Nejste přihlášen/a.
Čaute, potřeboval bych doporučit nějaký wifi router. Je připojená kabelem Smart TV a NAS + přes wifi je připojený notebook, telefon a tablet. Byt cca 60m2. Aktuálně mám 100Mb internet, plánuji přechod na 200. Nepotřebuji žádnou průmyslovou techniku, spíš dobrý poměr cena/výkon, jsem běžný uživatel. Cena cca 1500. Pokud máte někdo zkušenosti s nějakýma značkama, popřípadě poradit co nekupovat., budu jen rád. Nejlépe nějaký 2020 model, aby utáhl vše, co jsem zmínil. Díky moc
Všechny dosavadní rady ignoruj a ber je jako by nebyly. Jsou nic neříkající a hlavně špatně. V tém případě potřebuješ GIGABITOVÝ ROUTER, opakuji GIGABITOVÝ, tak aby byl jsi schopný těch 200Mb internet vyždímat na maximum. K tomu potřebuješ ještě nejspíš povyměňovat všechny ethernetové kabely, které máš zapojené z routeru do zařízení za kabely s označením min. cat5e ideálně ber cat6 do budoucna. Pokud si koupíš znovu router, jež přenosová rychlost po drátě je jen 100Mb tak tím těch 200Mb od poskytovatele neprotlačíš. Stejně tak pokud vyměníš jen router a necháš staré kabely tak ten potenciál taky nevyužiješ. Co se týče Wifi rychlosti a signálu to je většinou jen o nasměřování antén a pak stejně jen o počtu překážek v bytě a umístění routeru
primárně na stahování multimediálního obsahu třeba v tom 4K. Filmy, hry, aktualizace...na co asi...na to, aby sis přečetl zprávy na seznamu ti stačí aj 20mbps od kyslíků. Asi má nějakej důvod proč těch 200mbps chce ne? Až se někdy v sobotu večer z ničeho nic rozmyslíš, že se chceš podívat na film, kterej bude mít třeba 80Gb tak pak tu rychlost sosání oceníš. Stejně tak když by sis chtěl pustit po dlouhé době např. hru na PS4 a zjistíš, že vyšel další patch, aktualizace nebo rozšíření, které má samozřejmě další Gb dat navíc. Když máš třeba hodinku nebo dvě na hru tak nebudeš čekat půl dne než se ti to stáhne přes ten slimácký internet...a znovu opakuju...NEEEE Netflix opravdu nevysílá a streamuje ve 4K! Je to je upscaling, kterej je momentálně ještě díky přehlcenosti uživatelů krouhnutej
Na 4k stream bohatě stačí 3,5MB/s. Dokonce i na 8k video z YouTube stačí kabel v 100Mbps portu. Rychlost ukládání na plotny v NAS má také limity, zvlášť u velkých souborů.
Rychlost ukládání 200Mbps zvládne jen SSD disk, ale z hlediska uživatele je ta rychlost úplně absurdní.
Když si někdo pořídí 200Mbps přípojku, tak těžko proto, aby jeden soubor stahoval touhle rychlostí, nýbrž proto, aby šířka pásma pokryla všechna připojená zařízení a jejich potřeby.
Máš nějaké divné počty i představy krtku.
Jako já netvrdím, že pořídit si v dnešní době gigabitový router není vhodné řešení, zvlášť když chce přejít na 200. Kdybych dnes kupoval router, koupím také gigabitový. Ale tvoje ofenzivní argumentace dost pokulhává krtku. Nastuduj si hlavně problematiku streamování a rozdíl mezi bitem a bajtem. To ti dělá trošku problém
99% uživatelů, kteří chtějí fofr internet víc jak 100Mbps jej chce právě proto, aby mohli rychle stahovat a přenášet velkoobjemové soubory...to je dle mého názoru i hlavní důvod proč jej chce tazatel...a nějakých 3,5MB/s což je těch cca 28Mbps na 4K opravdu nestačí a už vůbec ne po vzduchu. Mluvím ze zkušeností a ne jen vlastních. Víc nemá cenu rozebírat..tím pádem platí to, co jsem napsal...
VIdím, že moc rád upozorňuješ na chyby druhých a máš rád silná slova, že? Tak mi tedy prosím tě napiš, jakou šířku pásma podle tebe spotřebuje 4k stream přes internet. Ať ti můžu tvůj blud vyvrátit a konečně se někam pohneme
Čau, já mám právě jeden starší router, ale díky připojení více zařízení to router nezvládá, proto chci koupit nový. Máš nějakou značku, kterou by jsi mi doporučil?
Tím chceš říct, že když za něj připojíš další, tak to bude zvládat? Bude to ještě horší, budeš mít chaos v SSID, dvojí firewall, dvojí překlad adres a vše co s tím souvisí. Původní router bude dělat všechny činnosti jako teď, ten nový to bude dublovat.
Router má být jeden, jako vstupní brána do domácí sítě. A pokud jeho kapacita a dosah nestačí, tak přidat další přepínač (pro kabelová připojení) případně WiFi AP pro bezdáty. Řetězit routery za sebe je opravdu ten nejhorší nápad.
Jsem prakticky ve stejné situaci, stejně velký byt a cca i požadavky. Připojených zařízení mám trochu víc. Používám router TP-Link Archer C20 AC750 (tři antény) s jedním repeaterem pro posílení 5GHz signálu v obýváku a v kuchyni. PC, 2x TV a NAS mám připojené kabelem, tři mobily a dva notebooky přes wifi. Plus nějaké zásuvky a dvě LED žárovky.
Obstál i při "zátěžovém testu"při rodinné oslavě, kdy bylo navíc připojených cca 8 mobilů, dva notebooky, nějaké tablety.
Můj TP-Link to ustál se ctí
tp-link.com/...
No a co? K čemu jedno zařízení potřebuje rychlost vyšší než 12MB/s? Rychlost přípojky se rozloží mezi připojená zařízení. A vzduchem to přes můj router lítá 300Mbps na 2.4GHz frekvenci a 43 Mbps na 5GHz. FullHD stream spotřebuje 1,2MB/s a 4K stream něco málo přes 3MB/s. Plotny v NAS taky mají omezenou přenosovou rychlost ukládání. Tak k čemu v domácích podmínkách potřebuješ mít na jednom portu 200Mbps?
*oprava: "430Mbps"
Běžně na TV přes kabel streamuji 4K video z netu, i když se na ostatních portech vesele surfuje.
Jestli má podle tebe 4k stream jen 3Mb/s tak to bych chtěl vidět tu kvalitu...a pleteš si tu přenos po vzduchu a po drátě...pusť si někdy 4K video..opravdu 4k video, kdy je datový tok víc jak 45mb/s po vzduchu a po drátě a uvidíš ten rozdíl...
Ty neznáš rozdíl mezi bajtem a bitem, nebo neumíš číst? Píšu "něco přes 3MB/s"
Běžně streamuji přes kabel 4K z Netflixu a rychlost jednoho streamu zatím nikdy překročila 3,5MB/s. Pokud si pustím další okno se streamem v PIP, tak je rychlost max 6MB/s, což je jen polovina propustnosti na portu.
A kde si co pletu? Napsal jsem správné hodnoty. Když už někoho upozorníš na to, že se někde plete, tak napiš konkrétně kde a přidej správnou hodnotu. V celém tomhle tématu jsi zatím popletený jen ty, když si pleteš bity s bajtem a evidentně nerozumíš převodu jednotek, ani problematice streamování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.