Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v bytě je natažený UTP kabel přes 2 místnosti do obýváku kde je napojen do modemu od poskytovatele a následně do wifi routeru.
V jedné z těch místností chci mít na internet zásuvku ale zajímá mě jestli se smí ten kabel před modemem rovnou pak připojovat k PC, kdysi jsem slyšel že to není zrovna bezpečné jet na přímo bez routeru/modemu. Ten modem od poskytovatele je tu hlavně kvůli TV.
Pokud vím tak ty zásuvky se dají uvnitř zapojit přívod a odvod, to znamená přerušit kabel a jen ho zásuvkou propojit a do zásuvky v tom pokoji připojit PC. Když ten samotný kabel zapojím bez modemu do PC tak internet jede. Takto jsem to myslel.
Internet přijímám kabelem co vede z normálního panelákovýho rozvaděče, TV je internetová. Set top box potřebuje k správné funkci modem co nám dal poskytovatel. Obojí od stejného poskytovatele, jak internet tak televize. Z toho modemu vede kabel do wifi routeru. Před lety tu nebyl ani modem ani router, jelo se na přímo ale to není prý zrovna bezpečné...
nejen STB ale i internet potřebuje modem, počítače ani NB obvykle v sobě modem nemají a když tak pro vytáčné připojení...což je zase jiný druh provozu. PC nabo NB má síťovou kartu ta se připojí kabelem, nebo WiFi a ta jde vzduchem...Ale pokud vezměš kabel co jde do modemu /asi bude mít jinou koncovku než RJ45/ a dáš to do PC tak ti NET nepojede..
Mám dojem, že jsout tu problémy terminologické - možná to co tazatel nazývá modemem modem, není, to co nazývá routerem možná router není, možná že to co je set top box je také něco jiného.
Nevím co jiného by to bylo, TV bez toho nejede má to i výstupy pro telefon který ale nemáme aktivní. Vede do toho ten kabel co je přivedený do bytu a ten samotný kabel funguje bez routeru i modemu, po připojení do PC se dostanu na internet.
Wifi router snad ještě poznám takže ho nazývám dobře a set top box je pro internetovou TV který má normální LAN vstup. Ten ale bez toho co nazývám modemem nefunguje a dal nám ho poskytovatel od té doby co jsme si sjednali internetovou/kabelovou TV. Dokud jsme měli pouze PC a ne mobily nebo NTB tak se jelo pouze přes kabel bez jakéhokoliv modemu nebou routeru...
Více zde: nej.cz/...
Ta krabička není modem (MoDem = Modulator + Demodulator), vstup i výstup je normální eternet. Je to Gateway s integrovaným routerem a firewalem. Ten router i firewal mohou být v konfiguraci vypnuté, záleží na tom, jakým způsobem váš provider přiděluje IP adresy a jak síť chrání. Připadá mi nepravděpodobné, že by nastavovali vypnutý firewal - to je tedy jeden z důvodů, proč nezapojovat nic před tuto gateway. Router může být vypnutý také, když se předpokládá že kapacita DHCP serveru na centrálním routeru bude dostatečná pro všechna koncová zařízení účastníků. Vypnutý router by také znamenal větší možnost narušení provozu sítě chybným nakonfigurováním zařízení u některého uživatele.
Předřadit nějaký počítač této gateway (nebo spíše zapojit vedle sebe) lze pouze použitím aktivního prvku - switche (cena cca 500 Kč) a to pouze za předpokladu, že centrální router opravdu přidělí komukoliv kdo se do sítě připojí IP adresu. Tento počítač nebude chráněný firewalem v gateway a nebude mít přístup k jiným zařízením ve vaší domácí síti (například tiskárna, sdílení souborů mezi počítači).
Pro WiFi podle vašich slov používáte zřejmě WiFi router, ten router je v tom zbytečný, dá se vypnout a používat jako prosté AP. Zbytečné řazení více routerů za sebe je zbytečné a může přinášet problémy.
kaktus123
Co se hádáš? Ohledně kabelu jsi rady dostal, to co chceš je prostě blbost, tak to nejde.
A ohledně toho co jak máš doma...Co kdyby jsi se sebral a nafotil ty krabičky, nebo alespoň opsal názvy? To pomůže alespoň trochu. Nicméně do nastavení neuvidíme. Ty chceš po nás rady, ještě se dohaduješ jak zařízení poznáš, ale nás necháváš hádat.
Já se nehádám jen jsem pro jasnost napsal jak to tady mám a ano to co jsem chtěl je blbost to jsem tu zjistil, děkuji rádcům.
@arne1 Děkuju za poučení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.