Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kalibrace monitoru sondou

Od: 123mirek® odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
Chci se pokusit zkalibrovat monitor Benq PD2700Q kalibrační sondou. Sonda je typu X-rite i1 Display studio. Potřebuji to udělat proto, protože na monitoru upravuji fotky,které si následně nechávám ve Fotolabu tisknout, ale s fotkama nejsem spokojený. Jak řešíte světelné podmínky v místnosti, ve které budete kalibrovat monitor, před samotnou kalibrací? Kalibrujete při denním světle nebo při umělém světle, případně kolik kelvinů má vaše osvětlení?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

0x

Zkalibrujete si monitor na vaše podmínky doma a nikoliv Fotolabu. Musíte si provést kalibraci pro tisk z příslušné digitální tiskárny (Fotolabu). Jinak výsledek opět nemusí být dle vašeho zkalibr. monitoru. Monitor EIZO mám zkalibrovaný z fabriky a další parmetry nastavil doma jak potřebuji. Výsledný tisk upravil podle první vytištěné fotky (na zkoušku) a hned vidím co to chce. Další jsou již v pořádku podlé mých představ. Jsou to ale fotky, které jdou do soutěže či výstavu. Momentky vesměs neřeším.

doplněno 13.11.20 09:47:

Musí to být tiskárna (provozovna) kde se v tom pořád nehrabou a mají zaškolený a profesionální personál. V opačném případě muže být každá zakázka jiná, což se mi již stalo.

hodnocení

Zkoušel jsem kalibrovat. V místnosti mám jako osvětlení lustr s led žárovkami. Venku bylo polojasno. Kalibrační sonda při kalibraci nabízela možnosti jako je dopolední osvětlení, polední osvětlení a podvečerní osvětlení. Byl jsem z toho zmatenej.výsledkem byly fotky s modročerveným nádechem. A nevím, kde jsem udělal chybu. Mám si vyžádat ve Fotolabu ICC profil a ulozit ho do programu na úpravu fotek? Fotky upravuji v Zoneru.
motak
Tak logicky musis mít stále stejne osvětlení. Jina bude barva světla rano v poledne a večer.
jofa*

Zkušenosti s kalibrací od tiskaren různých poskytovatelů tisku nemám a ani to nechci. Dávám foto různě tisknout a vždy si to individuelně přizpůsobím, jak si foto představuji. Není spolehnutí, že každá zakázka i tak bude stejná. Nejlépe je osobní návštěva v nějakém profi studiu tisku pokud opravdu chcete vychytat veškéré detaily na foto. Zas tak často netisknu a po půl roce či roce mohou mít vše jinak, nebo tam již vůbec netisknou.

sirokko
hodnocení

0x

Jistěže musíte mít ICC profil tiskaře fotografie. Jinak můžete kalibrovat, jak chcete, ale bude to k ničemu. Dobře tušíte, o čem je řeč, to je OK.

Já amatérské fotky upravuji. Nemám monitor EIZO, nemám kalibrační sondu. Prostě udělám kalibraci přibližně okem, podle vstupu/výstupu metodou pokus-omyl. Používám různé kalibrační tabulky s barvama. Nemám profi ambice. Mnou vytištěné fotky na inkoustové tiskárně za dva tisíce jsou koukatelné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]