Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vadný HDD?

Od: pe odpovědí: 6 změna:

Zdravím!

Asi před deseti lety jsem v PC nahradil funkční HDD 3,5" novým s větší kapacitou a starý disk odložil/uložil.

Nyní jsem se ke starému disku vrátil, ale v PC mi ihned po zapnutí PC vypne zdroj. Zjistil jsem, že napájecí větev 5 V je OK, ale dvanáctivoltovou napájecí větev disk zkratuje. Co s tím? Lze disk opravit?

Děkuji.

doplněno 17.11.20 12:52:

Doplňuji:

měření 12 V cesty starého disku ohmetrem:

polarita ohmetru: (+) ... (-) 8 Ohm,

(-) ... (+) 20 Ohm.

Kontrola funkčního disku: 1200 Ohm / 200 Ohm.

Ke ztrátě dat na starém disku: disk z mého prvního PC (koupený v r. 1995) měl disk 22,5 giga - což bylo teddy "dělo", je stále funkční a bez ztráty dat! (PC měl RAM 98 k a v počítači jsem měl AUTOCAD LT (!),který mne jako OSVČ živil.

Zatím všem díky. P.

doplněno 17.11.20 12:55:

Doplňuji:

měření 12 V cesty starého disku ohmetrem:

polarita ohmetru: (+) ... (-) 8 Ohm,

(-) ... (+) 20 Ohm.

Kontrola funkčního disku: 1200 Ohm / 200 Ohm.

Ke ztrátě dat na starém disku: disk z mého prvního PC (koupený v r. 1995) měl disk 22,5 giga - což bylo teddy "dělo", je stále funkční a bez ztráty dat! (PC měl RAM 98 k a v počítači jsem měl AUTOCAD LT (!),který mne jako OSVČ živil.

Zatím všem díky. P.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

frantizsekk*
hodnocení

0x

Po 10 letech uz na tom disku asi nic nenajdes, hod to do popelnice a neriskuj. Taky jsem zkousel stary disky a nic na nich neni, sem tam se nejakej nanejvys roztoci.

Proč by na tom nic nenašel? Jako že se po deseti letech data z disku zázračně ztratí? Mám tu i mnohem starší disky, a některé plně funkční.

jm
hodnocení

0x
Problém může být úplně jinde... Chce to kabeláž a zapojení disku už jako externí. Tipnul bych si nastavení BIOSu a potíž v komunikaci ssd a HDD
To by mu nevyšlo zdroj ;)
Leda pokud by to zdroj už neutáhl. ..

bublaaa*
hodnocení

0x

Já bych ho zkusil vrazit do externího rámečku, nebo dockstation a připojit, jestli to bude fungovat.

pe
hodnocení

Omlouvám se za doplňky - vnučka si tu ze mne dělá trampolínu. P.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]