Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se VPN?

Od: kaktus123* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

zajímá mě jaký názor máte na VPN a zdali se celkově vyplatí, většinou to není zdarma.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Záleží k čemu ji budeš používat. Pokud běžně používáš torrenty a třeba Kodi na sledování jinak placeného obsahu zdarma, výjde tě paušál za VPNku rozhodně laciněji než nějaká žaloba autorských svazů z Ameriky.
Není to tak dávno co lidi dostávali predžalobní výzvy "zaplať nebo to dáme k soudu". A co si budeme povídat.. I kdybys soud neprohrál, tak jen zastupování advokátem v Americe ti pěkně nabourá domácí rozpočet.
Koukal jsem po nějaké VPN zdarma a něco málo se snad dá najít. I za cenu toho že je dobrá VPN bezplatně pouze pro jedno zařízení v domácnosti. Pokud budeš hledat krytí pro celou domácnost asi bude potřeba zaplatit paušál nebo se spokojit s tím že to asi bude omezené množstvím dat nebo rychlostí připojení.

hodnocení

1x
VPN je určitě skvělé pro vysokoškoláky na přístup k univerzitním zdrojům apod..
Studenti mají univerzitní VPN připojení zdarma.

hodnocení

1x
Od vpn si nelibuj zázraky. Je to jen man in the middle, který si udržuje statistiky. Sám o sobě může bezpečnostní problémy, úniky dát nebo dostane befelem poskytnout někomu informace o provozu. Asi bych to používal jen pro přístup k obsahu co je přístupný jen v jistém regionu. Na nic jiného ne. Tohle video mi přišlo jako ok...

youtu.be/...

hm*
hodnocení

0x

Jak "jestli se vyplatí"? Buď ji potřebuješ/chceš, nebo ne. A když ji chceš třeba doma, tak si ji uděláš zadarmo, takže vyplatí/nevyplatí ... co ti na to napsat?

K čemu ji chceš používat?

kaktus123*
hodnocení

Tak nejvíce mi jde o soukromí na internetu, proto ji chci používat. No nevím jak to myslíte že když ji chci doma tak jí mám zadarmo, o tom jsem ještě nic neslyšel tak budu rád o podrobnější vysvětlení. Chci jí ale taky využívat na mobilu/notebooku na veřejných wi-fi.

anon65534

VPN se dá hostovat i doma ale podle typu připojení v domácnosti to může být jednodušší či složitější. Já mám doma Raspbery pi 3 a na něm wireguard a používám to když jsem na veřejných sítích nebo ve škole protože tam máme absolutně stupidní filtry obsahu.

Sestavení je celkem jednoduché díky automatizovaným skriptům jako PiVPN a celkem to vyjde na max 2000,- jednorázově ale to záleží jaké vybavení už máš k dispozici (nebo to jde samozřejmě hostovat úplně kdekoliv (VPS, jiný počítač) ale raspbery pi má pravděpodobně menší spotřebu)

hm*

kaktus123: Soukromí na internetu ... co to je?

Soukromí (utajení vlastních dat) se zajišťuje jejich šifrováním (u webu protokolem https, u mailů využitím PGP/GPG, ...). Pořád jsou ale přenosovým prvkům dostupné informace o tom, s kým (s jakou adresou) komunikuješ.

Na utajení adres (obvykle webových) se používají anonymizéry. S cílovými adresami komunikuje anonymizér jakoby sám za sebe (takže nikdo neví, že jsi to chtěl ty, ovšem samozřejmě to ví ten anonymizér). Kromě toho o tobě hodně údajů může zjistit cílový web i tak, využitím posílaných dat (slyšel jsi o "otisku" prohlížeče?), cookií, skriptem (který se spojí "přímo") apod. Toto všechno platí i pro případ, že použiješ místo anonymizéru VPN.

Pro "úplné" utajení se používají takové ty "temné" zóny internetu, ale v těch se nevyznám, ovšem ani tam nelze zaručit utajení na 100 %.

VPN se hlavně hodí k tomu, aby sis spojil do "své zvláštní sítě" pár prvků, které komunikují mezi sebou a jejichž vzájemná komunikace by za normálních okolností byla obtížná (třeba stanice za NATem, přístup k něčemu odkudkoliv, ale aby k tomu nemohl nikdo cizí atd.).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]