Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který jazyk je nejlepší pro začátečníka v programování

Od: jenjules odpovědí: 16 změna:

Zdravím, je mi 15 let a uvažoval jsem o tom, že bych se rád samostatně naučil programovat, proto bych se vás zeptat jestli nevíte p. jazyk je nejlepší pro začátek?
Díky, za radu.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Karel - na tom jsem začínal...

A co třeba BASIC? Ten už nefrčí?

jabraka*

Také jsem chtěl říci Karel.To byla doba počítaču SinklearBasic je jen alternativa.
JABRAKA

blakcak*
hodnocení

1x

Bez C++ budete vždy kulhat na jednu nohu, i když budete znát deset jiných jazyků. Jako základ nejlepší.
cs.wikipedia.org/...

pavelka*

Naprostý souhlas. C++ je nejlepší.

To myslíš vážně - pro zašátečníka, který o programování nic neví? Na něčem názorném se musí naučit běžné konstrukce a potom struktury, to je dost oříšek.

blakcak*

Tak nebuďte tady takoví cimprlich. Když je mu patnáct, tak to jako znamená, že nesmí dělat padesát chlapských kliků, ale jen deset holčičích na kolenou? Nevnucujte mu svojí vzpomínku na svých 15 let ;)

Spíše dlouhá léta na katedře/ústavu výpočetní techniky

magie*
hodnocení

0x
Když úplně začínáš, co si zkusit nejdříve pár hodin ve Scratch?
Na pochopení základních principů je naprosto úžasný.

joudic*
hodnocení

0x
ale k cemu, bez cile nema smysl se nic ucit.. je to jako kdybyste se ptal, ktery mic je nejlepsi pro micove hry.. php je dobry start

douby*
hodnocení

0x
Do začátku Python, je pro ten účel velmi vhodný a robustní, přitom učí dobré programátorské navyky v obecnostech a má velmi širokou uplatnitelnost.
Časem u Pythonu buď zůstaneš nebo prejdes na jiný (doporučoval bych pokračovat typescriptem s frameworkem angular pokud se budeš chtít zaměřit na webový vývoj a pwa )

hodnocení

0x
Začínat s c++ mi přijde jako dost tvrdý oříšek. Když už tak jen c. Vzhledem k věku a budoucnosti bych začal s něčím...
Elm:
elm-lang.org/...
Clojure
Než se učit nějaký imperativni jazyk, doporučuji funkcionalni. I když to slovo může leckoho odradit, je to do začátku lepší volba. Obzvláště když ještě nemá člověk zažíte while a for smyčky

blakcak*

Tak na jednu stranu píšete o odrazování, na druhou stranu nazvete C++ "tvrdým oříškem pro začátek". To mi přijde jako vaše osobní faux pas. To je jen váš názor na C++, on se to klidně může naučit jako malinu. V tomhle věku je naopak nejlepší se učit programovat, logika už tam je, matematické povědomí také. Já ve čtrnácti napsal svůj první kód. A hádejte v čem *poctar*

Samozřejmě že píšu svůj názor.
Neříkám že tazatel nemá s C++ začínat ale že bych s tím (já) nezačínal.
std::cout << "Have a nice day";

figurek*
hodnocení

0x

Jazyk C++ je sice v programování něco jako latina v medecíně, ale ne pro začátečníky. Velmi rychle byste narazil na zeď, kterou prostě nepřekonáte.

Zkuste VBA, Visual Basic for applications. Máte ho v MS Office úplně zadarmo. Jestli zvládnete VBA, zvládnete i normální Visual Basic a od něj zbývá už jen krok k C#. To už je jazyk na solidní úrovni.

Ovšem Office zdarma nemá ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]