Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bootovací usb spuštěné cd

Od: qwe odpovědí: 17 změna:

Ahoj, potřeboval bych poradit, doma mám starší notebook, řekl jsem si, že bych ho mohl ještě na něco použít, místo Win XP (aktuální OS),bych chtěl zkusit linux (Lubuntu). Jenže když jsem to chtěl bootovat z usb, tak to samozřejmě nejde (nepodporuje). Tak jsem googlil a četl jsem, že by šlo udělat boot cd, které by spustilo to usb (.iso soubor je na cd moc velký), ale nevím, jak? Nevíte někdo o nějakém programu, jak by to šlo udělat (popř. jestli to nejde přes cmd?)? Děkuji :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Mrkněte sem (anglicky)
howtogeek.com/...
qwe
hodnocení

Dobře, takže mám stáhnout "Vytvoření vlastního nástroje CD správce spouštění"a "plpbt..."( plop.at/...) a co pak?, když spustím create-iso.bat, tak to vytvoří nějaký soubor .iso , ten spustit nemůžu?

arny1
hodnocení

2x

A nešlo by vypálit iso Lubuntu na DVD a nabootovat to z DVD?

qwe
hodnocení

Psal jsem, že je ten .iso soubor moc velký, na nahrání na Cd

arny1

Také jsem psal na DVD a ne na CD.DVD pojme 4.7 GB.Takto jsem dělal Manjaro linux.

Píše o DVD. V každém případě práce s live systémem z optického disku není zrovna ideální, ale pro instalaci na pevný disk by to bylo asi v pohodě.
Spuštění systém z USB má výhodu v tom, že se můžou ukládat změny nastaveni. To z DVD samozřejmě nepůjde ale pokud jde jen o přepnutí jazyka a nastavení hesla wifi tak se to používat dá. Jestli má ale nějaký předpotopní přístroj který nemá ani DVD mechaniku a umí jen CD bude muset použít nějakou starší verzi Linuxu která se na cd vejde. Třeba Puppy Linux měl plně funkční jen něco kolem 300mega. Případně český projekt PCLiOs nebo Slax.

tvfanda*
hodnocení

2x
Nejjednodušší by bylo ten ISO obraz Lubuntu vypálit na DVD (ve vypalovacím programu musíte zvolit možnost "vypálit obraz disku" nebo "vypálit ISO" nebo podobnou volbu, nesmíte dát vypálit data).
.
Druhý způsob uvádí zmiňovaný článek (nemám to zatím vyzkoušené, snad jsem to správně pochopil). Přes program UNetbootin vytvoříte spustitelný USB disk. Vypálíte CD (DVD) s tím "PLoP Boot Manager" (jako obraz disku). Spustíte CD (DVD) s tím "PLoP Boot Manager" a zvolíte spustit USB disk, který musí být připojený k počítači a pak se uvidí.
.
Já spouštím instalace nebo Live verze Linuxu přímo z pevného disku. Diskový oddíl by měl být naformátovaný nejlépe na EXT2/3/4 (FAT32 někdy také funguje). Stačí na něj rozbalit obsah ISO souboru, upravit zavaděč systému a restartovat PC.
Tento postup ale není vhodný pro běžné uživatele, protože se může stát, že ten zavaděč systému se poškodí (při nesprávném nastavení) a potom by bylo nutné ho opravit z nějakého instalačního média (CD/DVD/USB/FDD) pro Linux nebo Windows.
.
mikihans : díky za ten článek a ten program "PLoP Boot Manager", mě se zatím nepodařilo přijít na to, jak spustit USB disk z nějakého "boot manageru", který byl spuštěn z HDD nebo FDD nebo CD/DVD, až budu mít čas, tak ten program vyzkouším (snad to s ním půjde).

hodnocení

2x
Bývá mini iso, nebo net install ubuntu. Pak se spouští jen základní zavaděč a vše se tahá online až při instalaci. Při ní vybereš pracovní prostředí (předpokládám lxqt)a stane se z toho to lubuntu.

hodnocení

0x
Myslím že nejčastěji se používá unetbootin
doplněno 03.10.20 14:57: UNetbootin allows you to create bootable Live USB drives for Ubuntu, Fedora, and other Linux distributions without burning a CD.
qwe
hodnocení

Ale bude to fungovat? když nejde bootovat z usb. Děkuji

Ne, to problém nevyřeší. Pokud tedy opravdu notebook neumí bootovat z USB.
Mám v práci Pentium 4 z roku raz dva a už tam bylo v biosu možnost nastavit jako first boot device - USB. Napřed se pořádně podívej do biosu, na 90% to tam bude.

bublaaa*
hodnocení

0x
Moc se mi nechce věřit, že by nešla spustit instalace z USB. Jaký přesně máte typ notebooku?
.
Nemáte špatnou flashku, nebo nějaký nepodporovaný kus? Zkuste taky jinou a menší flashku. Starší ISO s Lubuntu se v pohodě vejde na 1GB flashku. Nejstarší Lubuntu distro, které jsem našel ve svých zálohách na NAS, je 12.04, které by se s velikostí 688MB klidně vešlo i na CD. Pak by to stačilo po instalaci přes net zaktualizovat.
qwe
hodnocení

Nejde, když chci bootovat, jde to pouze z cd/HD/Lan/disketa (Hp CRVSA-02T1-75 ( s147569090.onlinehome.us/...)- myslím, že je to tohle, takhle nějak vypadá). Nemáte odkaz na stažení nějaké mini verze .iso - že bych to dal na cd a zbytek by se nainstaloval z lan? Doma nemám žádný použitelný dvd, všechny jsou chráněný proti zápisu a nejde to odstranit.

bublaaa*
Wow, tak to je opravdu historický kus, na tom skutečně nemusí usb boot ještě fungovat.
Se stažením 12.04 určitě pomůže Google google.com/...
Nebo až budu večer doma můžu uploadnout to svoje archivované ISO.
bublaaa*

Koukal jsem rychle po netu a tahle verze snad už ani nejde nikde normálně stáhnout *chyba*
Tak jsem uploadnul to svoje zálohované a asi milionkrát instalované ISO *tuc*
.
Lubuntu 12.04 LTS desktop 32bit
webshare.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]