Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pomocí produktů Mikrotik rozšiřuji pokrytí domu a dílny formou centrálního řízení CAPsMANem a 3x CAP. Mám to nastaveno dle návodů na internetu a vše funguje. Pročetl jsem ale spoustu diskuzí a tutoriálů a všichni řeší, že by tyto wifiny měly mít jiné kanály. Pokud nechám na AUTO, CAPsMAN mi na všechna CAP naháže tentýž kanál pro 2,4 a zase tentýž pro pásma 5GHz. Případně po restartu zase jiné kanály, ale opět na všechny klienty CAP. Podle Wifi Analyzeru je mezi CAP sice rozdíl cca -25dBm, ale i tak. Mám to tak nechat (nepozoruji výpadky ani malou rychlost) a nebo to ručně rozházet na 1,5,9,13 pro 2,4? Pro 5G rozházet jak? Nepočítám, že se do toho cpou sousedi - to bych našel jiné kanály. Ovšem aby se zase oni časem nepřeladili do mých ručně nastavených, pokud mají také AUTO. Děkuji
u wifiny můžete mít stejný název, aby se nemusela složitě hledat, ale kanál musí mít každé zařízení jiný a na pevno. Takže žádný AUTO ale konkrétní kanál nejlépe ob 3 kanály takže třeba 1,4,7,10,13. Stejné kanály mohou být v pásmu 5GHz protože ty jsou na stručně řečeno na dvojnásobné frekvenci než 2,4GHz, takže se nemíchají, akorát mohou mít širší pásmo, tak to bych nechal úzké. myslm že je to 40MHz
Chápu, jenže ten Capsman jim dává stejné kanály sám. SSID shodné je, zařízení se v poho přehlašují dle signálu. Mám ho tedy ručně přenastavit na volné kanály - ale jak do toho vmísit sousedy? Ono asi nepůjde najít volno pro každé zařízení
stáhne si buď do mobilu WiFi analyzer, nebo do NB Inssider a prohledejte okolí a pak vyberte kanály nejméně zarušené nebo s nejslabším rušivým signálem a nastavte je pevně jak říkáte ručně.. doplním: no zkusit to musíš jinak to nezjistíš...třeba na měsíc a vidíš
Tak jsem se po čase k tomuto problému vrátil, byla na to chvilka. Projel jsem Frequency Usage na svém Mikrotiku. Měl jsem ručně nastavené kanály pro své CAPy, tj jedno na 2412, druhé 2432 a třetí 2452 (pásmo g/n, tedy 1,5,9). Opsal jsem si hodnoty signál šum a S/N a ještě letmo poznačil tyto hodnoty sousedů. Logicky kde jsme se shodovali se soudedy, byl S/N horší. Ale to hlavní teď přijde, nevím jak to Mikrotik v Capsmanovi řeší co se týká výkonu a přepínání klientů, ale v defaultu co mám, pokud dám na všechny CAPy auto frekvenci, restartuju, tak Auto mi dá všude stejné kanály, tedy na všechny 3 CAPy, jsk jsem psal v úvodu vlákna. Jenomže, pokud potom znova proskenuju pásmo, signál i S/N je podstatně lepší v situaci, kdy mám kanály shodné. A to v řádeh jednotek. Například odlišné kanály průměr signál -60 dBm poměr signál/šum 48 a stejnéé kanály průměr signál -50 dBm poměr signál/šum 57. Takže mi to hlava nebere
ještě uvedu, že CAPy se musí vidět, dva jsou tak 10m od sebe přes zeď, třetí 15m vzduchem od bližšího, pásmo 5GHZ jsem zatím neřešil
pozoruji kolísání okolo 2-3 dB, i tak je o to 7-10 dB lepší hodnota než odlišné kanály
CAPy jsem zapozeny kabelem, napadlo mě, jestli CAPsMANager na hlavním routeru ten výkon nějak neřídí, ikdyž má stjený kanál. Četl jsem spoustu zahraničních fór a všichni uživatelé mají stejný dotaz, tj. že po startu jimCAPsMAN dává shodné kanály (ale pozor, jen shodné s vlastními zařízení ve správě, NIKDY nejsou shodné s jinými wifi v okolí - sousedi)
Ano, o 10 dB zlepšení při stejném kanálu je vidět i na klientovi (mobilu). Pak nechápu, proč se všude "nařizuje", mít na více AP jiné kanály - ale tady beru v potaz více různých AP bez centrálního řízení a od různých sítí nebo majitelů. Ovšem jak jsem zmínil, může to ten capsmanagr nějak eliminovat a řídit a tím pádem rozdílnost kanálů je pro centrální správnu na škodu. Jenže to nemám jak a kde potvrdit. Ani Mikrotik podpora nic neví, každopádně kolegové z é světa mají stejný problém a řeší ho pouze ruční změnou na cizí kanál (ale protože jim je vtloukáno v článcích na netu, že to tak je dobře)
Nie som oboznámený s funkciou CAPsMAN na Mkt, akurát z prehľadového popisu k dospelým wifi controllerom Cisco viem, že vedia pripôsobiť vysielací výkon každého AP v spoločnej správe aby tak predišli interferenciám. Domnievam sa, že je to práve kvôli tomu, že vysielanie má presah cez viac kanálov ako sa bežne doporučje použiť kanály 1,6,11.
Pak nechápu, proč se všude "nařizuje", mít na více AP jiné kanály - protože přijímač pak neví na který AP se má připojit kdž je stejný kanál, stejná síť , stejná frekvence,,,v případě, že úrověň se mění , navíc podkud není stejná vzdálenost přijímače od všech AP, bastává fázový posun signálu, ten se klidně odečte takže se v praxi zeslabí, nebo dokonce varuší, dojde k vadnému paketu, ten se musí opakovat, takře je chbová komunikace na úkor uřitečných dat,. Je těch dlvodů málo?
mimochodem, autokamitaka je tam právě proto, aby nezalí nevolali furt servis...pro znalé je ta druhá volba, nastavení ručně..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.