Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak převést Windows na nový SSD?

Od: martinkinst odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, koupil jsem si nový SSD 970 EVO 500GB. Windows mám na starém SSD. Můžete mi prosím poradit jak mám Windows a data převést na nový?
Notebook: lenovo legion y530-15ich.
Děkuji všem za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

U W10 lze použít vestavěné zálohování - to ovšem nelze přímo, nejprve je třeba vytvořit zálohu na další disk, a tuto zálohu pak obnovit na nové SSD. Případně pro přímý přesun použít nějaký klonovací software. Samotná firma Samsung poskytuje bezplatně nástroj, který to umí - Samsung data migr/...

U tohoto softwaru jsou dvě podmínky - SSD od Samsungu a objem dat na klonovaném disku se musí vejít na nový disk. O licenci klonováním v žádném případě nepřijdeš, ta je u vázaná na základní desku. Výhodou je to, že po dokončení klonování je systém (a data) na novém disku ve stejném stavu jako na starém - včetně nainstalovaných programů a nastavení.

I Cruzial něco takového má na klonování. Akorát si ten program skenuje to SSD po HW stránce (používá disk jako hardwarový klíč, aby program fungoval).

hodnocení

0x

Musíš udělat bitovou kopii. Klon. Nejde pouze zkopírovat. To by nefungovalo.

Bitovou kopii umí programy, které rozjedeš s flashky nebo z cd a nabootuješ je.

Pak jedou z RAM a disky naklonují. K notebooku připojíš jen to SSD přes rámeček pomocí USB 3.0 (2.0 lze též).

HD Clone, Samsung na to má tuším svůj program i sadu s rámečkem na klonování.

Pokud je na původním disku zavaděč, tak já klonuji pouze OEM oddíly s instalačkou, aby nový SSD po prvním zapnutí se choval jako, když jsem notebook koupil z obchodu. Čistá instalace je vždy nejlepší.

doplněno 27.06.20 07:50:

samsung.com/...

doplněno 27.06.20 07:50:

doplněno 27.06.20 07:51:

Nebo vymontuj původní HDD a zanes někomu, kdo ti to přemigruje v jiném PC. Pak není třeba rámeček.

kare
hodnocení

0x
Pokud máte Windows 10 stačí nainstalovat na nový HDD, nový windows. Windows 10 si stáhnout ze stránek Microsoft a udělat bootovací Flash disk. Po instalaci se Windows 10 sám aktivuje. POZOR! Nikdy nemějte při bootovaní oba HDD v jednom zařízení(ve smyslu dvou OS pod jednou licencí).
Klonování nedoporučuji! Je problematické, zdlouhavé a můžete přijít o licenci. Pokud jej zvolíte tak pouze od výrobce nového HDD nikoliv běžný freeware.
Přenos souborů až do nové instalace pomocí zmíněného rámečku.

Dosud jsem neslyšel o možnosti jak do nově nainstalovanýc Windows bez problémů přenést data a programy ze starých. Něco se dalo pomocí Microsoftího nástroje na migraci uživatele, ale málokdy to fungovalo na 100%.

Vždycky jsme používali klonování - PQ magic, Ghost, nověji Acronic jnebo pomoc Linuxu.

Já klonování naopak doporučuji. Obzvláště jde li o ssd -> ssd. Je to rychle spolehlivě, bez nutnosti se bát o data, programy apod. Jaké programy používám jsem napsal v dalším příspěvku.

hodnocení

0x
Já klonuji disk buď pomocí Macrium Reflect na win10 (zdarma pro nekomerční použití), nebo bych použil gparted v Linuxu. Na YouTube jsou návody.
Možná budete mít problém připojit oba disky do notebooku, jestli vás stáry ssd je také nvme disk. To by šlo vyřešit uložením obrazu disku do souboru někam bokem (nás, externí disk apod) přehodit starý ssd za novy, nabootovat live distro Linuxu a nahrát obraz na nový ssd

Nebo redukci z nvme na sata disk

Předpokládám že na aliexpress něco bude... ale mám vyzkoušeno ze do normální pcie rozšiřující karty s 1 m2 nvme a 1 m2 sata portem koupenou v czc nvme disk nejede v m2 sata portu. By tam musel být nějaky převodník aby to fungovalo.
Update, externí USB box by to měl umět a je dostupný i v ČR, třeba
czc.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]