Nejste přihlášen/a.
Dorbý den,
jak prosím nejjednodušeji založím email s firemní doménou info@domena.cz, když mám doménu už založenou. Je lepší, připlatit si email na Forpsi (150 Kč/rok) nebo lze nějak založit na seznamu.cz nebo gmailu.com?
Nejde mi o peníze (150 Kč za rok nic není), ale co je nejpraktičtější.
A ještě druhý dotaz. Když mám koupenou doménu abcd.cz, ale nemám založené emaily, může si někdo založit email info@abcd.cz, třeba konkurence?
Děkuji za odpověď.
Emailová adresa info@domena.cz zpravidla náleží k doméně, kterou si pronajmete a nikdo jiný ji používat nemůže. Někteři poskytovatelé ji mají i zdarma, obhospodařuje se většinou přes nějaké webové řešení třetí strany, přes POP3, či IMAP. Ale může to být i pokryté nějakým minimálním zřizovacím poplatkem (jak zmiňujete), přeci jen to stále běží na jejich serverech a musí se o to někdo starat.
Má to své výhody i nevýhody, unikátní info@ adresa k doméně je zpravidla to nejjednodušší a nejpřímější, co klient očekává, je to určitá známka solidnosti.
Nezávislé řešení na webové doméně (např. Email.cz) zase může pokrýt i více podnikatelských aktivit (pokud takové máte) a nezaniká s ukončením pronájmu domény.
Ještě doplním, že tento email, se buď zakládá v administraci webového prostoru, či domény, nebo vám údaje k používání mailu přijdou společně s přístupovými údaji k administraci. Pokud to v administraci nikde nevidíte, kontaktujte poskytovatele webhostingu, určitě rád poradí.
No jde o to, že seznam nabízí už založení na vlastní doméně. Tak by mě zajímalo, jak to mají vymyšlené.
A google, tak ten má samozřejmě free gmail.com, ale už také nabízí, že si mohu založit jakýkoliv email, ovšem ceník nikde.
Tak nevím, jestli jít do toho google nebo např do Forpsi. Ale říkáte tedy, že když budu mít doménu abcd a na ní email info@abcd.cz, tak si nikdo např. u toho google nemůže založit třeba email@abcd.cz?
Děkuji
Seznam: Nezkoumal jsem to moc, ale oni mají mailové servery, mají 6 svých domén a patrně nemají problém přidat doménu jakoukoliv jinou zákaznickou. A se svým mailem (ve své doméně) zřejmě pak pracuješ stejně, jako s obvyklou adresou nekdo@seznam.cz. Jestli to poskytují zadarmo, klidně bych to vyzkoušel.
A ano, už to tu bylo: Když jsi vlastník domény abcd.cz, nikdo jiný si už nikde nezaloží mail@abcd.cz ani www.abcd.cz, ... prostě nic, co končí abcd.cz.
Tomu se říká aliasy (email forwarding) a záleží na tobě, jaké si na své doméně vytvoříš a na jaký mailserver budou směrovat. Např já používám léta hosting u pipni.cz zdarma. Tam mám zřízenou fyzickou poštovní schránku na jejich (malém, zdarma) mailserveru "jméno@abcd.cz". Pro zálohu mám na své doméně i alias "jméno@abcd.cz" s přesměrováním na můj google mail jméno.příjmení@gmail.com (pro jistotu, jelikož hostuji zdarma, nemám žádné záruky, a už se stalo po jejich technických problémech, že mé maily u nich byly v čudu - nemám si kde stěžovat, je to zdarma a mají to tak v podmínkách, že free nezálohují). Mail poslaný na jméno@abcd.cz mi tak přistane na server u pipni.cz i na gmail (pochopitelně toto by šlo řešit i pravidly pošty v me schránce na pipni pomocí přeposlání). Ale např. jsem chtěl, aby i členové širší rodiny mohli používat snadno zapomatovatelnou adresu členrodiny@abcd.cz a nehodlám jim, ani to kapacitně není možné, udržovat schránky na mém hostingu zdarma. Tady si právě v administraci u pipni.cz nastavim aliasy. Např. bratr@abcd.cz poputuje přímo na jeho schránku u seznamu, táta@abcd.cz na jeho mail u volny.cz, bratranec@abcd.cz na jeho gmail. (Dále je pak vhodné, aby si každý na tom svém mailovém serveru podstrčil adresu xx@abcd.cz jako odesílatel (lze nastavit), aby i odchozí pošta deklarovala odesilatele jako xx@abcd a ne jejich reálnou emailovou adresu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.