Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nač to slouží - 2,5 HDD

Od: richard7 odpovědí: 11 změna:
Nač jsou tyto 4 konektory? Víte? Děkuji.
Nač to slouží - 2,5 HDD

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Záleží na výrobci. Některé disky je nemají vůbec. Ale často se nastaví propojením dvou pinů na tvrdo 1,5 Gbps rychlost, z důvodů kompatibility u starších zařízení. Další bývají pro "komunikační" a nastavovací účely. Tedy nic, co by běžný uživatel využil.

hodnocení

2x

Jak pise Mikihans.

Tem pinum se rika jumpery (respektive jejich propojeni) a jejich propojenim se nastavuji ruzne funkce disku.

Pred SATA - v dobe IDE pripojeni se tim napr. nastavoval master / slave, v pripade, ze bylo zapojeno vice disku, aby system rozeznal prioritu.

Dnes se jumpery vicemene nepouzivaji a casto take vubec nejsou pritomny, ale umoznuji napr. vylepsit elektromagnetickou kompatibilitu, omezit prenosovou rychlost atd. V podstate same funkce uzitecne pouze pro zpetnou kompatibilitu se starsim systemem.

Pokud si vzpomínám tak jumpery se používaly u IDE kde se nastavovalo zda disk je master a nebo slave.

V jednom počítači pokud bylo více disků nemohly být dva master.

U sata je to jedno.

Ne v počítači, ale na jednom kabelu. Tam muselo být jedno zařížení a master a jedno slave, případně jediné zařízení jako single. S některými kabely to šlo ponechat na "cable select" a zda je zařízení master nebo slave určovala pozice na kabelu.

U SATA nic takového není, protože každé zařízení má svůj vlastní kabel.

hodnocení

0x

Ke každému HDD vedou dva kabely - datový a napájecí.

Datový býval dříve IDE a nyní je sata a ty 4 konektory bude napájení.

Takový nesmysl a hned tři hodnocení...

mikihans - on to ale nesmysl není.

Máte jinný nápad?

Zatím každý HDD který jsem měl v ruce měl připojení pro napájecí a datový kabel - s SSD jsem se zatím nesetkal.

Ano, ale napájecí konektor u SATA vypadá úplně jinak. Do tohoto ani žádný z napájecích kabelů v PC nezapojíte.

Sorráč *hi* - nevšiml jsem si, že je to disk SSD. Ono to na té fotce není moc vidět.

Nač to slouží - 2,5 HDD #2

... píšu nesmysly *hi* (to asi tím horkem). Nevšiml jsem si, že jde o disk SATA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]