Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Externí pevný disk - který vybrat?

Od: fia® odpovědí: 7 změna:

Zdravím, poradíte mi prosím s výberem externího pevného disku? Je pravda čím větší kapacita, tím větší poruchovost? Potřebuji to na zálohování fotek a videa, tzn. potřebuji jistotu, že o data nepřijdu. Váhám mezi těmito:

datart.cz/...

datart.cz/...

Výhodněji vyjde ten s větší kapacitou, ale není větší pravděpodobnost, že se v budounu rozbije?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

4TB za 3298 Kč

Každej disk může dejít a tím pádem přijdeš o uložená data. Řešením je zálohovat na dva disky. Když jeden odejde, máš to pořád na druhým.

Ale nejlepší je použít nějaký NAS server. Alespoň na dva disky. Když tam dáš RAID 1, kolapsem jednoho disku o data nepřijdeš. Jsou na druhým. Ještě lepší je NAS na tři disky a RAID 5. Pak máš na třech discích kapacitu dvou disků.

hodnocení

2x
Vem velikost jakou potřebuješ. Ohledně poruchovost podle velikosti...to tak není.
Pokud to máš na zálohování tak jsi v pohodě (data mas na pc a zálohu na disku). Pokud na přesun dat z pc/nb na disk tak pak ti řeknu, že ti nepomůže žádný disk. Pomůže ti jen záloha.

bublaaa*
hodnocení

1x

Vezměte velikost jaká vám vyhovuje, zvýšená poruchovost s vyšší kapacitou je mýtus.
Pokud chcete zvýšit šanci na dlouhou životnost disku, umístěte ho do specializovaného zařízení, které se zove NAS (moje oblíbená značka je Synology). Tím si zajistíte maximálně šetrný přístup k disku a jeho maximální životnost.

regine2*

Hlavně když se točí plotny, nepohybovat s diskem.

hodnocení

0x

1. Z principu hromadné výroby se navyrábí na sklad obrovské množství a několik let se prodává, ač se již v té době nižší kapacity nevyrábí, neb v těch samých výrobních halách už je nová technologie pro vyšší kapacity.

2 . Technologickým pokrokem se zvládne jiným principem hustší zápis a uplně jiné technologie elektroniky a firmware.

3. Zpět na bod 1.

Prvotní kdo vyzkouší a použije v té době ještě hodně drahé vysoké kapacity a jejich poruchovost nejsou domácí smrtelníci, ale firmy s halami plných databázových strojů. Pokud by disky s nejvyššími kapacitami byly poruchovější, určitě se by ihned přestaly vyrábět a my domů je neseženeme. ;) Ničeho se nebát a koupit si jakoukoliv kapacitu. Je však pravdou, že bývají určitě šarže, které se nepovedou. Je dobré si zjistit, kdo a kdy má zrovna prodlouženou záruku. Někdy i 5 let po registraci.

hodnocení

0x
Já osobně bych koupil disk v usb-c konektorem. Ten co jste našel má takový ten divno micro USB, který není oboustranný. Pokud ho moc nebudete přenášet tak to nevadí.
Případně by to šlo vyřešit zakoupenim jen externího rámečku bez disku. Jestli třeba máte někde nepotrebny, disk bylo by levné řešení. Odkaz níže.
Ale jak už někdo říkal pokud ty zálohy jsou důležité a nerad byste o ně přišel tak jednoduchým řešením je domácí NAS s alespoň 2 zrcadlenyma diskama. Mám už starší synology NAS a spokojenost.
m.alza.cz/...

hodnocení

0x

2TB za 2199 Kč

Já bych raději poskládal, Box + hdd 3,5", nikdy nevíte co je vevnitř, pokazí se vstup a už HDD nemusíte nikam přesunout

No pokud chcete ten druhý 4TB, tak v K24.cz je levnější - 2 720Kč

k24.cz/...

doplněno 09.10.20 01:51:

Já uvažuji na zálohu, koupit dokovací stanici pro HDD z funkcí klonování..

třeba něco takového

dokovaci-stanice-a-replik/...

Jednoduchý návod

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]