Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

QNAP nevidí síťové připojení

Od: krtek6 odpovědí: 59 změna:

Ahoj...je tu mezi Vámi nějaký síťový odborník? mám problém s NASem (Qnap) a moje knowhow a vědomosti už nestačí. Proletěl jsem google ale nejsem moc chytrý. Potřeboval byh to face to face česky:)

Problém byl, že NAS přestal brát locální síť a furt na mě skákala hláška o DNS serveru. Všechny intenetové funkce běželi, ale nebyl jsem schopný se dostat na namapovaný disk na PC a TV NAS taky neviděla. Tak jsem zkoušel všechny možnosti v radách co psali a nic. Nakonec jsem NAS resetoval (krátce). Tím jsem se sice zbavil problému s DNS, ale všechno se mi nastavilo jinak. Jiná IP na vstup, aplikace zmizely a hlavně zmizelo internetové připojení. NAS se nyní tváří, že není připojen k místní sítí (router). Poté nebylo možné ani instalovat žádné aplikace. Po dalším resetu (10sec) se nastavilo do původna víc, síť už má stejné číslo jako měla, aplikace jsou některé nainstalovat (není hlaška s netmgr), ale furt mi nejde nainstalovat nějaky Net & Virtual switch app..už jsem bezradný*plac*Qnap finder normálně NAS vidí a jde obsluhovat.

QNAP nevidí síťové připojení
QNAP nevidí síťové připojení #2

59 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Krtku s dovolením se zapojím.
QNap jsem nikdy nenastavoval, ale co jsem koukal tak na co potřebuješ ten síťový a virtuální přepínač? Problém jsi sice popsal, ale nevíme nic o tvém prostředí, problém se sítí by mohl být taky celou dobu jinde než ho hledáš.

krtek6
hodnocení

Já nevím...vařím z vody...pardon..prostě na té první fotce má být Ethernet 1 a hromada udajů o připojení...ale nejsou tam..nevím proč...

zapojení je takto::

Provider -> router(AP) -> router(AP) -> NAS

ip NAS je 192.168.0.4 v routeru ho takto vidí

Tak budeme vařit dál...

To zapojení je trochu divné nemyslíš? ISP a za ním dva routery (nebo AP?) :)

To ta výchozí brána, je tam něco na výběr? Tváří se to tak a to je o to divnější ;)

Začal bych tím, že bych vykopal tu funkci síťový a virtuální přepínač...pokud to je základní balíček co není přidaný tak ukaž co tam je.

krtek6
hodnocení

Takže tu máme progress..nevím jak, nevím proč, nevím kdy..tak či tak tak se něco stalo a tohle je stav, této karty, který byl než se to posralo...Ethernet 1, IP adresa, brána, maska...

to zapojení není divné...spíš jak pro koho... ty zařízení jsou wifi router s funkcí Access pointu..internet od kabelovky jde do jednoho z těch routerů (rodiče) a z něj pomocí LAN portu jde ke mě, kde já ho mám jako WAN port. Já u sebe mám poté píchlý v LAN portu NAS server.

ten Sítový a virtuální adaptér jsem nikdy nepotřeboval, nevím k čemu je, ale když na něj kliknu tak mě to vyzve, abych ho v rámci aplikací nainstaoval. Bohužel nainstalovat nejde. Viz. další foto.

Takže stále nejsem schopnej mapovat disky v PC, stále nejsem schopen používat aplikace související s DLNA serverem, ale i aplikace Pomoc nenaběhne, Malware atd...vždy se zobrazí error viz. poslední foto:) ve zkratce mi jde akorát souborovy manžer

QNAP nevidí síťové připojení #3
QNAP nevidí síťové připojení #4
QNAP nevidí síťové připojení #5
Fajn, zapojení dava smysl když chceš oddělit sebe a rodiče :)
No takže jsi evidentně vybral výchozí bránu v Naší a tím se to posunulo dál ne?
Promiň...
Trochu jsem se ztratil v tom co je soucasnost a minulost.
Hele podle toho prvního obrazku v posledni reakci...Ethernet 1 ma ip, masku, ale nevidím bránu. Co je v tom upravit? Vlevo u ethernet.
krtek6
hodnocení

Omlouvám se za prodlevu, ale včera jsem už neměl mozkovou kapacitu se tomu věnovat. Byl jsem vyšťavený. Navíc jsem řešil ještě jeden probém jinde..

-----

Ano, brána tam chybí. Ale všechno si to tahá NAS automaticky. Když změním cokoliv na statické nebo vypíšu ručně, tak se buď nic nezmění nebo se ani nenačte rozhraní NASu...

QNAP nevidí síťové připojení #6
QNAP nevidí síťové připojení #7
QNAP nevidí síťové připojení #8
Nikde nevidím komplet nastavení sítě. Každopádně bez brány ti nepojede net na qnapu.
Nevím co jsi dal všechno rucne, takže toto?
Ip nas 192.169.0.4
Maska 255.255.255.0
Brána 192.168.0.1
Dns se bud podívej podle pc, nebo dej to samé co je brána a nebo primo co mas od poskytovatele.
krtek6
hodnocení

Když ti teď napíšu, že jsem zas nic neudělal a brána se tam objevila, tak si budeš myslet, že jsem debil...dívej..vyjma toho, že se doplnila kolonka brána na 192.168.0.1 tak nevidím nikde žádnou změnu nebo posun...teda jednu jo... v "síti" mi to ukazuje místo nasu...notebook...čili sám sebe..

ručně jsem nedělal nic...všechno automaticky

QNAP nevidí síťové připojení #9
Hmmm kde v síti. Jako v počítači? Na to se vykašli, to vořou win běžně. Něco na nasu nasdílené máš? Tak dej na pc start, spustit (nebo winkey +R) a napis \jmeno_nas
Ty lomítka jsou dvě za sebou
krtek66

ano v počítači...zkoušel jsem, bez úspěchu...já to dělám teda jinou cestou...ale princip tvé rady je stejný...neodpovídá

Ping na ip a jmeno nasu ti jde?
Máš opravdu na nasu něco vypublikovane? Tedy zapnute sdílení něčeho pro nějakého uzivatele?
Nemáš zapnuty na nasu nebo pc firewall, který by tě zablokoval?
krtek6
hodnocení

pinguje tohle, a v NAS firewall nefunguje, protože neběží...a v PC jsem to povolil...bez toho by Qfinder nenašel NAS..nebo tak..Qfinder je povolený a nevím co jiného povolovat

QNAP nevidí síťové připojení #10
QNAP nevidí síťové připojení #11
Jenže povovolil... to jsi sice udělal, ale pro tu aplikaci...
Fajn, druha vec je \ip_nas
Zase dvě lomitka. Dns název nasu ti evidentně pc neprelozi a když nejde ping tak těžko půjde sdílení.
krtek6
hodnocení

teď nevím co tím chtěl básník říci?..tu poslední zprávu nechápu

Počítač nezná dns název tvého nasu- vidíš to na tom pingu. Takže se zkus na na připojit přes ip. Tedy zase dvě lomítka a ip nasu.
krtek6
hodnocení

jakože \\192.168.0.4\Sdílená_složka?

Jo a nebo i bez te sdílené složky a melo by ti to ukázat nasdilene slozky
krtek6
hodnocení

ne, nic to nedělá...system windows nemůže najít...a je jestli jestli Krtek-Nas nebo 192.168.0.4 .. :((

Hmmm pokud nas na nasu všechno správně...tak zkus na chvíli vypnout firewall na pc a zkus to znovu.
Kazdopadne tak jak se to od začátku chová...nic moc takhle na dálku
krtek6
hodnocení

zkoušel jsem..nic...stejné...beze změny

Hmmm ty mi dáváš...
Dobre, dobre. Zkoušel jsi to přehodit i na tu druhou sitovku? Firware jsi někdy aktualizoval?
krtek6
hodnocení

já nemám běžný probémy..já mám individuální:-D ...na druhou jsem to nezkoušel...a firmware je aktualizovaný...to byl jeden z momentů kdy jsem na to přišel...protože já do toho tak často nechodím...ale jakmile v TV zmizne ikona NAS tak vím, že to po mě chce aktualizaci...ale prvotní problém, kterým tohle vše odstartovalo byl... "DNS" a automatické hledání

krtek6
hodnocení

změna Adaptéru (přehození kabelu v NASu z jedné do druhé zdířky) udělá akorát to, že z 192.168.0.4 je 192.168.0.7 nic víc...vše ostatní stejné

Jo to znám :) hlavně když ti dodavatel řekne...to je divný, takhle by to melo fungovat...všude to jde a u vás ne.
Nikdy mi kazdopadne naska nepřestává jít na telce kvůli aktualizaci.
Dobre změna ip je jasná. Z nasu ti net tedy jde?
krtek6
hodnocení

jak "z nasu jede"? teď nevím co odpovědět...Qfinder jede, Qfile(mobil) jede, UI (192.168.0.4.) pres www. jede... mě prostě nejedou aplikace přímo v NASu a nevidí mi ho lokální síť

Jo, slo mi o to jak se chová nas jako takový. To co popisuješ tak jsou věci směrem na nas a me to zajímá i opacne. Tedy jestli něco alertuje jako predtim, jestli dokáže stahovat balíčky... co je to konkrétně za qnap?
Skoro se dostávám do stadia kdy bych ti nejraději rekl je to divný, vyresetuj to do defautl a začni znovu ;) možná se zeptám blbe, ale nezačalo to třeba po posledním updatu fw? Zkousis to i z jiného pc? Od začátku je chování sítě opravdu dost divné..
krtek6
hodnocení

balíčky to stahuje jak které...některé ano, některé ne.. to co je zakroužkované nejde...objeví se error..níže..

----

všeechno to začalo předevčírem...potřeboval jsem na disk nahrát nějaké data...měl jsem ho namapovaný...nepřipojil se..

takže do UI NASu a vidím, že Aktualizace...tak aktualizovat...a potom to začalo hlásit chybu s automatickým hledáním DNS..restarty všechno možného (pc, router, NAS) nic...vratka FW na předchozí nic...RESET krátký...nic...a pak jsem hledal na netu až jsem nakonec skončil tu... :)

jo...a hází mi to error, že mám poškozeý nějaký cluster nebo packet na disku

QNAP nevidí síťové připojení #12
QNAP nevidí síťové připojení #13
Noo to co ukazujes tak přeci není instalace balicku ne? To už jsou jen "zástupci" ja to beru podle synology- instalace balicku...
krtek6
hodnocení

tak asi nerozumím dotazu...já to fakt používám jen na základní věci a aplikace žádné neinstaluju. Mám to jen jako disk a DLNA. Ano jsou to zástupci, ale jso to zástupci věci, co jsem nainstaloval. Zkoušel jsem teď třeba ten "centrum licencí" a napsalo to chybu viz. foto...tam kde je "otevřít" v modrém poli jsem doinstaloval a šlo to bez problému

a je to QNAP TS-431P

QNAP nevidí síťové připojení #14
Co ten typ qnap?
Problém začal pekne a opravdu okolo změny fw.
krtek6
hodnocení

jak jsem psal...vždycky se tam něco vysere s aktualizací;) ... QNAP TS-431P

Co ten malware remove- nasel jsem zmínku v jedné diskuzi při stejne chybe jako ti to ukazuje.
Jinak ano, tyhle instalace jsem myslel.
krtek6
hodnocení

No když na něj kliknu tak ERROR...teď jsem ho vypl...a když se zapíná nebo vypíná tak tam skočí hláška v okně s nějakým Pythonem2, že není k dispozici enbo něco...přitom tam je Python3 (ten jsem doinstaloval z balíčku)

Noo a je to jasný, že software toho nasu je asi pekne rozjebaný... Promiň Krtku, ale nemyslím si, ze to nějak na dálku dáme do kupy. Zkusil bych ještě mrknout jestli nenajdu nějaký postup pro opravu, třeba přes ssh, ale dnes určitě ne.
Ted nevim, jestli se mnou bude někdo souhlasit, ale soft by měl být předpokládám na diskách. Vyndal bych tyto disky, dal jeden prázdný a otestoval bych novou instalací nasku. Pokud bude vše ok, což si myslím ano tak bych nově nainstaloval nasku, což bych musel odlít data z původních disků.
Vím, není to správná rada...
krtek6

nemám bohužel další takový disk na výměnu...mám tam 1x6tb a ten je plný na 5tb...a nejsem si jistý, zda dokážu 5tb rozhodit na ostatní úložiště co mám...tak či tak...díky zatím za pomoc...

s SSH si moc nerozumím...

krtek6

Ještě jeden poznatek...mě ten error furt odkazuje na ten web server... tady podle toho návodu bych měl mít v kolonce web server to, co je na obrázku tady qnapsupport.net/... ale nemám. Mám tam jen větu o tom, že bych měl aktualizovat firmware nebo použít přiložené cd k nainstalování. Firmware je ovšem aktualizovaný a nevím o žádném cd, že bych k tomu měl..

au1
hodnocení

0x

já teď nějak moc nechápu z dotazu a odpovědí co je momentálně za problém. QNAP jsem taky nikdy nenastavoval, ale princip by měl být u všech NASů stejnej. Mám Zyxel NSA310, a tam stačí zadat pevnou IP adresu v místní síti (např. já mám 192.168.1.16) a na PC ze kterýho se připojuju je nutný pod wokna nainstalovat součást s názvem SMB 1.0/CIFC. Pak by měl být vidět NAS minimálně jako síťový disk z PC. Na dalších zařízeních jako TV jsem na Zyxelu musel nastavit multimediální cetrum, ale tohle nevím jak má pořešený QNAP.
V tom obrázku co jsi posílal odpovědí je IP 192.168.0.4, to je IP adresa NASu předpokládám. Tím pádem by měla být nastavená i výchozí brána 192.168.0.1 (pokud je ten segment "0" správně, některý routery to mají). zkusím sem připojit screenshot nastavení mýho NASu.

QNAP nevidí síťové připojení #15
Do běžných win nemusíš nic instalovat.
A bránu nemusí mít 0.1, ale taky to předpokládám. Uvidíme co Krtek napíše, na tu bránu už jsem upozorňoval :)
au1

na přístup přes web asi ne, tam by to mělo fungovat bez toho SMB 1.0. Síťovej disk jsem bez toho ale nepřipojil. Nějak dlouho neodepisuje, asi bojuje *smich*

Ja taky nemluvím o přístupu pres web. Opravdu nic instalovat nemusíš.
Tak edit, koukám a u některých Nas to opravdu je problém a musí se tam dorvat smb 1.0
No u Synology to nutne není a u QNapu bych to taky nepředpokládal a vůbec u všech co jsou i pro firemní sféru.
au1

jak? dokud tuhle věc nedoinstaluju tak se na ten NAS HDD nepřipojím. Ani přes klasickýho správce souborů, ani když se ten HDD snažím připojit jako síťovej disk.Na Androidu to funguje, tam mi stačí zadat cestu k disku...
edit k editu *smich* no možná to má takhle jen ten Zyxel, nevím. Každopádně je to otravný, po každé přeinstalaci si na to vzpomenout a doinstalovávat *zed*

Jojo, ona je to hlavně pěkná díra, proto je nenainstalovaný.
krtek6
hodnocení

Jak jsem psal. IP NAS je 192.168.0.4 to přesně uvádí i Qnap finder. Ten SMB1.0 o to jsem už taky četl a ten mám aktivovaný...

QNAP nevidí síťové připojení #16
QNAP nevidí síťové připojení #17
QNAP nevidí síťové připojení #18
krtek6
17.11.20 15:25
hodnocení

.

QNAP nevidí síťové připojení #19
hm*

Ohledně SMB: SMB je Microsoftí protokol pro to jejich sdílení disků a souborů. A před časem během nějakých aktualizací, mám pocit, všechny WIN přešly na verzi 2 a přestaly používat verzi 1. Potíže tedy zřejmě nastávají u starších NASů se SMB 1, pro ně se musí do WIN vrátit i verze 1. Novější NASy už patrně obsahují SMB 2 a proto si s aktuálními WIN rozumějí hned.

krtek6

no já v NAS nemám jinou možnost než SMB1...a netuším zda tam někdy byla jiná...jinak takhle obecně to co jsi napsal vím..už jsem to četl...ale co to teď pro mě znamená?..kor když vidíš, že to mám aktivované ve WIN

krtek6
hodnocení

Aktualizace dotazu...může mít můj problém něco společeného tady s tou chybou disku? Ta chyba se tam objevila ve stejný den nebo moment, kdy jsem zjisitl, že to nefunguje...když jsem disk vyndal z NASU a zapojil do USB apdatéru...tak ani WIN ho nenačetl jako usb disk...

QNAP nevidí síťové připojení #20
QNAP nevidí síťové připojení #21
Psal jsi, ze tam mas jen jeden disk? Odpovez si sam- muze mít vadný disk neco společného s win, který nebootuje? To je jedna z věcí, proc jsem po tobě chtěl test jiného disku v nasce (jakéhokoliv kde se vejde synology system)
Jinak googlit nějaké zajímavé postupy jsem ještě nestíhal, nevykaslal jsem se na to ;)
krtek6
hodnocení

no a já ti na to tehda odpověděl, že žádný takový nemám. Včera jsem s vypětím všech sil zálohoval všechny důležité data na vše dostupné co mám nebo jsem sehnal a zbylo mi všeho všudy 160gb volného místa na disku v ntb. Víc ani ťuk. Data jsem zálohoval na externí disky (usb) takže ty jaxi do NASu nenarvu :) . Fóra jsem samozřejmě študoval, ale všeci popisují, že tato chyba disku je upozornění na počátek konce disku, ale nepíší tam žádnou spojitost s mým problémem. Podpora Qnap ta už taky vaří z vody a poslední úkol zní reinicializovat disk do továrního nastavení. To je taky důvod proč jsem zálohoval Už to dělám 3 dny a furt jen čekám než něco doběhne:)

Krtku:) psal jsi že nemáš další takový to jo, ale já nepsal stejny - on stačí jakýkoliv. Systém by mel být nainstalovaný na diskách, to už jsem psal, takže by stačilo vyndat disk, dát jiný a nainstalovat. Nejspíš bys zjistil, že je vše ok. A bohužel by ses nejspíš by jsi skončil u nové instalace...
A hláška o disku to jen potvrzuje. Ono nejde přeci řešit problémy tím, že naleznu chybu a řeknu s tím to nemá nic společného. Vyřeším a postupujiv bádání. Přeci nejsi technický analfabet aby ti to nebylo jasné ;) Vadné disky dokážou udělat pěknou neplechu. Nedávno jsem třeba řešil noťas, který byl podle uživatele pomalý a padal. Na OIKT byl v pohodě, teda nepadal, pomalejší byl... smart disku ok, vse běželo jen pomaleji. Až testdisk ukázal, že začátek disku je ok a pak hafo nečitelné...

otto*
hodnocení

0x
=> může mít můj problém něco společeného tady s tou chybou disku?
Ano, môže. Podobné problémy mi robil server, ktorý bežal 10 rokov v režime 24/7. Zhruba po 9.rokokoch začala odchádzať funkcionalita niektorých príkazov. Najprv prestal fungovať výpis directory príkazom ls a postupne potom ešte niektoré ďaľšie, pričom systém normálne nabehol a fungoval. Akurát tam, kde sa obajvila chyba na disku tak prestalo fungovať to, čo tým bolo postihnuté. Normálne by človek hľadal problém prečo nefunguje výpis directory, ale problém bol inde, konkrétne v chybnom disku.

krtek6
hodnocení

tak poslední test v NASu skončíl 90% zásekem. Takže jsem to vyndal a dal zpátky do USB řadiče. Paradoxně i tady jsem zjisitl, že ten řadič je na pytel, protože stačí trochu drbnout do disku a hned ho najde. Divná konstrukce. Teď teda skenuju disk WD data lifeguardem a uvídíme co najde.

btw...nečorl jste mi teď někdo na aukru 6TB WD disk za 2300,-? *smich* nějakej zmetek mě tam přehodil

Já to nebyl :)
krtek6
hodnocení

tak to asi vypadá na problém s diskem...kua fix:)

QNAP nevidí síťové připojení #22
Nu co bych ti řekl pěkného...buď rád, že jsi dokázal přetahat data :)
Podle mě je škoda mít několikadiskový nas a mít tam jen jeden disk, bez alespoň základního raidu. Leze to víc do peněz, to chápu...
krtek6

ano, já to tehda kupoval v rámci poměr cena výkon. Jedno diskový a dvou diskový se mi zdály nelogické a neefektivní. Zastávám u všeho názor, že je lepší mít něco navíc a nevyužít než nemít a pak se bít do hlavy, že to nemám nebo neustále měnit za jiný. Disky jsem další nekupoval z důvodu, že jsem je zatím nepotřeboval. Teď jak se disk začal plnit tak jsem uvažoval o rozšíření. Problém byl však rychlejší než já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]