Zdravím. Rekonstrukce elektro a s nimi datových rozvodů v zakoupeném domě je na spadnutí. Po všem co jsem za poslední týdny načetl se chci jen ujistit o správném řešení. Na dům mi bude stačit tak 10 síťových zásuvek maximálně. Kabely svedu na jedno místo kam umístím switch. Ethetový kabel píchnu do switche a z něj k jednotlivým zásuvkám? Nebo musí být router před switchem? Tedy ethernet do routeru a z jednoho jeho portu pak do switche a ze switche k zásuvkám? Bude pak každé zařízení píchlé do zásuvky bez problémů online? Je to pro rodinný dům dostačující řešení? A jak moc je pak takový switch energeticky náročný na provoz, když jede 24/7? Děkuji.
Správně a dle zvyklostí by měl být kabel od zásuvky ukončený na patchpanelu. Switch s patchpanelem je následně propojený pomocí krátkých patchcordů. Jelikož zásuvek máte 10, nejmenší vhodný switch je 16ti portový. Vše bych umístil do dostatečně velkého 19" racku, kde by byla rezerva pro upgrade do budoucnosti, případně i umístění domácího NAS serveru, napájecích zdrojů od wifi AP, ...
S energetickou náročností bych si hlavu nedělal. Obyčejný switch je v jednotkách wattů, možná pár desítek wattů.
Ahoj, pokud je řeč o dvojzásuvkách tak možná ano (ale dostal bych se i tak asi na vyšší počet, mysli třeba i na nějaké AP na chodbě, pokud máš patro tak klidně dvě- přidávat zásuvka se ti bude jinak těžko, dvojzásuvku v technické místnosti...), ale jestli to počítáš na kabely tak mi to přijde hodně málo. V Praxi děláš zásuvek víc než reálně využiješ a děláš je třeba na dvou místech v místnosti. Rozhodně nejde o to, všechny je zapojit na switch, to je blbost. Ethernetový kabel...tím myslíš jaký? Já se v tvém popisu nevyznám. Takže: - datové zásuvky ukonči ideálně v patch panelu v malém racku. Na stejný patch panel si dotáhni přívod internetu, tedy zásuvku pod střechu, alespoň jednu, případně pokud je šance na optiku tak si připrav průchodku do baráku, respektivě k racku - ze strany přívodu internetu - připojíš na wan routeru - Lan routeru připojíš do jednoho portu switche (pro přehlednost třeba jako poslední port) - ze switche propojuješ zásuvky, které potřebuješ oživit. Velikost switche záleží na tom kolik předpokládáš zařízení (TV, PC, AP, tiskárna...). Nedával bych menší jak 8 portů. V nouzi můžeš dát zásuvky i do routeru (switche v routeru, kde jeden port použiješ na propoj se switchem), ale je škoda zatěžovat routery komunikací čistě v síti...
kardas
Ethernetovým kabelem jsem myslelcten přívodní, od poskytovatele, nevím zda se mu tak říká, píše se to na routeru :D A patch panel je tam tedy k čemu? Měl jsem za to že stejně to pospojuji na switchi ať bych koupil 16 nebo 24 portový...
Je to defakto (akorát asi venkovní) stejný kabel jako od zásuvek, nebo propoj s routerem takže pak není jasné kdy o čem mluvíš. No přeci to píšu, že to propojíš, ale propojuje se co je potřeba. Patch je pro větší pořádek, lepší uspořádání, ano lze to dát přímo do routeru/switche, ale ta investice není tak vysoká aby se to nevyplatilo. Další věcí co jsem už říkal, je to, že propojíš na switch jen ty zásuvky, které používáš. Si představ, že si dáš 15 dvojzásuvek, tak budeš kupovat 48 portový switch jen kvůli zapojení všech portů? Pokud u tebe to je 10 dvojzásuvek (fakt nedávej jednozásuvky a přehodnoť kam to budeš dávat) tak to je 20, takže bys musel mít 24 portový switch. Mimochodem jsou i patch panely zakrytované, ty se dávají na zeď a nemáš pak rack, ale zase menší rack do kterého dáš patch panel (pěkně v něm ukončíš kabely ze zásuvek a od poskytovatele), router, switch a třeba někdy i nějaká NASka...stejně ty věci někam dát musíš.
kardas
Ok, to zní srozumitelně. Díky A ještě se zeptám, pro případné AP, počítám tak tři celkem na dům i se zahradou, chtěl bych 2 pásmové, jsou napájeny jen píchnutím dp switche z toho síťového kabelu nebo se MUSÍ do racku pořídit ještě spešl zdroj? Z těch pojmů aktivní a pasivní PoE jsem taky ještě jelen...
Ono není AP jako AP. Jsou APčka, který mají napájení normálně přes trafo a PoE nemají, ale pokud beru fakt správný AP tak ty mají PoE trafo. Pokud nejde o obrovské vzdálenosti (ale to bys měl problém i s LANkou) tak dáš napájení do racku. Pro přestatu to trafo má tři "díry"1) napájení 230V2) LAN (to dáš do switche)3) bude označen třeba jako PoE, tam je síť + napájení, to nikdy nedávej do switche, to patří na APčko (pošleš mu to do jeho datové zásuvky)Další možsnot je i switch s PoE, ale tam musíš už pak vědět co na tom budeš provozovat aby to bylo kompatibilní. i4wifi.cz/...alza.cz/... používám v práci někde TP-link (tady nějaké starší EAP110 tuším) a nebo jsou od Ubiquiti UniFi UAP **** mají více typů, mají i serverovou aplikaci pro lepší roaming (mno dobře ten TP link něco taky má...), ale pro tu aplikaci potřebuješ něco co ti poběží pořád, možná by stačilo i nějaké raspberry a nebo malý počítač s atomem...A pokud jde o ty PoE zdroje tak u těch AP většinou jsou, ale ověř si to, protože se prodávají i sady bez PoE...
Dané problematice evidentně nerozumíte. Vámi navrhované řešení bude mít v reálu mnoho komplikací. O tom, žebyste síť následně správně nakonfiguroval tak, aby nedocházelo ke ztrátám či "víření" opravdu pochybuji.
Proč se neobrátíte na odborníka?
Síť bude pouze bezdrátová? Wifi nic? Pokud ano, tak jaké bude instalovat AP, jak vyřešíte jejich správu a provoz? Budou napájena pasivně nebo běžně přes PoE? Kolik jich bude? Budou odloučeny nebo přidruženy předřazeným přístrojům? Jak budete řešit škálovatelnost sítě? Které zařízení a zásuvky budou mít prioritní role v konfiguraci? Kamerový systém v budoucnu máte v plánu? Opět bude analogový - to asi ne, takže bude IP? - tomu všemu je třeba strukturovanou kabeláž vč. konfigurace připravit...
Co je podle tebe vireni? Jaky rozdil je podle tebe pro tazatele mezi bezdratovou siti a wifi siti? Co je napajeni pasivne? Klasicky pres PoE je aktivni nebo pasivni PoE? ... mas zajimave vyrazy, neco lze pochopit a neco ne. Ano tazatel by to mel resit s profikem, ale ty ti moc nebudou resit kam dat zasuvky a o to tazateli ted jde. A tak jako tak neni spatne mit pri jednani neco sveho rozumneho v hlave. Ale dobra poznamka ty kamery. A taky treba pripravu pro vratnik- tedy treba i na bzucak a zvonek u branky, myslet na kabely pro branu i kdyz treba neni ted v planu elektricka... a takova chranicka z baraku nekam k plotu/brance se taky muze hodit. U nas treba davaji sem tam nekde optiku a pokud mam chranicku tak no problem... chranicku pro elektriku a datovku pro pergolu...ale to uz zaciname resit veci, ktere uz snad ma tazatel doresene kdyz uz se dela interier
kardas
Trochu jsem se bál že se najde odborník dotčen tím, že se laik pouští do jeho řemesla :D Pojmům, kterými se tu oháníte opravdu nerozumím, to máte pravdu, nejsem totiž z oboru. Asi takto, díky internetu o tom vím trochu více než před půl rokem a nebojím se, udělat si hrubý základ sám. Kabely si natahám tak jako tak, vyvedu je v jednom místě a pak... na zapojení zásuvek si stejně pozvu odborníka, protože si nebudu kupovat speciální nářadí a ani si na to netroufám. Pořídím rack, patch a switch (teď už vím k čemu to je) zprovozním-li to, tak halelujah, pokud ne, nechám to udělat odborníka. Jen jsem si chtěl upřesnit nějaké pojmy, netřeba se čertit Děkuji maverickovi, který poradil nejvíce a k věci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.