Nejste přihlášen/a.
Na počítači mám dva disky - na jednom jsou sice ještě sedmičky a na druhém disku jsou XP.
Při startu si vyberu z kterého disku se má OS zavést.
Pokud nechám zavést sedmičky, tak počítač je připojen k internetu a mohu si prohlížet co chci.
Ale pokud nechám zavést XP tak mi počítač hlásí,že není připojen k internetu.
Vzpomínám si, že když před lety skončila podpora XP, tak na některé stránky se už nešlo dostat protože stránky byly určeny pro vyšší verzi prohlížeče internet explorer než podporovaly XP. Tehdy jsme to v práci řešili jiným prohlížečem např. mozilla. S tou jsme se na internet ještě dostali, ale to min 5 let.
Nyní je už internet pro XP úplně uzavřen - pokud ano - tak mi to nevadí.
Jen chci vědět, jestli je to skutečně takto. Aspoň se mi z internetu do XP nic nedostane.
No ono je to tak, že Internet není to samé jako prohlížeč.
Pro laika by asi bylo nejjednodušší zkontrolovat ikonku síťového připojení vpravo dole (pokud tam není tak se tam snadno dá zobrazit), pokud hlásí že síť není k dispozici, tak jsou asi v nepořádku ovladače síťové kraty. Pokud se to tváří spokojeně, tak bych zkusil třeba nějaký klientský program elektronické pošty. Případně i tím prohlížečem - pak zjednodušeně - když to napíše že adresu stránky stránky nelze najít, tak je asi problém v komunikaci; pokud to napíše že stránku nelze tímto prohlížečem zobrazit, tak to obpověděla přímo ta stránka a Internet funguje.
Úplne nejjednodušeji funkčnost Internetu zjistíte tak, že pustíte příkazovou řádku systému a zadáte příkaz "ping 8.8.8.8", výsledek by měl výt podobný následujícímu:
>ping 8.8.8.8
Pinging 8.8.8.8 with 32 bytes of data:
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=101ms TTL=119
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=17ms TTL=119
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=15ms TTL=119
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=15ms TTL=119
Ping statistics for 8.8.8.8:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 15ms, Maximum = 101ms, Average = 37ms
Pokud tam budou nějaké zprávy že cíl neodpovídá, tak je se sítí problém.
Jedu na xp,po letech jsem zkusmo spustil IE. Bez šance,hlásí mi,že nelze zobrazit stránku a nabízí diagnostiku. Ta mi tvrdí,že není připojení k netu. Chrome,Opera a Maxthon jedou relativně normálně... Zkuste jiný prohlížeč,IE je po smrti... Jo,mám SP3
Zkusil jsem mozillu - taky bez šance.
Možná jak píše jiný rádce budou tam chybět ovladače pro sítovou kartu pro XP:
To jsou ty radosti s XP. Poslední mozilla,která mi prošla,byla 34.0.5. Novější XP nepobraly...
a co to hlásá? ptáš se na spojení LAN nebo WiFi? co žíká správce zařízení, jetam vůbec nějaká karta? Domnívám se že s OS by to souviset nemělo..
jo napadá mne , že bylo třeba nainstalovat SP 1-3
Samozřejmě LAN
Do správce zařízení jsem se nedíval.
A kdyby tam nebyla žádná karta tak ten druhý OS by se nepřipojil taky a ten se připojí jak jsem psal bez problémů.
Co je tam za Servis Pack nevím - nejsem momentálně u něho.
Jsou tam SP3 - ty byly na instalačkách.
Jinak můžu zkusit integrovanou síťovku.
Ale sedmičky jedou na obě karty a XP jsem zatím jen zkoušel na externí síťovku kterou jsem dal do sotu.
No a ovladače se na ni nainstalovaly? Sedmičky mají větší zásobu ovladačů v sobě, pro XP možná bude zapotřebí přidat
no jo není zabezpečení SSL , nutno stáhnout tuším 2 soubory do system 32. a u sítového adaptéru aktualizovat ovladač, nebo kouknout co je to za kartu, ale ty to víš myslím tak pro ni stáhnout ovladač pro XP
Nojo, stará verze SSL která se už na webech nepoužívá. Fungovaly by nezabezpečené weby (tedy ne HTTPS: )
To prostě chtělo vidět co na té obrazovce je, povídání že to nefunguje je k ničemu.
arne1
Ono s XP se na internet už asi dostat nelze.
V práci mám starší počítač který používám jem proto, že je na něm 1 program který na vyšší verzi OS nepoběží.
Samozřejmě na hlavním pracovním mám desítky.
Je na něm antivirák, který se donedávna aktualizoval, ( je po staré firmě - víc se rozepisovat nebudu ).
Licence je ještě platná, ale už asi měsíc hlásí, že se nemůže připojit k internetu.
Pořád ty vaše formulace - dostat se na Internet. Ukázal jste rozmazaný obrázek, že vám chodí ping na Google (adresa 8.8.8.8 totiž patří Google). Takže na Internetu jste.
Že máte problém s prohlížeči Internetu, to je úplně jiný problém. Problémem může být například nová verze šifrovaného protokolu https:, proto jsem radil zkusit se připojit na web který šifrování nepoužívá - například zakarpati.cz/... - takových webů se zajímavým obsahem je už málo, většinou to bývají jen jednoduché informační stránky.
Za ten rozmazaný obrázek se omlouvám, ale můj mobil to lépe nedokáže.
Tu stránku zkusím.
Jinak barva na monitoru byla černá - proč to mobil převedl do nádechu modré nevím.
Tak arne1 stránka zakarpati.cz funguje na XP a IE6.
Takže aby se šlo napojit na další weby stačí stáhnout nějaké ovladače.
Takže mám ověřeno, že na web se dostanu, akorát na zabezpečené ne.
Jj, tohle píšu z počítače s WXP (včetně SP3) a Firefoxu ESR 52.9. Většina webových stránek je bez problémů.
Co jsem zjistil, nefunguje:
- Internet explorer 8 se nepřipojí nikam a nejde ani windows update
- i-vysílání české televize, (ostatní tv kupodivu ano..)
- přehrávání videa v HEVC nebo vyšším rozlišení (grafická karta to hardwarově dekódovat neumí a softwarově procesor nestíhá)
Slavo, podle toho, co vidím na fotce ze Spríávce zařízení, v té instalaci WXP chybí víc ovladačů než jen od síťové karty. Někdo ten PC přeinstalovával? Ty žluté otazníky tam nemají být
- buďto je třeba doinstalovat ovladače - možná včetně čipsetu základní desky,
- nebo pokud jsou to pozůstatky po jiřž odebraném hardwaru, je třeba zařízení odinstalovat.
Instalátor XP sám moc ovladačů nenašel, většina se jich musela doinstalovatr ručně.
arne1 - většina exisatujících výrobců ještě ovladače pro XP na webu má. Sranda by začínala u desek, kde výrobce již neexistuje nebo u Intelu.
slavo: takže nová instalace XP a předpokládám, že pouze z instalačního CD WIN. Je tedy třeba doinstalovat ovladače - buď z médií dodaných s komponenty, nebo stažené z webů výrobce základní desky, grafické karty.. Ve správci zařízení nesmí být žádné žluté otazníky (Ty znamenají, že systém nerozpoznal správně hw - takový hardware buď nefunguje vůbec, nebo nějak "funguje" s generickým ovladačem.) Je třeba doinstalovat chipset, ovladač síťové karty a všech dalších věcí integrovaných na základní desce.
Máš pravdu, té fotky jsem si nevšimnul. Typický znak neodborné instalace.
Je zapotřebí najít CD od základní desky a pak nainstalovat všechny ovladače co tam jsou. V případě nouze by se to snad ještě dalo najít na webu výrobce základní desky.
Na tom ppčítači byly napřed XP.
Pak na ten disk na kterém byly XP byly dány sedmičky.
Pak tam byl přidán další disk na kterém byly dříve XP - ten disk byl zformátován a používán na data.
Potom když tam byly dávány XP na ten přidaný disk tak byl napřed instalátorem zformátován.
A ty fotky obrazovek jsou z nabootovaných XP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.