Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Přišel mi soubor v PDF. Nemám možnost soubor vytisknout. Je možné psát do souboru? Po vyplnění souboru bych vložil do emailu a odeslal organizaci. Děkuji.
PDF se dělá právě proto, aby se do něj nedalo běžným způsobem psát.
Výjimkou jsou formuláře, který bývají napsané tak, aby se do políček daly doplňovat údaje. Dost často tato možnost nefunguje při prohlížení v prohlížeči nebo v alternaticních programech, zárukou jistoty je Acrobat Reader.
Nouzovou metodou by bylo udělat si z PDF obrázek a do něj psát grafickým editorem.
Odkud pochází informace, že "PDF se dělá právě proto, aby se do něj nedalo běžným způsobem psát."?
Prapůvodem vzniku formátu PDF (rok 1994?) byl potřebný jednotný výstup na tiskárny. Tiskárny se neinstalovaly do operačního systému, ale každý program si instaloval ovladač tiskáren pro sebe. No hrůůůza. PDF od Adobe zajistilo, že postscriptové tiskárny vytiskly PDF soubor bez nutnosti mít instalovanou tiskárnu v programu u kohokoliv. To byl pokrok! Navíc výsledný tisk měl vždy stejný graficky upravený výstup (což například z Wordu ne).
Samozřejmě, kdo má koupený Adobe Acrobat může editovat (pokud není zaheslovaný proti změnám). Ne Adobe Acrobat Reader, jež je volně šiřitelný jen k zobrazování a vyplňování editačních políček.
Stáhněte si Foxit Reader, a klidně do PDF můžete psát, horší to jen bude s podpisem To nevím jak ošmelíte, jedině vyfotit na kusu papíru a nahrát do pc, poté vložit do PDF přes nějakej lepší program. Např. Photoshop apod.
@arne1: Ano, přesně to jako tvrdí a já to mohu přesně jako potvrdit. Foxit Reader si vytvoří vlastní "vrstvy"s textem, které si můžete posunout kam se vám zachce ( nástroj Typewriter). A když si pohrajete s typem a velikostí fontu (viz obrázek), může to ve finále vypadat stejně jako z interaktivních formulářů. Na složitější věci jako např. razítko nebo podpis se pak dá použít GIMP, Photoshop apod. Ve Foxitu jsem takhle vyplňoval i nějaké dokumenty pro úřady a v GIMPu vkládám razítko s podpisem na doklady, které pak odesílám v PDF zákazníkům.
Lze i on-line na netu do určité velikosti:
Podpis jsem si kdysi mobilem nafotil, mám jeho obrázek v kompu a vkládám.
Nebo pomocí Google Docs: gtricks.com/...
Obvykle je soubor doručen do souborů na př.Acrobat reader,Nebo ho llze otevřít ve Wordu.Nebo přímo v e-mail prohlížeči.
Vv nich lze v nabídce vyhledat možnost tisku,poud je tiskárna indikována počítačem.Dokonce i jiné typy souborů lze vytisknout,převedením na jiný formát.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.