Nejste přihlášen/a.
Nascenoval jsem určitý obrázek ve formátu tif a byl dost velký.
Tak jsem si řekl, že nejmenší bude v pdf a po převodu do pdf se velikst zmenšila o cca 20%
Po převodu tif do formátu jpg se ale soubor zmenšil na cca 20% původní velikosti.
existuje ještě jiný formát v kterém by to bylo menší než v jpg samozřejmě beze změny rozlišení?
Já jsem si myslel, že jpeg je nejmenší, ale byl jsem líný pátrat po internetu a študovat ztrátovou a beztrátovou kompresi, tak jsem se radši zeptal.
Jestli chceš ten obrázek uchovat beze ztrát způsobených kompresemi, použij buď tiff nebo png. V tiffu je k dispozici několik možností bezeztrátové komprese, účinnost každé závisí na konkrétním obrázku. Ztrátová komprese jpg dokáže vytvořit soubory jak velké (při nastavení minimání komprese - maximální kvality), tak malé (při vyšší kompresi - horší kvalitě), úroveň komprese je volitelná (umí-li to použitý program).
PDF je, podle mne, možnost nejhorší, je to obrázek a k němu se navíc přišmodrchá obálka pdf. To je lepší použít rovnou ten samotný obrázek.
Dal jsem plus.
Autor dotazu by si měl nastudovat pojmy ztrátová a BEZEztrátová komprese, aby věděl o co jde. A nemohl by klást protikladné požadavky. Jeden z mnoha článků na netu: swmag.cz/...
pokud to chceš uložit do co nejmenšího NEZTRÁTOVÉHO formátu (tedy rozhodně menšího než TIFF) použij raději PNG. Tiff je na podobné účely nesmysl a PNG je vždy ta lepší možnost.
Samozřejmě ale ztrátové kompresní formáty budou ještě mnohem efektivnější (JPEG, WEBP, ..) jen už počítej s tím že kvalita skenu nebude stoprocentní pokud ztrátovou kompresi použiješ.
No..to je ale překvapení.
Ne, menší velikost souboru než ve formátu jpeg už nedostanete z ničeho (jen můžete formát jpeg nastavit na větší komprimaci).
Ale "slavo" upřímně, většina dotazů co pokládáte mne fascinuje..
to není pravda, formát WebP je efektivnější než JPEG a dokáže vygenerovat při stejné kvalitě menší soubor. Proto tento formát taky google používá prakticky všude.
Moderní formáty mají jeden velký problém, musím čekat na rozšíření podpory nebo i zaniknou. Proto klasiky JPEG/JPG či TIFF, zvuk mp3, video H.262/MPEG-2 nebo H.264 se přehrají na kdejaké elektronické krabičce (TV, mobil, ...), jak postarší tak moderní. Přitom jak dnes levná jsou úložná média a rostou jejich kapacity, netřeba zase až tak šetřit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.