborníky). Pokud je připojeno víc disků, tak se vyvoří na primární disku s aktivním oddílem. Zaváděcí sektor se při instalaci systému a při současném připojení dvou a více disků vytvoří vždy jen na jeden disk.
A co způsobilo tu chybu, že najednou je u win7 "NTLDR nenalezen" bylo to tím, že jsem na druhý disk instaloval XP když na prvním byly už sedmičky a nebo to způsobilo něco jiného?
Sice neznám okolnosti vaší instalace (váš popis je trochu nepřehledný), ale domnívám se, že jste instaloval XP při připojeném disku s již nainstalovaným Win7. A že se při instalování XP zaváděcí sektor zapsal na disk s XP a na disku s Win7 ho instalátor vymazal. Tak mohla vzniknout situace, kterou popisujete.
Doporučím prostudovat nějaký článek, který se věnuje zavaděči systému a kde jsou různé varianty graficky znázorněné na obrázcích. Kdysi jsem takový článek viděl, byl opravdu velmi názorně sepsaný. Pro pochopení multiboot zavaděče ideální. Ale teď ho nemůžu najít, budu pátrat dál, snad ho najdu.
domnívám se, že jste instaloval XP při připojeném disku s již nainstalovaným Win7.
Ano bylo to tak.
A že se při instalování XP zaváděcí sektor zapsal na disk s XP a na disku s Win7 ho instalátor vymazal
Asi to tak bylo.
A když budu opravovat instalačním cd sedmičky nevymaže zase instalátor zaváděcí sektor z disku na kterém jsou nyní xp.
A půjdou potom pustit xp co jsou na tom druhém disku?
Ale asi tady to nevyřešíme.
Mám známého ajťáka, tak se na to zeptám.
SItuaci můžete vyřešit dvěma způsoby. Buď na každý z obou disků pomocí instalačního média zapíšete zaváděcí sektor a budete je přepínat pomocí výběru boot disku v BIOSu, nebo v menu po stisku F12 (případně jiné klávesy, podle modelu základní desky). Toto je trochu krkolomná metoda, ale bude funkční každý z disků samostatně, jeden nebude závislý na druhém. Tedy je pak možné jeden z disků vyndat a systém na druhém disku bez problému spustit.
.
Lepší postup je nechat připojené oba disky a s nainstalovanýmy systémy provést opravu spouštění pomocí instalačního média s Windows 7. Tím se zapíše zavaděč na primární disk a před spuštěním systému se zobrazí nabídka, která vám dá na výběr, který systém spustit (jako na obrázku).
.
A pro další pokusy s instalováním systémů v režimu dualboot si zapamatujte jednoduchý postup:
- připojit oba disky
- jako první naistalovat XP na jeden disk
- pak Windows 7 na druhý disk
A budete to mít bez problémů.
Také prozkoumejte, co se dá najít na google google.com/...
Oops, udělal jsem chybu v prostředním odstavci, musím se opravit.
Za situace, kdy na obou discích jsou instalované systémy a provedete opravu spouštění systému z instalačního média Windows 7 bez reinstalace systému, tak se vytvoří zavaděč pouze na disku se systémem Windows 7, ale nevytvoří se ta nabídka s výběrem systémů, jako je ta na přiloženém obrázku. Tedy systém Windows XP bude nadále nedostupný, bez zavaděče.
Tato nabídka (jako na přiloženém obrázku) se vytvoří jen díky správnému postupu instalace obou systémů, kterou popisuji v třetím (posledním) odstavci. Tedy nejdřív XP na jeden disk a pak W7 na druhý disk. To pořadí je důležité.
Tak už je mě to jasné.
Udělal jsem to obráceně.
Napřed jsem instaloval sedmičky a potom XP.
Takže při opravě sedmiček musím odpojit disk z XP a pak budu mít zaváděcí sektory na obou discích a operační systémy spouštět krkolomně přes bios.
Stejně je to takto dočasně.
Z mého pohledu byste udělal nejlépe, kdybyste přeinstaloval oba systémy správným postupem. Pak budete mít k dispozici tu nabídku systémů v Boot Manageru. Ale je to samozřejmě na vás.
Použití příkazového řádku (jako administrator) - cmd - k obnově XP boot bez reinstalace:
Čtenář se zeptal, jak přidat Windows XP do Správce spouštění systému Windows 7. A reader has asked about how to add Windows XP to Windows 7 Boot Manager. ...
Přestože nechápu smysl této operace, právě u W7 a WXP toto možné je bez potíží - musíte nainstalovat nejprve XP a při instalaci W7 zadáte jen možnost souběžného systému. Při spuštění se pak nabízí možnost volby mezi těmito systémy.
Šlo to i při dvou různých W7. A nerad bych se pletl - ale myslím, že jsem měl dva systémy na jednom disku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.