Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Linux česky

Od: begi25® odpovědí: 30 změna:

Prosím chci si stáhnout Linux česky,ale nevím jakou verzi použit.Mám Wind.7 32bit.Za každou odpověd děkuji.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bublaaa*
hodnocení

2x

Jaký máte počítač? Jako začátečníkovi s Linuxem bych nabídl třeba Linux Ubuntu, nebo Linux Mint. Ale je potřeba znát, co váš počítač zvládne, protože i Linuxové systémy mají různé požadavky.

ubuntu.cz/...
linux-mint-czech.cz/...

S úspěchem používám Linux Mint. S woknama hodně podobný.

hodnocení

2x

Dlouhodobě používám Mint.

Veliká spokojenost!

hodnocení

1x
Na začátek doporučím mint nebo deriváty ubuntu LTS 20.04 podle desktopu - KDE Plasma nebo Cinnamon by se mohlo windowsákovi líbit. Česky jsou prakticky všechny běžné distribuce. Ubuntu má celosvětově největší uživatelskou základnu, takže větší šance na případné řešení problémů. Jinak jak už bylo napsáno - linux není win. Zkoušet jde bezpečně i více distribucí ve virtualboxu, později pokud uvidíš smysl třeba v dualbootu...

hm*
hodnocení

0x

Všechny obvyklé verze Linuxu umějí česky. Jestli znáš někoho s Linuxem, pořiď si stejný.

bublaaa*

Všechny obvyklé verze nejsou vhodné přo přechod z Windows.

hm*

bublaaa: Doufám, že si nechce pořizovat Linux jako "Windows zadarmo", to je ten nejhorší důvod. Nejlepší je pochopit a od začátku k tomu přistupovat tak, že Linux není Windows, a nechtít ho přizpůsobovat Windows. Přizpůsobování nevede k dobrým koncům. Lepší je říct si "tady mám Linux, je to něco jiného a seznámím se s ním". Pak teprv se dá zjistit, jak úžasný proti Windows v mnoha ohledech Linux je a v čem třeba není tak dobrý. Ale jak se v něm budou jen hledat Windows, bude vždycky horší.

Za mě: Jsem rád, že můj Linux se velmi výrazně od Windows odlišuje. Kdyby se jim podobal, bylo by mi zle.

bublaaa*

Když to někomu takto vysvětlíte a pomůžete mu v začátku, tak by to možná i pochopil a mohlo by to fungovat. Ale jak to vysvětlíte laikovi, který chce jen Linux zkusit, protože někde četl, že Linux je lepší než Windows a navíc je zadarmo? My sice víme, že je to pravda, protože s tím umíme. Ale ten člověk se s tím bude doma plácat sám a když na tom neuvídí nic známého, povědomého, tak ho odradí a skončí zase u Windows.
Proto si myslím, že je vhodnější používat "přechodné" distra, která se ovládáním a vzhledem co nejvíce podobají Win.

hm přesně tak! :)

Linux je Linux, ne wokna.

bublaaa*

Ale jasně, já to taky tak beru. Kdykoliv překdýmkoliv odpřísáhnu, že Linux je 100x lepší jak win. Jen se přizpůsobuji tazateli a snažím mu pomoct v tom, co on aktuálně řeší.
Naučili jste někdy60ti letou babičku na Linux? Já jo. Začala dokonce sbírat plyšový tučňáky *srdce*

A hraje supertux :-D?

bublaaa*

Nevím co hraje já jí ho tam neinstaloval. Ale pokud si ho ta sama naisntalovala tak proč ne, instalaci jsem jí naučil a zdroje tam má Sviští na Ubuntu.

Je to takový typický senior na PC tzn 99% procent času na pc má otevřený int. prohlížeč a mail. Takže v případě tučňáka Firefox a TB *smich*

15.11.20 22:42

*smich*

bublaaa*

Hele nekecám, toho největšího tučňákamá má přímo na počítači na stole, aby prý každý viděl, že tam bydlí.
Mě ta babka hrozně baví, taková čiperka. Když jí opravím pc tak vždycky s napětím čekám, jakej kompot mi za odměnu nacpe. Naposledy to byla zavařená rebarbora. Samotný se to moc nedalo jíst, tak z toho přítulka ukuchtila koláč

hodnocení

Ja sem z windousty spokojený,ale chci vyskoušet linux.Chci zistit co a jak pracuje.Jinak každému *dril*.

Doporučuji pro úplný začátek na hraní SLAX.

Nahraješ si ho na flashku a pak nabootuješ přímo z ní.

Celý systém pak pracuje pouze na flash disku.

bublaaa*

Sorry gumídku, jindy s tebou rád souhlasím, máš rozhled i znalosti, ale tady fakt nemůžu. Slax pro začátečníky? Vážně?
Trvám na tom, že typický začátečnický linux je Ubuntu, nebo Mint.

Mrknu bych na obrázky Ubuntu, Lubuntu, Kubuntu, stáhl si verzi na cd/Flash a zkusil. Později můžu nainstalovat. Deriváty Ubuntu jsou taková klasika, jsou hodně popsané na fórech, ale zeptej se 5 lidí a dostaneš nejméně 3 různé doporučení.

Já na linux přišel ze slaxu. Naopak tehdejší hnědé verze ubutu mě odradili.

Testoval jsem vyřazené počítače a desky, takže jsem potřeboval nějaký systémek pouze na USB, tak jsem našel SLAX a měl jsem ho velmi rád, protože všechny ovladače už tam byli a internet mi krásně šel. Víc jsem nepotřebobal.

Je teda pravdou, že krom otestování (zapnutí desky a zda vše jede - internet, youtube a tím jsem končil) jsem víc věcí ve slaxu nevyužil a ani tehdy nerozuměl.

Souhlas nesouhlas beru. Každý máme jinou zkušenost či oblibu v ten a v ten systém či distro *mir* ;)

host

gumidek má pravdu: Slax je opravdu jednoduchý pro začátečníky, pro první kroky v jiném kraji s jinými zvyky. Nemusí se instalovat, běhal už před deseti, patnácti lety na starých počítačích, kdy si ho kluci chtěli jenom vyzkoušet Zkuste slax.cz a uvidíte sami

měl jsem tuším verzi 6, ale dnes už je 9

Já jel roky na ubuntu a pak jsem na starou plečku potřeboval nenáročné distro a musím vám říct, že slax jsem vůbec nepochopil. Navíc jeho autor je vyhlášený tím, že podporu zásadně odmítá komunikovat v češtině ačkoli je Čech a tím to pro mě zhaslo. Na plečku jsem dal chvíli PcLiOS ale nakonec tam stejně skončilo Lubuntu. Momentálně mám KDE Linux Plasma a myslím že manželka si tak rok ani nevšimla, že na notebooku už nemá windows. Rozložení prvků na liště kterou jsem ukotvil dole je stejné jako na widlích takže ví, kde počítač vypnout, spustit Operu Kodi, nebo LibreOffice a víc stejně nepoužívá.
arny1

Slax po začátečníka?To by mě odradilo.Osobně bych doporučil:Manjaro,Mint a nevím jak na tom teď Ubuntu je ale případně Ubuntu.

bublaaa*

Mno děláme v tom tazateli asi pěkný hokej. Tak se shodneme na Mint? Takový menší kompromis :)
linux-mint-czech.cz/...

17.11.20 02:13

Mint *srdce*

Taky Mint. Slax rozhodně ne.
Pokud má tazatel CD mechaniku tak zkusit různé Linuxy z CD bez instalování. A použít KDE.

Proč používat mechaniku a pálit různý distra?

Klidně to může dělat z flešky v USB.

To jsem nedělal - jde živá distribuce?

Bez potíží. Jen je třeba udělat bootovací flešku, ostatně placka se taky musí vypálit jako bootovací.
host

bublaa: díky za výborný odkaz na Mint, s návodem pro úplné laiky, kteří to chtějí zkusit a nechtějí něco pokazit. Dal bych vám bod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]