Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stejné kanály Wi-Fi 2,4 a 5

Od: jendabenda odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, pomocí produktů Mikrotik rozšiřuji pokrytí domu a dílny formou centrálního řízení CAPsMANem a 3x CAP. Mám to nastaveno dle návodů na internetu a vše funguje. Pročetl jsem ale spoustu diskuzí a tutoriálů a všichni řeší, že by tyto wifiny měly mít jiné kanály. Pokud nechám na AUTO, CAPsMAN mi na všechna CAP naháže tentýž kanál pro 2,4 a zase tentýž pro pásma 5GHz. Případně po restartu zase jiné kanály, ale opět na všechny klienty CAP. Podle Wifi Analyzeru je mezi CAP sice rozdíl cca -25dBm, ale i tak. Mám to tak nechat (nepozoruji výpadky ani malou rychlost) a nebo to ručně rozházet na 1,5,9,13 pro 2,4? Pro 5G rozházet jak? Nepočítám, že se do toho cpou sousedi - to bych našel jiné kanály. Ovšem aby se zase oni časem nepřeladili do mých ručně nastavených, pokud mají také AUTO. Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
To se týká jen stejného pásma. Pokud máte stejné číslo kanálu na 2,4 GHz a na 5 GHz, ve skutečnosti se jedná o naprosto jiné kanály (frekvence), takže se nemají jak rušit ;)
EDIT: teď se dívám, že asi odpovídám na něco jiného *smich* tak si radši počkejte na další rady ;)

111®
hodnocení

0x

u wifiny můžete mít stejný název, aby se nemusela složitě hledat, ale kanál musí mít každé zařízení jiný a na pevno. Takže žádný AUTO ale konkrétní kanál nejlépe ob 3 kanály takže třeba 1,4,7,10,13. Stejné kanály mohou být v pásmu 5GHz protože ty jsou na stručně řečeno na dvojnásobné frekvenci než 2,4GHz, takže se nemíchají, akorát mohou mít širší pásmo, tak to bych nechal úzké. myslm že je to 40MHz

jendabenda
hodnocení

Chápu, jenže ten Capsman jim dává stejné kanály sám. SSID shodné je, zařízení se v poho přehlašují dle signálu. Mám ho tedy ručně přenastavit na volné kanály - ale jak do toho vmísit sousedy? Ono asi nepůjde najít volno pro každé zařízení

jendabenda
hodnocení

Tedy pokud si to dám ručně, aby se mi za moment na moje kanály nenaladili sousedi kdyby měli taky auto - přece to nemůžu pořád hlídat

111®
hodnocení

0x

stáhne si buď do mobilu WiFi analyzer, nebo do NB Inssider a prohledejte okolí a pak vyberte kanály nejméně zarušené nebo s nejslabším rušivým signálem a nastavte je pevně jak říkáte ručně.. doplním: no zkusit to musíš jinak to nezjistíš...třeba na měsíc a vidíš

111®
hodnocení

0x
Když vybereš kanály s nejslabším signálem sousedů, nemusíš mít obavy

hodnocení

0x
Tak to ta automatika moc nefunguje...
Kanály musíš rozhodit. Neni nutné aby byl každý jiný, ale nesmí se vidět ty stejné a pokud není jiná možnost tak co nejméně (ale ty máš malou síť na to aby nebyla jiná možnost).
Nicméně z toho co píšu tak můžeš usoudit, že automatika třeba uvažuje tak, že na sebe skoro nedosáhnou a pásmo je zarušené...
Jo a automatika na WiFi to je pecka. To čas od času někdo někoho zaruší a máš pak zase co dělat... je to jako elektrika, oprava aut a další věci které přeci každý zvládne.

jendabenda
hodnocení

Tak jsem se po čase k tomuto problému vrátil, byla na to chvilka. Projel jsem Frequency Usage na svém Mikrotiku. Měl jsem ručně nastavené kanály pro své CAPy, tj jedno na 2412, druhé 2432 a třetí 2452 (pásmo g/n, tedy 1,5,9). Opsal jsem si hodnoty signál šum a S/N a ještě letmo poznačil tyto hodnoty sousedů. Logicky kde jsme se shodovali se soudedy, byl S/N horší. Ale to hlavní teď přijde, nevím jak to Mikrotik v Capsmanovi řeší co se týká výkonu a přepínání klientů, ale v defaultu co mám, pokud dám na všechny CAPy auto frekvenci, restartuju, tak Auto mi dá všude stejné kanály, tedy na všechny 3 CAPy, jsk jsem psal v úvodu vlákna. Jenomže, pokud potom znova proskenuju pásmo, signál i S/N je podstatně lepší v situaci, kdy mám kanály shodné. A to v řádeh jednotek. Například odlišné kanály průměr signál -60 dBm poměr signál/šum 48 a stejnéé kanály průměr signál -50 dBm poměr signál/šum 57. Takže mi to hlava nebere

doplněno 21.11.20 14:05:

ještě uvedu, že CAPy se musí vidět, dva jsou tak 10m od sebe přes zeď, třetí 15m vzduchem od bližšího, pásmo 5GHZ jsem zatím neřešil

otto*
Scanning môže dávať rôzne hodnoty signálu, pretože signál normálne kolíše v rádu jednotiek dB, niekedy aj viac ako 10 dB. Čím je slabší, tým viac kolíše.
jendabenda
hodnocení

pozoruji kolísání okolo 2-3 dB, i tak je o to 7-10 dB lepší hodnota než odlišné kanály

CAPy jsem zapozeny kabelem, napadlo mě, jestli CAPsMANager na hlavním routeru ten výkon nějak neřídí, ikdyž má stjený kanál. Četl jsem spoustu zahraničních fór a všichni uživatelé mají stejný dotaz, tj. že po startu jimCAPsMAN dává shodné kanály (ale pozor, jen shodné s vlastními zařízení ve správě, NIKDY nejsou shodné s jinými wifi v okolí - sousedi)

otto*
7-10 dB je celkom aj dosť. Zmena takejto hodnoty by mala byť vidieť aj na klientoch ak vedia zobraziť hodnotu signálu v dBm namiesto v obligátnych čiarkach.
otto*
Tiež je dobré vedieť, že vysielanie z 1. kanálu nekončí na kanáli 5. V závislosti od blízkosti prijímača voči vysielaču a jeho výkonu je ho možné zachytiť aj na kanáli 13. Na rovnakom kanáli môže vysielať aj niekoľko desiatok sietí a nebudú sa navzájom rušiť. Budú ovšem spolu zdielať šírku prenosového pásma, ktorá môže byť rôzna v závislosti na modulačnej schéme každého klienta.
Náročnejšia modulačná shéma dokáže preniesť za rovnaký čas viac dát, potrebuje na to ovšem dostatočné SNI (signal-to-Noise-Interference). SNI Mikrotik nedokáže odmerať, je to niečo iné ako S/N.
jendabenda
hodnocení

Ano, o 10 dB zlepšení při stejném kanálu je vidět i na klientovi (mobilu). Pak nechápu, proč se všude "nařizuje", mít na více AP jiné kanály - ale tady beru v potaz více různých AP bez centrálního řízení a od různých sítí nebo majitelů. Ovšem jak jsem zmínil, může to ten capsmanagr nějak eliminovat a řídit a tím pádem rozdílnost kanálů je pro centrální správnu na škodu. Jenže to nemám jak a kde potvrdit. Ani Mikrotik podpora nic neví, každopádně kolegové z é světa mají stejný problém a řeší ho pouze ruční změnou na cizí kanál (ale protože jim je vtloukáno v článcích na netu, že to tak je dobře)

otto*

Nie som oboznámený s funkciou CAPsMAN na Mkt, akurát z prehľadového popisu k dospelým wifi controllerom Cisco viem, že vedia pripôsobiť vysielací výkon každého AP v spoločnej správe aby tak predišli interferenciám. Domnievam sa, že je to práve kvôli tomu, že vysielanie má presah cez viac kanálov ako sa bežne doporučje použiť kanály 1,6,11.

111®
hodnocení

0x

Pak nechápu, proč se všude "nařizuje", mít na více AP jiné kanály - protože přijímač pak neví na který AP se má připojit kdž je stejný kanál, stejná síť , stejná frekvence,,,v případě, že úrověň se mění , navíc podkud není stejná vzdálenost přijímače od všech AP, bastává fázový posun signálu, ten se klidně odečte takže se v praxi zeslabí, nebo dokonce varuší, dojde k vadnému paketu, ten se musí opakovat, takře je chbová komunikace na úkor uřitečných dat,. Je těch dlvodů málo?

jendabenda
hodnocení

jasně - tady beru v potaz více různých AP bez centrálního řízení a od různých sítí nebo majitelůale estli CAPsMANager na hlavním routeru ten výkon nějak neřídí, ikdyž má stjený kanál. , tj. že po startu jimCAPsMAN dává shodné kanály (ale pozor, jen shodné s vlastními zařízení ve správě, NIKDY nejsou shodné s jinými wifi v okolí - sousedi)

111®

nepapouškuj to už jsem četl...a jestli se ti rada různé kanály nezdá, tak ji ignoruj...

jendabenda
hodnocení

neřekl, že nezdá, ale nemám odpověď na tvrzení, jeslti to centrální řízení capsmanem nemá jinak než je standard

111®
hodnocení

0x

mimochodem, autokamitaka je tam právě proto, aby nezalí nevolali furt servis...pro znalé je ta druhá volba, nastavení ručně..

jendabenda
hodnocení

Narazil jsem na tento článek - kapitola WI-FI SÍTĚ 4. GENERACE

článek - Revoluce/...

Nemůže to být to, co řeším? Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]