Dobrý den, mám doma stolní PC, který nemá WiFi tak je nutné jej připojit přes ethernet. a poslední dobou mi začalo vypadávat připojení k internetu a to tak, že hned po připojení kabelu se k internetu připojí a v řádu jednotek sekund vypadne a tak se to v lepším případě opakuje pořád dokola. WiFi router (O2 SmartBox) hlásí že se počítač připojil a hned se zase odpojil přesně podle toho, jak připojení vypadává. Zatímco když ten samý kabel vezmu a připojím k notebooku tak připojení funguje bez problémů. Zkoušel jsem to vyřešit tímto USB WiFi adaptérem. Ten ale problém nevyřešil, v lepším případě je rychlost připojení cca 2 Mb/s, zatímco když vedle bedny s PC položím notebook tak ten je schopen se připojit s rychlostí přes 50 Mb/s.Tak mě napadlo, že na tom stolním PC bude asi vadná síťová karta, která ale bude zřejmě integrována do základní desky. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli by oprava znamenala vyměnit celou základní desku?Doufám, že jsem svůj problem popsal srozumitelně a předem děkuji za odpověď.P.S. Pro jistotu přikládám kompletní konfiguraci mého PCFractal Design Core 3500 window Fractal Design Essence Black 600W (>85%) MSI B150M PROVDH CPU INTEL Core i76700 (3.4GHz, LGA1151, VGA) chladič CPU Akasa AK968, INTEL i AMD 2x 8GB DDR4 2400MHz CL15 HyperX Fury 240GB UV400 Kingston SATA3 2.5 550/490MBs HDD 1TB Seagate Desktop 64MB SATAIII 7200rpm 2RZ ASUS DRW24D5MT/BLACK/BULK MSI GTX 1070 GAMING X 8G AKASA PWM rozbočovač ventilátoru 4pin Datovy kabel pro Serial ATA HDD, 0,5 m
Nepopsal jste to srozumitelně: co je tam za OS? Předpokládám, že W10. No tak ty vám tam "flákly" bez vašeho souhlasu nekompatibilní ovladač síťové karty.
Řešení: odinstalace ovladače postižené komponenty (i se soubory) a snad si PC natáhne svůj původní ovladač.
Můžete zkusit live distribuci Ubuntu. Velká šance že ta stovka bude podporována. Pokud i v Ubuntu síť nepojede, je to asi hw chyba. Jestli pojede tak je to sw, ovladače či něco jiného
Jenom chci napsat můj postup řešení.Já mám na flashdisku live distribuci linuxu(v mém případě mint) a pokud řeším problém s hardware tak jako první nechám naběhnout linux a koukám jak to pod tím běží.Často se stává že je problém v ovladačích,někdy virus.
Počítač mám asi čtyři roky, byl připojen k síťovému kabelu prakticky nepřetržitě, různé přepojování jsem začal zkoušet až o tomto víkendu kdy to začalo vypadávat
sirokko
Může být vadná RJ-45 zásuvka síťové karty v PC, může být vadná samotná síťová karta. Připojení máte v pořádku, viz váš pokus s LAN a notebookem.
Takže jak je zde psáno, zkusit stáhnout nejnovější ovladače pro celý PC v nástroji Windows Update, pak zkontrolovat ovladač samotné síťovky.
Pokud to nepomůže, lepší řešení než výměna desky je koupit interní dedikovan/... pokud máte volný jeden PCIe x1 slot a nainstalovat. Na různé externí WiFi dongly nebo síťovky přes USB bych vůbec nespoléhal, to jsou jen nouzová rychlá řešení.
S revizí ovladačů souhlas, ovšem s těmi USB síťovkami evidentně nemáte zkušenost. Já s nimi pracuji už mnoho let, používají se na CNC a robotizovaných pracovištích, kde je interní síťovka vyhražena pro komunikaci s řídícím systémem stroje a ty USB pak pro komunikaci se servery, internet atd.
Pravda je taková, že za ta leta jsem řešil už x chcíplých interních karet právě nahrazením tím USB zařízením - to mi neselhalo zatím nikdy
BTW - rád bych si nechal ukázat, jak narvete tu vnitřní síťovku třeba do takového mikro PC
které se používají pro řízení robotů a jsou na nich pověšeny třeba 4 USB síťové karty pro QR čtečky, lasery a pod
Takže ono to asi nebude až tak nouzové řešení...
sirokko
Nebavíme se o speciálních aplikacích, ani o micro PC. Já mám zase zkušenosti s USB a síťovku, co se houpe na drátu v různě nespolehlivě provedených konektorech USB, kde není žádná aretace nebo odlehčení káblu, bych rozhodně nedával. Proč asi má RJ-45 zajišťovací jazýček?
Robotizované pracoviště s takovými aplikacemi musí být tedy dobrej oddíl.
širokou Já ti nevím jak moc máš averzi na USB, ale koukni na nové notebooky kolik mají síťovek na desce. I business. Porovnávat USB a rj-45 konektor je s prominutím kravina. Rj-45 bez aretace defakto nedrží vůbec, USB je dost pevně zasunuté, samo ti rozhodně nevypadne. Zkušenosti z práce kdy máme v několika desítkách aut připojených několik USB v zařízení a ok. Na hale jak popisuje kolega, tam nevidím žádný problém.
Než hned běžet něco kupovat, zkusil bych to v jiném systému, třeba (jak píšou kolegové) nějaký Linux na flashce. Tam ověřit, jestli se síťovka chová stejně, jako ve Windows. Pokud ano, tak pravděpodobnost, že síťovka na desce je vadná, se přiblíží téměř k jistotě. Na desce máte dva PCI-Ex sloty, tak pak pořiďte něco takového: czc.cz/... czc.cz/... czc.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.