Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Grafika assembleru

Od: nakiro* odpovědí: 7 změna:
Nevíte někdo jak programovat v assembleru grafiku pro dos?(bod za bodem)Schánim nějaký návody, ale zatim jsem nic nenašel...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dallda
hodnocení

0x
Asi poradne nevis co chces, protoze assembler je storojovy kod procesoru, a DOS je operacni system. Pokud chces grafiku v assembleru, tak leda na nejaky LEDdisplej, kde bude assembler rozsvecovat a zhasinat spravne LED. Pokud chces programovat grafiku pod DOS (na monitor, tak doporucuju PASCAL, C, C++, ...). Nebo bych zmenil otazku :)
nakiro*
K tomu s tim dosem: myslel sem že to má bej assembler x86(nebo 8086) a ne modernější verze pro 32bit programování -NASM nebo tak něco.A jestli myslíš že to nejde, tak mi pak vysvětli tuhle soutěž ve vykreslování grafiky v assembleru: nuane.com/vyhen/1/... , nuane.com/vyhen/0/... , nuane.com/vyhen/0/... .
dallda
Omlouvam se, ale nepovedlo se mi nikde dostat na stranku zadani, kde je o te grafice psano, pokud jsem se prehledl, posli mi pls jeste odkaz primo na nejake to zadani
nakiro*
Tady je zadání: nuane.com/vyhen/09/vcc1rul.html , tady sou výsledky: nuane.com/vyhen/09/vcc1res.html a tady je řešení i se zdrojákama: nuane.com/vyhen/09/vcc1src.rar .Je to jen první kolo soutěže VCC (mělo to co dělat s diskmagem Výheň, al ten už nevychází aspoň 5 let)
dallda
No tak, to je drsne. Ja se tak maximalne vyznam v assembleru pro 8051 a obavam se, ze dneska uz o tom moc materialu nenajdes. Ale snad ti nekdo poradi, ale zda se mi to zbytecne se tohle ucit . No jinak si myslim, ze k nauceni ci pochopeni toho se staci kouknout na vysledky (zdrojaky) teto souteze. nuane.com/vyhen/09/vcc.html
shakul
A materialu se na webu i dnes najde dost - presneji receno mnohem vic, nez pred deseti lety, kdy tohle bylo jeste aktualni. Jen je treba vedet CO hledat. Doporucuji pro zacatek ralf brown interrupt list - a jestli tohle zajemce neodradi, tak se podivat na nejakou low-level dokumentaci k beznemu HW a VGA adapteru :)
A az zajemce zjisti, ze 640KB mu nestaci a ze segmenty jsou humus, tak se poohlednout po nejakem DOS extenderu zalozenem pokud mozno na DPMI, jako CWSDPMI (pochazi z DOSove verze GCC) nebo DOS/4GW (pochazi z Watcom C) :)
shakul
Jdu trochu pozde, ale vsiml jsem si stranky az ted, protoze mi odtud prichazi navstevnici na web Vyhne :)
Takze - assembler neni primo strojovy kod procesoru. Assembler je lidsky citelny zpusob zapisu strojoveho kodu s minimem abstrakce a lze ho tudiz povazovat za programovaci jazyk. Zdrojak v assembleru se stejne jako zdrojak v Pascal, C a C++ musi zkompilovat na strojovy kod. Jediny rozdil je v tom, ze Pascal, C a C++ jsou jazyky vyssi urovne a je tam vic te abstrakce. Principialne neni problem programovat v assembleru cokoliv v DOSu, ve Windows ani treba v Linuxu. V DOSu staci nastudovat bezny hardware a systemova (a DOSova preruseni), ve Windows se musi stejne jako u programu v Pascalu/C/C++ ke komunikaci s hardwarem pouzivat systemovych knihoven jako kernel32.dll nebo gdi32.dll, v Linuxu nastudovat systemove preruseni kernelu. Co se tyce DOSu, tak staci kouknout treba do te Vyhne na nuane.com/... - je tam toho vic nez dost. Sam jsem si v devadesatych letech programovani pro vsechny tyto OS vyzkousel.
Samozrejme jina otazka je, jestli ma v dnesni dobe smysl ucit se programovani grafiku v assembleru pod DOSem. Dle meho nazoru ma smysl se zhruba naucit, jak se to asi delalo (clovek pak nektere veci lepe chape). Ovsem provozovani teto cinnosti je jen obskurni konicek, ktery samozrejme muze nekoho bavit (viz. 256bajtova intra na http://www.256b.com - jsou to machri). Autorovi puvodniho dotazu bych spise doporucoval grafiku v C/C++ ve Windows nebo Linuxu, pripadne s nekterymi optimalizovanymi rutinami psanymi v tom assembleru - ale dnes uz musi byt clovek machr, aby zvladl napsat rychlejsi kod nez vygeneruje soucasny kompilator Ccka - musi detailne znat chovani modernich procesoru a i tak je to silena prace. Sam jsem behem poslednich sesti let napsal v assembleru jen asi pouhych 200 radku funkci pro praci s vektory pomoci SSE.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]