Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Casovani RAM

Od: frantizsekk* odpovědí: 25 změna:

Chci pridat dalsi ramku do notasu kvuli dual channelu. DDR3 1600mhz, 11-11-11-28. Ta druha, co chci prikoupit, je 11-11-11-27. Chci se zeptat, jestli to kvuli tomu naopak nezpomali.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

geek*
hodnocení

3x
nezpomalí.
frantizsekk*
hodnocení

Tudiz se ta nova jen lehce zpomalli na uroven ty prvni a nebudou se spolu hadat.

hodnocení

0x

Dual channel lze jen s naprosto stejnými paměťmi. Ovšem objektivně vzato při tvém řešení nepoznáš žádné zpomalení, zrovna tak, jako když budeš mít 2 stejné paměti v dual channelu subjektivně nepoznáš žádné zrychlení.

doplněno 10.11.20 19:57:

@bublaaa: Budiž, hádat se nebudu. Co to změní na subjektivním posouzení případného zrychlení nebo zpomalení?

bublaaa*

To není pravda, nemusí být úplně stejné. Už jsem v běžném stolním PC i v notebooku viděl paměti běžící v dual-channel s mírně odlišným časování a dokonce i s rozdílnou velikostí. Je to sice vzácné, ale v zásadě možné.

bublaaa*

ad doplněno 10.11.20 19:57: V posouzení rychlosti celkem souhlasím, nebude to mít žádný znatelný vliv. Obecne řečeno, rychlejší se přízpůsobí té pomalejší. Ale v tomto případě to nebude mít žádný reálný vliv na výkon.

10.11.20 20:22
frantizsekk*
hodnocení

No on ten dual channel ma pry kapku vliv na onboard grafiku. Na hry mam stolni, tohle je takovej kuchynskej stroj. Ale 8gb se dneska ve voknech plni raz dva, spotify, par zalozek atd. Tak kdyz uz to rozsiruju na 16, nechci udelat botu a dokupovat jeste dalsi. Ta sama jako ta prvni se dost blbe shani a kdyz uz, je cena neprimerena.

bublaaa*

Ano, je to přesně jak píšete. Integrovaná grafika je přímo závislá na rychlosti operační paměti a pokud používáte jen int. graf, tak je holý nerozum zapojovat paměti jinak, než v dual-channel. Fandím vám, ať ramku najdete. Uznávám, že to může být problém, oni výrobci mají moc dobře spočítané, kolik kusů mají dodat na trh, aby se jim prodávaly nové.
Pokud se vám nepovede najít tu samou, tak zkuste i jinou, ale jak už jsem někde psal, je to taková napínavá loterie, jestli to pojede.

Zkuste si najít ve svém okolí někoho jako jsem já, kdo je vetešník přes paměti a podobné věci a shromažďuje to jak sysel *smich* Kdybyste si od něj takovou nabušenou krabičku se 100 pamětmi půjčil, skoro nepochybuji, že byste našel nějakou, který se chytí v dual-channel režimu.

jm
hodnocení

0x
Na více starých pc s DDR 2 i DDR 4 jsem měl v dual režimu různé druhy ram. Treba 2400/2666mhz jiných značek. Chcete fotku?
A rozdíl tedy člověk rozhodně nepozná.

Ono totiž ani nepoznáš, že běží/neběží v dual režimu. Na tu fotku se rád kouknu.

Dva počítače doma - tři plus jeden modul. Z foto je zřejmé, že mají rozdílné parametry. Jedna je s jiným CL, druhá MHz. Všechno v dualrežimu - pokud můžu důvěřovat programu speccy.

Je zvláštní, že u třetího PC a pamětí G.Skill neuvádí žádná data - prostě je nedokáže vyčíst - koupeny 2x8 GB. Takže u toho třetího sice mám paměti shodného typu, ale jestli jsou v dual režimu prostě netuším.

Casovani RAM
Casovani RAM #2

Tchýně má 1+2 GB ale podrobnosti teď nedotáhnu - v mailu jsem měl jen toto

11.11.20 10:18

frantizsekk*
hodnocení

No, pamet je na ceste, prijde tak za tyden. Az ji tam dam, prihodim screenshot z cpuz

bublaaa*

Bezva, rád na to mrknu *palec*

frantizsekk*
hodnocení

Uz, ale blbec jsem si neulozil vysledek prvniho benchmarku pred vlozenim druhyho sticku. Si nejsem jistej, ale vic nez 5 tisic to nebylo.

frantizsekk*
hodnocení

Pamet prisla, je citit zlepseni, hlavne vykon onboard grafiky, preci jen intel hd4000, tam je kazdy zlepseni dobry. Jede v dualu naprosto v poradku.

Casovani RAM #4
Casovani RAM #5
bublaaa*

Super, tak to asi pomohlo. Goog job*hej*

Můžu se ještě zeptat, jaké konkrétní paměti to jsou? Třeba to někomu pomůže, podobných informací o spolupracujících rozdílných modulech po netu moc není.

frantizsekk*
hodnocení

Tady to je. CPU je i5 3230M. Hlavni je mit stejnej typ napr. pc3 12800 a ohlidat si volty, nektery ddr3 jsou 1.35v a nektery 1.5v. I kdyz maji jijny CL, pocitac si je nacasuje tak nejak aby jely spolu, nekdy je treba jeste jednou vypnout a zapnout. Jenze, jakmile si je tak nejak srovna k sobe, jedou spis v bezpecny rezimu, tudiz pomalejc. Tohle je notas Dell, tu se neda v biosu delat skoro nic. No a me slo o to, ze jeden parametr v tech latencich tRAS maji lehce jinej a jestli to nebude mit moc velkej vliv. Jedna ma 27, druha 28, dohromady se to nastavilo na 30. Coz neni tak hrozny a je opravdu citit, ze ted ramka krmi procesor o dost rychlejc a vsechno jde tak nejak lehceji, plynuleji.

Priste se podivam na cpu, zatim je vykon dostatecnej, ale hodlam tam v budoucnu strcit i7 3720QM podporenej pcie ssd diskem. A budu spokojenej, byt na tom beztak jen koukam na skylink

Casovani RAM #6
Casovani RAM #7
Casovani RAM #8
bublaaa*

To je notebook?

bublaaa*

Ok, tak pokud mi Google vyplivl správné výsledky, jde o tyto dva SODIMM moduly, které dobře spolupracují v dual-channel režimu:

Corsair SODIMM DDR3 8GB 1600MHz CL11 CMSO8GX3M1A1600C11
pameti.heureka.cz/...

Hynix SODIMM DDR3 8GB 1600MHz CL11 HMT41GS6MFR8C-PB
pameti.heureka.cz/...

Správně?

btw: Jen se snažím nakrmit Google *hledam**smich*

frantizsekk*
hodnocení

JJ tak tak. A ten dual channel je u integrovany grafiky hodne potreba, jeji vykon pak stoupne cca o 25 procent!

frantizsekk*
hodnocení

No a zde po instalaci i7 3720qm, k tomu ssd a plotynka sla misto dvd a hotovo. Extra grafika se do toho dat neda, takze intel hd4000 je max.

Casovani RAM #9

Tak ať slouží - ovšem jestli to moc pomohlo, to tedy netuším... ty rozdíly moc velký nejsou - spíš pocitově o těchto tabulkách, ale v reálu? Pochlubte se po týdnu práce, jak se to projevuje v praxi...

frantizsekk*
hodnocení

No na hry to nemam, jen jsem ukazoval, ze i tak to neco prida a ma to smysl. Ovsem spousteni je kratsi, celkova odezva je o dost sviznejsi. Internetovy stranky jsou rok od roku narocnejsi na hw a tohle odstranilo tu vterinku dve po kliknuti, nacitani slozitejsich stranek je sviznejsi, napriklad rolovani kanalu ve skylinku. Mam doma jeste 3 desktopy[ no jeden z nich ma 13 let a je to c2q 2.66ghz pretaktovanej na 3.4 pri 1.24v-nehreje se, ramky pouhych 800mhz, ale jeste slape, s rx 560 4gb ze sebe jeste neco vymackne], ale na ty se sebehnou decka s navstevou a potrebuju se s necim zasit do kuchyne :D Navic me bavi se v necem rejpat..Asi tak. Driv jsem si myslel, ze mi staci vedet jen typ, frekvence ramky a CL, no jak jsem se do toho hloubal vic, vyskakaly na me dalsi parametry, ktery muzou ovlivnit vysledek. Tak vice mene proto muj dotaz. Ale jak rikam, ted spokojenost, muzu mit otevreno vic prohlizecu, karet, jen kliknu a je to. Chlazeni si poradilo i s tou i7 v pohode, ale grafitovej papirek z ciny se misto pasty neosvedcil, chce to koupit kvalitni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]