Nejste přihlášen/a.
Nazdarek.
Mam dotaz, jaky linux byste mi doporucili. OpenSUSE nebo Ubuntu.
Chci nejakou alternativu k Windowsum, abych se mohl rozhodnout, zda widle, nebo neco jinyho. Prozatim jako vedlejsi OS, s kterym bych se seznamil, poznal bych, zda vyhovuje memu ucelu a pak bych se rozhodnul, zda s nim chci a sem schopen dal pracovat nebo ne.
Chapu, ze mi reknete, at vyzkousim oboji a pak se rozhodnu, ale mne jde o to, mit neco pro zacatek. Co nainstaluju a budu pouzivat. Nechci a ani nemam cas venovat se dlouze jednomu systemu, abych pak zjistil, ze je naprd.
Proste s tim chci stravit maximalne tolik casu, abych se to naucil uzivatelsky pouzivat. Tak jaky byste mi spise pro zacatek uplnemu zacatecnikovi s linuxem doporucili.
Ted nejaky pozadavky:
- uzivatelsky pochopitelny a pokud mozno jednoduchy, protoze tomu kulovy rozumim
- musi to byt jeden z vyse zminenych
- dal uz nevim, takze pokud se ptam blbe, tak mi reknete, jak se mam ptat spravne
Dikes za nazory. Snad se mi pak podari rozhodnout.
Axus
Používal jsem Suse i Ubuntu a s obojíma přicházím poměrně často na Windowsáka do styku. Podle mě je pro začátečníka rozhodně lepší Ubuntu. To je můj skromný názor ![]()
pokud to má být pro začátek, pro vyzkoušení
tak bych navrhoval třeba z ubuntu.cz/... stáhnout releases.ubuntu.com/...
Na zkoušku asi nejlepší. Ale pokud to je již vážné tak klidně "full"ubuntu.
Diky za reakce.
Tak zatim to tedy vypada na Ubuntu. Ale klidne samozrejme muzete jeste psat sve postrehy.
A jeden doplnujici dotaz. Existujou nejake emulatory Win XP pro linuxy. Treba pro tu Ubuntu?
Jde mi o to, ze nektere programy, ktere potrebuju proste pod linuxem nepobezi - proto sem se ptal primo i na SUSE nebo Ubuntu, ktere podporuji jeden z tech programu co potrebuju.
Ale dejme tomu, ze budou i dalsi programy, tak jestli jde pod linuxem spustit nejaky emulator XP.
Diky za vas cas...
ja pouzivam pro beh nekterych win aplikaci Virtualbox. blizsi info zde wiki.ubuntu.cz/...
nainstalujes pres prikaz: sudo apt-get install virtualbox
muzu vrele doporocit, je to jednoduche a efektivni. Dalsi hodne znamej je WMvare, ale mne vyhovuje virtualbox.
btw. stranka wiki.ubuntu.cz je jeden z nejlepsich zdroju informaci o ubuntu na ceskem na netu. Samozrejme existuje i anglicka emulace...
doplněno 15.02.09 20:51:p.s. pokud se tedy rozhodnes pro ubuntu, tak si stahnes z netu obraz instalacniho dvd, ktere je zaroven i boot dvd pro live session. Tzn. ze si nabootujes z tohoto dvd ubuntu, bez jakychkoliv zmen v systemu i v MBR a muzes si ho takhle paradne vyzkouset. Po boot z hdd se ti beze zmeny nacte tvuj puvodni system...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.