Nejste přihlášen/a.
Zdarma na vektorové kreslení stačí Inkscape. Obdoba Corel Draw, jen zdarma. Mřížku i měřítko umí. Pokud nepotřebujete vyloženě technické kreslení, měl by stačit.
Vaše nenáročné požadavky splní kterýkoliv program pro rýsování..
AutoCAD, AutoCAD LT, Cadkon...a mnoho dalších programů..
Vy ale asi budete chtít něco bezplatného..a určitě najdete (ale v tom neporadím).
Jak píše Martin, používal jsem rovněž AutoCAD. Je to samozřejmě s kanónem na vrabce a bohužel ne zdarma. Se změnou zaměstnavatele a přechodem od 2D k 3D jsem o legální možnost používat AutoCAD přišel, hledal jsem tedy schopnou náhradu. DraftSight mi koncem roku zpoplatnili, nyní mám nainstalovaný LibreCAD, ale zatím jsem ho prakticky nevyužil.
Určitě existuje nějaký freeware přímo pro daný účel, ale vzhledem k mé potřebě plnohodnotného 2D CADu jsem ho nikdy nehledal.
jasně že ACAD. Co nakreslíte, to si můžete uložit jako šablonu, libovolně kopírovat, editovat a výsledek vyexportovat do řady formátů, jeden z nich má koncovku dxf. Právě tenhle formát *.dxf umí přečíst snad všechny stříhací, razící a popisovací automaty na světě.
Je s ním ale trochu problém, ACAD neumí text napsaný do oblouku. Takže udělat obloukovou popisku Volume okolo knoflíku potenciometru se vám nepovede. Tak snad leda že byste titulek rozebral na písmena, umístil a správně natočil. Taková šichta je ale tak za trest. Budete muset hodně experimentovat a zkoušet, protože písmena se vám zobrazí na monitoru trochu jinak, než v reálu na nějakém vytisknutém papíře či plechu.
Lepší možnost je z nějakého písmena udělat polární pole a to pole rozbít a vyeditovat, viz můj obrázek. I tak se dá, ale i v tom případě vám přeji mnoho zdaru a trpělivosti.
Pole je druh násobného kopírování. Může být :
1/ obdélníkové - jako dlaždičky na chodníku
2/ křivkové - jako nášlapy v trávníku
3/ polární - má střed rotace a vyplňuje nějaký úhel, jako čísla na ciferníku slunečních hodin.
ACAD zas tak velká věda není. Je ale fakt, že je trochu nepřehledný a funkcí má docela dost, až příliš. Velkou většinu z nich nepoužijete nikdy a pár dní vám bude trvat, než v nich přestanete bloudit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.