Nejste přihlášen/a.
Nazdarek.
Mam dotaz, jaky linux byste mi doporucili. OpenSUSE nebo Ubuntu.
Chci nejakou alternativu k Windowsum, abych se mohl rozhodnout, zda widle, nebo neco jinyho. Prozatim jako vedlejsi OS, s kterym bych se seznamil, poznal bych, zda vyhovuje memu ucelu a pak bych se rozhodnul, zda s nim chci a sem schopen dal pracovat nebo ne.
Chapu, ze mi reknete, at vyzkousim oboji a pak se rozhodnu, ale mne jde o to, mit neco pro zacatek. Co nainstaluju a budu pouzivat. Nechci a ani nemam cas venovat se dlouze jednomu systemu, abych pak zjistil, ze je naprd.
Proste s tim chci stravit maximalne tolik casu, abych se to naucil uzivatelsky pouzivat. Tak jaky byste mi spise pro zacatek uplnemu zacatecnikovi s linuxem doporucili.
Ted nejaky pozadavky:
- uzivatelsky pochopitelny a pokud mozno jednoduchy, protoze tomu kulovy rozumim
- musi to byt jeden z vyse zminenych
- dal uz nevim, takze pokud se ptam blbe, tak mi reknete, jak se mam ptat spravne
Dikes za nazory. Snad se mi pak podari rozhodnout.
Axus
Používal jsem Suse i Ubuntu a s obojíma přicházím poměrně často na Windowsáka do styku. Podle mě je pro začátečníka rozhodně lepší Ubuntu. To je můj skromný názor
pokud to má být pro začátek, pro vyzkoušení
tak bych navrhoval třeba z ubuntu.cz/... stáhnout releases.ubuntu.com/...
Na zkoušku asi nejlepší. Ale pokud to je již vážné tak klidně "full"ubuntu.
Diky za reakce.
Tak zatim to tedy vypada na Ubuntu. Ale klidne samozrejme muzete jeste psat sve postrehy.
A jeden doplnujici dotaz. Existujou nejake emulatory Win XP pro linuxy. Treba pro tu Ubuntu?
Jde mi o to, ze nektere programy, ktere potrebuju proste pod linuxem nepobezi - proto sem se ptal primo i na SUSE nebo Ubuntu, ktere podporuji jeden z tech programu co potrebuju.
Ale dejme tomu, ze budou i dalsi programy, tak jestli jde pod linuxem spustit nejaky emulator XP.
Diky za vas cas...
ja pouzivam pro beh nekterych win aplikaci Virtualbox. blizsi info zde wiki.ubuntu.cz/...
nainstalujes pres prikaz: sudo apt-get install virtualbox
muzu vrele doporocit, je to jednoduche a efektivni. Dalsi hodne znamej je WMvare, ale mne vyhovuje virtualbox.
btw. stranka wiki.ubuntu.cz je jeden z nejlepsich zdroju informaci o ubuntu na ceskem na netu. Samozrejme existuje i anglicka emulace...
doplněno 15.02.09 20:51:p.s. pokud se tedy rozhodnes pro ubuntu, tak si stahnes z netu obraz instalacniho dvd, ktere je zaroven i boot dvd pro live session. Tzn. ze si nabootujes z tohoto dvd ubuntu, bez jakychkoliv zmen v systemu i v MBR a muzes si ho takhle paradne vyzkouset. Po boot z hdd se ti beze zmeny nacte tvuj puvodni system...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.