Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci si na dualboot dát linux a používat ho cca stejným podílem jako win. Trochu tápu v disk partition (swap a home). Chtěl bych využívat hlavně linux na běžný věci (grafika, možná hudba) a Win jen tam, kde nenajdu alternativu sw / hraní občas.
Mám 750gb disk aktuálně rozdělený na 2 díly, dá se to zařídit tak, abych měl oddíl s daty (třeba už vytvořená grafika), ke kterému půjde přistupovat z obou OS?
Bude to tak, že nechám D: kde aktuálně není win, a pro /home nevyčlením skoro nic, abych všechno ukládal na D:, nebo naopak vyčlenit všechno místo pro /home a D: zrušit? Půjde k němu pak přistupovat z win? setkávám se poprvé s ntfs vs ext
Díky
Dělám to cca stejně, jen s tím rozdílem, že na data mám externí USB3 disk, který synchronizuji s domácím NAS.
Např v notebooku mám 250 SSD, jehož prostor jsem mezi Win a Ubuntu jsem rozdělil v poměru 40 a 60%
.
Microsoft v domácích systémech s konkurencí moc nespolupracuje. Narozdíl od Linuxových distribucí, které jsou skutečně univerzální se širokou podporou. Takže v rámci zachování meziplatformní kompatibility a duševní integrity nechte odkládací disk D v NTFS. Linux s tím nemá problém a spolupracuje s NTFS oddílem naprosto bez problémů.
.
V případě čistého naformátovaného disku instalujte nejdřív Win, v něm vyčleňte prostor D a následně do zbylého prostoru nainstalujte Linux. Grub nastaví Linux jako výchozí systém, to lze ale jednoduše upravit v utilitě "Grub customizer" v Linuxu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.