Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomalá domácí síť a sdílení - proč?

Od: bb* odpovědí: 5 změna:

Dobry den, prosim o radu. Nove jsem postavil a nainstaloval dva stolni pocitace , ktere jsou pres router pripojeny k netu. Jeden (starsi) má integrovanou sitovku a je pripojen kabelem, druhy je pripojen bezdratove pomoci sitoveho donglu (zastrcen do USB 2.0). Oba pocitace maji rychle nove vysokokapacitni HDD, router je dodan primo providerem pripojeni (mnoho se na nem neda nastavit). Oba PC maji Visty Home Premium, 8Mps pripojeni.

Pred prestavbou jsem pouzival stejny starsi pocitac a notebook (na obou byly pomalejsi HDD-stari cca 3 roky) s jinym (vlastnim) routerem Linksys. Jelo se na XP Home pres stejnou sitovku starsiho PC a NB mel integrovanou wifinu. Pripojeni 2Mbs.

PROBLEM: nyni prenos souboru cca 700MB (bezny film v divx) z PC na PC zabere cca 10min!, drive z PC na NB cca 3 min ( a i to mi prislo moc). A co je horsi, pri presunu malych souboru (typicky mp3) se vysledku prakticky nelze dockat. Take PC s wifinou ma obcas problem s kvalitou netoveho pripojeni-napr. pri sledovani nejakeho streamu (ocko, stream cz) dochazi ke kousani prenosu.

Dodavam, ze obe sitovky se nainstalovaly prakticky samy bez meho zasahu. Zkousel jsem pingovat oba PC mezi sebou podle navodu ( pctuning.tyden.cz/... ), oba na sebe bez problemu dosahly, zadne ztracene pakety.

Kde je chyba? Muze to byt vinou toho USB donglu? Dekuji za Vase rady.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U wifi je velmi často problém s třískáním se na kanálu na kterém wifi vysílá, takže změnit na routeru kanál. Dále co dosah? Neni usb wifina daleko od routeru? Vtim je v tom že většinou je wifi zpomaluje automaticky podle signálu, pokud je malý signál tak wifi pojede pomalu a je to jasné...

bb*
hodnocení

No pred vyfasovanim routeru od providera jsem jel na tom Linksysu a misto donglu jsem mel normalni D-link wifi kartu do PCI. To vse se starym providerem, v podstate se na ocko treba neslo koukat jak to padalo (ono se na to neda koukat vetsinou i kdyz to nepada:)). Signal tak 60%. Po tom jsem koupil ten dongl a bylo to o malicko lepsi (asi hlavne diky tomu, ze je s pocitacem spojen metr dlouhym kabelem a mohl jsem tak najit lepsi signal (mel tak 80%). Tehdy jsem zkousel i zmenit kanaly a obcas to trochu pomohlo.

Pak jsem zmenil providera a navysil radikalne rychlost pripojeni. Jsem kousel od uzlu tak to lita mezi 8-24Mbit, ale stejne se na wifi treba to ocko nekdy sekne. Signal nyni vetsinou tak 80%, cili taky nic extra. Na NB jsem mival tak 100-80% (podle carek).

Hlavni problem je vsak prenos souboru. Zmenit kanaly me nenapadlo bo s internetem uz takovy problem neni, myslel jsem zda spise neni neco spatne nastaveno napr. ve vlastnostech sitovek. Zkusim je zmenit. Dik.

bb*
hodnocení

Kanal na routeru jsme nahodne zmenil, router restartoval a je to asi stale stejny. Napr. pri kopirovani filmu 700MB se 1/3 prenese rychlosti cca 45000kb/s, a pak to spadne az na cca 1600kb/s a totu rychlosti to dojede do konce coz trva cca 5min nyni.

45000kb/s vám to určitě opravdu nepojede- to je více jak 100Mbit síť, těch 1600 je reálné, odpovídalo by to hlavně 10Mbit wifi síti. Máte obě zařízení na géčko? To je 54 Mbit nebo je jedno béčko. Případně vyměte routeru i usb wifině automatiku a lupněte je natvrdo na géčko. Ale taky klidně zkuste dát wifi zařízení více k sobě. Nu a pokud jde o ten prodlužovák na usb- divim se že to s nim jede, s usb wifinou jsem už tu čest měl a s delším jak 20sm prostě nejela, kdo ví zda to neni právě ten problém :)

bb*
hodnocení

Na routeru bylo a je natvrdo nastaveno 802.11g, na donglu to neumim nastavit. Dongle jsem strcil tedy rovnou do USB portu na PC a nic se nedeje, resp. ma to jeste horsi uroven signalu (60-70). Jedna se o neznackovy vyrobek na ktery ovsem vsichni peli chvalu (asi 70 100% zakaznickych recenzi). Chipset je nejaky Ralink. Prodluzovak je do takoveho stojanku co s tim byl.

Co se tyce te rychlosti mate pravdu. Tech 45000-50000 bylo jen v pripade kdyz jsem zadal prenos z PC se sitovkou na PC s wifinou, cili to merilo vlastne jen prenos HDD do chvile nez to zaclo odesilat vzduchem (jestli to dobre analyzuji).

Bohuzel wifinu do PCI uz nemam, bych ji znovu vyzkousel a prenos PC nepripada prakticky v uvahu jak jsou nepristupne, resp. nemam tak dlouhy sitovy kabel abych mohl prehodit sit a dongl. Dekuji za snahu pomoci.

PS. ted to jede dokonce uz jen 700kb/sek:). Vot takaja technika.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]